Δημοσιογράφοι από πολλά μέσα ενημέρωσης έχουν συγκεντρωθεί έξω από την πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο περιμένοντας την παράδοση του Τζούλιαν Ασάνζ στις βρετανικές αρχές.

Ορισμένα δημοσιεύματα αναφέρουν ότι είναι ζήτημα ωρών ή ημερών.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Βρετανία και ο Ισημερινός έχουν ήδη συμφωνήσει τις λεπτομέρειες για την παράδοση του ιδρυτή της Wikileaks.

Πριν λίγες ημέρες ο Πρόεδρος του Ισημερινού Λενίν Μορένο υποστήριξε ότι ο Τζούλιαν Ασάνζ, «έχει παραβιάσει επανειλημμένα» τους όρους του ασύλου του στην πρεσβεία και ότι θα αποφασίσει σύντομα για το μέλλον του.

Ο Μορένο δήλωσε ότι ο Ασάνζ δεν έχει το δικαίωμα να «παραβιάζει ιδιωτικούς λογαριασμούς ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή τηλέφωνα» και δεν επιτρέπεται να παρεμβαίνει στην πολιτική άλλων χωρών, ιδιαίτερα εκείνων που έχουν φιλικές σχέσεις με τον Ισημερινό.

Όπως όλα δείχνουν το σίριαλ Ασάνζ πρόκειται σύντομα να προχωρήσει στον επόμενο κύκλο με τον ιδρυτή της Wikileaks να μάχεται εναντίον της έκδοσής του στις ΗΠΑ, όπου τον περιμένουν για να του αποδώσουν βαρύτατες κατηγορίες κατασκοπίας.

Να θυμίσουμε ότι η Τσέλσι Μάνινγκ, πρώην πληροφοριοδότης της Wikileaks,   βρίσκεται ξανά σε μία φυλακή και μάλιστα σε καθεστώς απομόνωσης επειδή αρνήθηκε να απαντήσει σε ερωτήσεις που αφορούσαν τις επαφές της με τον Ασάνζ.

Η Μάνινγκ καταδικάστηκε το 2013 από αμερικανικό στρατοδικείο σε 35 χρόνια κάθειρξη επειδή είχε διαρρεύσει στη WikiLeaks περισσότερα από 700.000 διαβαθμισμένα έγγραφα σχετικά με τους πολέμους στο Ιράκ και το Αφγανιστάν και  είχε μείνει στην φυλακή επτά χρόνια πριν της δώσει χάρη ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα.

Είναι πολύ πιθανό ο Ασάνζ να την ακολουθήσει σύντομα σε ένα κελί.

Πρόκειται για μια εξέλιξη που μόνο ρόδινη δεν θα είναι για το μέλλον της ελευθερίας της έκφρασης και του Τύπου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το υλικό που δημοσίευσε ο Ασάνζ, το δημοσίευσαν ταυτόχρονα και μερικά από τα μεγαλύτερα μέσα ενημέρωσης στον κόσμο όπως οι New York Times, η Washington Post και ο Guardian.

Σε περίπτωση καταδίκης του Ασάνζ είναι πολύ πιθανό να ασκηθούν διώξεις και εναντίον αυτών των Μέσων, γεγονός που προβληματίζει ήδη έντονα τους υπέρμαχους της ελευθερίας του Τύπου.

https://twitter.com/wikileaks/status/1113919962995884033