O Μπιναλί Γιλντιρίμ (Binali Yıldırım, 20 Δεκεμβρίου 1955) είναι Τούρκος πολιτικός, ο 27ος και τελευταίος πρωθυπουργός της Τουρκίας και ηγέτης του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) από το Μάιο του 2016. Είχε θητεύσει ως υπουργός μεταφορών, ναυτιλίας και επικοινωνίας σχεδόν συνεχόμενα από το 2002 μέχρι το 2013 και από το 2015 μέχρι το 2016. Στο ενδιάμεσο ήταν σύμβουλος του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ηταν αυτός που ως υπουργός κλήθηκε να εφαρμόσει τα μεγαλεπίβολα κατασκευαστικά σχέδια του Σουλτάνου με τα τεράστια κτίρια, τα αεροδρόμια που προκάλεσαν έκρηξη στον κλάδο για χρόνια.

Μετά την παραίτηση του Αχμέτ Νταβούτογλου ως αρχηγός του κόμματος, μετά από ρήξη των σχέσεών του με τον πρόεδρο Ερντογάν στις 5 Μαΐου 2016, ανακοινώθηκε από την εκτελεστική επιτροπή του ΑΚΡ ότι ο επόμενος αρχηγός του κόμματος θα ήταν ο Γιλντιρίμ, και εξελέγη χωρίς αντίπαλο στο δεύτερο συνέδριο του κόμματος στις 22 Μαΐου 2016. Σχημάτισε την 65η κυβέρνηση της χώρας, και έγινε πρωθυπουργός τις 24 Μαΐου 2016.

Τον Ιούλιο του 2018 η τουρκική Εθνοσυνέλευση εξέλεξε σήμερα νέο πρόεδρό της τον πρώην πρωθυπουργό Μπιναλί Γιλντιρίμ, στενό συνεργάτη του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, τον οποίο βοήθησε να εφαρμόσει τη συνταγματική αναθεώρηση με την οποία καταργήθηκε η θέση του.

Ακραίος εθνικιστής

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ χαρακτηρίζεται από τον ακραίο λόγο του κατά της Ελλάδας και πολλές φορές έχει κάνει ιδιαίτερα εμπρηστικές δηλώσεις. Ηταν αυτός που απαιτούσε να δοθούν οι 8 Τούρκοι στρατιώτες που είχαν ζητήσει πολιτικό άσυλο στην Ελλάδα χαρακτηρίζοντας τη χώρα μας ως άντρο εγκληματιών.

Τον Μάιο του 2018 ο Γιλντιρίμ με δηλώσεις του έβαλε φωτιά στο σκηνικό στο Αιγαίο. Ισχυρίστηκε ότι η ακτοφυλακή της χώρας του κατέβασε ελληνική σημαία από βραχονησίδα.

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, σύμφωνα με τη Hurriyet, ανέφερε ότι κάποιοι έβαλαν ελληνική σημαία στην περιοχή «ανοιχτά της Ντιντίμ» και η τουρκική ακτοφυλακή πήγε και την κατέβασε.

«Γνωρίζουμε ότι υπάρχουν προκλητικές δραστηριότητες από τους Έλληνες γείτονές μας με στόχο να αυξηθεί η ένταση κατά καιρούς στο Αιγαίο» δήλωσε ο Γιλντιρίμ για να προσθέσει ότι «σημειώθηκε ένα περιστατικό αντίστοιχο με εκείνο στα Καρντάκ (σ.σ. Ίμια)».

«Τώρα στην Ντιντίμ υπήρξε μία προσπάθεια να βάλουν μία ελληνική σημαία σε βραχονησίδα. Μετά οι ομάδες της Ακτοφυλακής μας έκαναν την απαραίτητη παρέμβαση και κατέβασαν τη σημαία από εκεί», πρόσθεσε ο Γιλντιρίμ, σύμφωνα με τη Hurriyet.
«Συνιστούμε στους Έλληνες να μείνουν μακριά από τέτοιες προκλήσεις που θα αυξήσουν την ένταση και να λειτουργούν με βάση την καλή γειτονία» φέρεται να δήλωσε ο Τούρκος πρωθυπουργός.

Τον περασμένο Νοέμβριο, με αφορμή τις εξορύξεις στη Μεσόγειο είχε δηλώσει: «Η Τουρκία ανά πάσα στιγμή μπορεί να απαντήσει, θα κάνει αυτό που πρέπει ενάντια σε κάθε είδους τετελεσμένα που απειλούν τα συμφέροντα της ‘τδβκ’ στην ανατολική Μεσόγειο και τα συμφέροντα της χώρας μας”. “Όλοι να γνωρίζουν ότι δεν θα υποχωρήσουμε ούτε ένα χιλιοστό από τα δικαιώματα και συμφέροντά μας στη θάλασσα».

Ακόμη πιο άθλιες ήταν οι δηλώσεις του ακραίου πολιτικού πριν από ένα χρόνο. Ο κ. Γιλντιρίμ, χωρίς να κατονομάζει την Ελλάδα, αλλά φωτογραφίζοντάς τη,  είπε μεταξύ άλλων σε σημερινή του τοποθέτηση, ότι η Τουρκία «Δεν θα ανεχτεί ποτέ κύκλους που παραβιάζουν την κυριαρχία μας στη Μεσόγειο και το Αιγαίο. Όσοι κάνουν ζωή κουρσάρων στα νερά του Αιγαίου, ας μην ξεχνούν την 9η Σεπτεμβρίου του 1922 (καταστροφή της Σμύρνης).

«Απευθύνομαι κυρίως σε αυτούς που προσπαθούν να θολώσουν τον αγώνα που πραγματοποιεί η Τουρκία εναντίον της τρομοκρατίας πέραν των συνόρων της.

Να μην τρέχετε πίσω από τα άδεια όνειρα του Αιγαίου και της Κύπρου», είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι «τα βιβλία ιστορίας γράφουν για την τύχη εκείνων που είχαν κάνει και προηγουμένως άδεια όνειρα για το Αιγαίο και την Κύπρο».

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ σημείωσε επίσης «η Τουρκία δεν είναι μια χώρα που θα υποκύψει και θα πει ‘σας ευχαριστώ’ υποκινώντας τα όνειρα εκείνων που έχουν φιλόδοξες εξωτερικές πολιτικές»