Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης στη Βενεζουέλα, Χουάν Γκουαϊδό, ο οποίος έχει αναγνωριστεί ως προσωρινός πρόεδρος από περίπου 50 χώρες, εκτίμησε σήμερα ότι η παρουσία Ρώσων στρατιωτικών στο Καράκας παραβιάζει το Σύνταγμα.

«Φαίνεται ότι (η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο) δεν εμπιστεύεται τους δικούς της στρατιωτικούς, γιατί τους φέρνει από το εξωτερικό. Παραβιάζουν το νέο Σύνταγμα», είπε ο Γκουαϊδό σε ομιλία του στο κοινοβούλιο, το μοναδικό όργανο που ελέγχεται από την αντιπολίτευση.

«Η παρουσία Ρώσων ειδικών στο έδαφος της Βενεζουέλας ορίζεται από την συμφωνία που έχει υπογραφεί μεταξύ της κυβέρνησης της Ρωσικής Ομοσπονδίας και της κυβέρνησης της Βενεζουέλας περί στρατιωτικής και τεχνολογικής συνεργασίας» δήλωσε ενωρίτερα η Μαρία Ζαχάροβα, επίσημη εκπρόσωπος του ρωσικού Υπουργείου Εξωτερικών απατώντας στην ανακοίνωση του Οργανισμού Αμερικανών Κρατών, ο οποίος χαρακτήρισε την άφιξη Ρώσων στρατιωτικών στην Βενεζουέλα, ως στρατιωτική επέμβαση.

Συγκεκριμένα  ο Οργανισμός Αμερικανών Κρατών αναφερόμενος στην άφιξη δύο ρωσικών αεροσκαφών με Ρώσους στρατιωτικούς και φορτίο στη Βενεζουέλα, τη χαρακτήρισε ως στρατιωτική επέμβαση και με τη σειρά της η Ζαχάροβα απατώντας χαρακτήρισε τη δήλωση αυτή ως πολιτικά σκόπιμη.

«Αυτές οι πτήσεις δεν έχουν τίποτα το μυστηριώδες» αναφέρει το Sputnik, ανακοίνωσε την Κυριακή το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων, συμπληρώνοντας ότι τα δύο αεροσκάφη μετέφεραν «99 στρατιωτικούς και 35 τόνους υλικών, υπό τις εντολές του αρχηγού των δυνάμεων ξηράς της Ρωσίας, στρατηγού Βασίλι Τονκοσκούροφ»

Η πληροφορία αυτή ήρθε στη δημοσιότητα τρεις μήνες αφότου Καράκας και Μόσχα διεξήγαγαν στρατιωτικές ασκήσεις στο έδαφος της Βενεζουέλας, μια ένδειξη, σύμφωνα με τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο, της ενίσχυσης των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών, με την Ουάσιγκτον ωστόσο να αποδοκιμάζει τα γυμνάσια αυτά, κάνοντας λόγο για ρωσική παραβίαση.

Στο μεταξύ, όπως έγινε γνωστό σήμερα από τον Λευκό Οίκο, η σύζυγος του Γκουαϊδό, Φαμπιάνα Ροσάλες, πρόκειται να συναντηθεί αύριο Τετάρτη στην Ουάσινγκτον με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Μάικ Πενς.

Ο Αμερικανός αντιπρόεδρος αναμένεται να επαναλάβει τη στήριξη των ΗΠΑ στον Γκουαϊδό κατά τη συνάντηση που θα έχει με την 26χρονη ακτιβίστρια και δημοσιογράφο, η οποία θεωρείται «πρώτη κυρία» της Βενεζουέλας από τους υποστηρικτές του συζύγου της.