Να αποδώσουν στους ελληνοκύπριους τα αίτια του αδιεξόδου στο Κυπριακό επιχειρούν με δηλώσεις τους τούρκοι διπλωμάτες οι οποίοι σημειώνουν μεταξύ άλλων ότι δεν γίνεται αποδεκτή η πολιτική ισότητα των τουρκοκυπρίων από τη Λευκωσία.

Πιο συγκεκριμένα, όπως μεταδίδει η ιστοσελίδα sigmalive.com, επικαλούμενη δημοσίευμα του κρατικού τουρκικού πρακτορείου Anadolu ο Τούρκος διπλωμάτης  Cagatay Erciyes, δήλωσε ότι η Τουρκία έτοιμη να υιοθετήσει οποιαδήποτε «νέα ιδέα» στο Κυπριακό, κατηγορώντας παράλληλα τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ότι δεν αποδέχεται την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, δήλωσε ο διπλωμάτης του Τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, «αναγνώρισε στις πρόσφατες αναφορές του ότι χρειάζονται νέες ιδέες για την επίλυση του Κυπριακού», ο οποίος βρέθηκε στην κατεχόμενη Κύπρο για την τελετή έναρξης της «2ης Διεθνούς Διάσκεψης για το Κυπριακό».

Όπως είπε: «Από αυτή την άποψη, είμαστε έτοιμοι να υιοθετήσουμε κάθε καινούργια ιδέα, όσο εξασφαλίζεται η πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων και τηρούνται οι ανάγκες ασφαλείας των Τουρκοκυπρίων» και σύμφωνα με τον ίδιο η Άγκυρα φέρεται να μην αποκλείει ούτε το ομοσπονδιακό μοντέλο ούτε επιμένει σε κανένα συγκεκριμένο μοντέλο και θα πρέπει να αναθεωρήσει τους στόχους για μια λύση.

Επίσης ανέφερε ότι για να διεξαχθούν νέες συνομιλίες για το Κυπριακό, τα θέματα που θα συζητηθούν και η μορφή θα πρέπει να συμφωνηθούν εκ των προτέρων.

«Δεν θέλουμε να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις μόνο για χάρη των διαπραγματεύσεων και γνωρίζουμε ότι ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ συμμερίζεται την ίδια προσέγγιση. Κανείς από εμάς δεν μπορεί να ανεχθεί άλλη αποτυχία», πρόσθεσε ο Erciyes, σύμφωνα με το sigmalive.com.

Ο κ. Erciyes δήλωσε μετά από πολλές δεκαετίες διαπραγματεύσεων, οι Ελληνοκύπριοι εξακολουθούν να αρνούνται να αναγνωρίσουν την πολιτική ισότητα των Τουρκοκυπρίων, προσθέτοντας ότι αυτό αποδεικνύουν πρόσφατες δηλώσεις του ελληνοκυπριακού ηγέτη Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος όπως είπε «συνεχίζει να βλέπει τον εαυτό του ως επικεφαλής ενός ενιαίου κράτους που μπορεί να χορηγήσει δικαιώματα σε μια μειοψηφία».