Στη διαβεβαίωση ότι ο Ντόναλντ Τραμπ «δεν έχει κανένα πρόβλημα» με την πλήρη δημοσιοποίηση της έκθεσης Μάλερ σχετικά με την έρευνα για ρωσική ανάμιξη στις προεδρικές εκλογές του 2016, προχώρησε ο Λευκός Οίκος.

«Νομίζω ότι ο πρόεδρος δεν έχει κανένα πρόβλημα με αυτό. Είναι περισσότερο από ευτυχής που όλα όσα αφορούν το συγκεκριμένο θέμα δημοσιοποιούνται, καθώς ξέρει ακριβώς τί συνέβη και τί δεν συνέβη και ειλικρινά το ξέρει πλέον όλη η Αμερική», δήλωσε στο NBC η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Σάρα Σάντερς.

Ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ Γούιλιαμ Μπαρ έδωσε στη δημοσιότητα χθες την τεσσάρων σελίδων περίληψη της έκθεσης του ειδικού εισαγγελέα Ρόμπερτ Μάλερ, απορρίπτοντας οποιαδήποτε συμπαιγνία μεταξύ της προεκλογικής εκστρατείας του Ντόναλντ Τραμπ και της Ρωσίας το 2016. Ωστόσο, η έκθεση στο σύνολό της παραμένει εμπιστευτική. Η δημοκρατική ηγεσία του Κογκρέσου απαίτησε χθες βράδυ τη δημοσιοποίηση της ολόκληρης της έκθεσης, εκτιμώντας ότι ο υπουργός Δικαιοσύνης «δεν είναι ουδέτερος παρατηρητής».

«Η επιστολή του γενικού εισαγγελέα Γουίλιαμ Μπαρ εγείρει τόσα ερωτήματα όσα απαντά», δήλωσαν  η πρόεδρος των Δημοκρατικών στη Βουλή των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι και ο επικεφαλής των Δημοκρατικών στη Γερουσία Τσακ Σούμερ. «Είναι επείγον να δημοσιοποιηθεί η πλήρης έκθεση και όλα τα συναφή έγγραφα», τόνισαν.

Σημειώνεται  ότι ο Μπαρ ανέφερε ότι ο ειδικός εισαγγελέας Μάλερ δεν βρήκε καμία απόδειξη συμπαιγνίας στην έρευνά του, αλλά δεν προσδιόρισε εάν ο Τραμπ παρεμπόδισε τη δικαιοσύνη υπονομεύοντας τις έρευνες κατά την προεδρία του.

Σήμερα ήρθε και η πρώτη αντίδραση από την πλευρά του Κρεμλίνου. Το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας τις Ηνωμένες Πολιτείες να αναγνωρίσουν επίσημα ότι δεν υπήρξε συμπαιγνία μεταξύ της Ρωσίας και της προεκλογικής εκστρατείας του Τραμπ στις προεδρικές εκλογές του 2016.

«Δεν είδαμε την ίδια την έκθεση, επομένως δεν είμαστε σε θέση να σχολιάσουμε λεπτομερώς οτιδήποτε», δήλωσε νωρίτερα στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ, επαναλαμβάνοντας ότι  η χώρα του «ουδέποτε παρενέβη στις εσωτερικές υποθέσεις άλλων χωρών, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών».

Η Μόσχα δήλωσε επίσης έτοιμη να βελτιώσει τους δεσμούς με τις Ηνωμένες Πολιτείες. Σημείωσε πάντως ότι  εναπόκειται στην Ουάσινγκτον να κάνει το πρώτο βήμα μετά την ολοκλήρωση της διετούς έρευνας στις ΗΠΑ περί ρωσικής ανάμειξης στις εκλογές του 2016.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ