Την παγκόσμια οργή κατάφερε και πάλι να δημιουργήσει ο Ντόναλντ Τραμπ, μετά την απόφασή του να αποφασίσει την κυριαρχία του Ισραήλ στα υψίπεδα του Γκολάν, το τμήμα των εδαφών που κατέλαβε μετά τον πόλεμο των έξι ημερών το 1967.

Βρετανία, Γαλλία, Γερμανία και Ευρωπαϊκή Ένωση δηλώνουν ότι η προσάρτηση του Γκολάν είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, ενώ οργισμένες είναι οι αντιδράσεις και από Ρωσία, Τουρκία και Ιράν.

Λίγες ώρες αφότου έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Τραμπ ενδέχεται να υπογράψει την αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ επί του Γκολάν την επόμενη εβδομάδα, καθώς Αμερικανοί αξιωματούχοι συντάσσουν το σχετικό επίσημο έγγραφο, οι ευρωπαϊκές χώρες έσπευσαν να καταδικάσουν την απόφαση και να διαχωρίσουν τη θέση τους από τις ΗΠΑ, εκδίδοντας, μάλιστα,  σχεδόν πανομοιότυπες δηλώσεις.

Μετωπική ΕΕ εναντίον ΗΠΑ

«Η θέση της ΕΕ δεν έχει αλλάξει», είπε στο Reuters μια εκπρόσωπος της ΕΕ και συνέχισε λέγοντας πως «η Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, δεν αναγνωρίζει την κυριαρχία του Ισραήλ επί των εδαφών που κατέχει από τον Ιούνιο του 1967, περιλαμβανομένων των Υψιπέδων του Γκολάν και δεν τα θεωρεί τμήμα των ισραηλινών εδαφών».

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βρετανία, με τον εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ να δηλώνει σε σκληρό τόνο πως το Λονδίνο δεν σκοπεύει να αλλάξει τη στάση της σε ό,τι αφορά το θέμα των Υψωμάτων του Γκολάν.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο θεωρεί τα Υψώματα του Γκολάν ως έδαφος κατεχόμενο από το Ισραήλ. Η προσάρτηση του εδάφους δια της βίας απαγορεύεται με βάση το διεθνές δίκαιο, συμπεριλαμβανομένου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών» τόνισε και συνέχισε «δεν αναγνωρίσαμε την προσάρτηση (του Γκολάν) από το Ισράηλ το 1981 και δεν σκοπεύουμε να αλλάξουμε τη στάση μας».

Από κοντά και η αντίδραση της Γαλίας, με το ΥΠΕΞ της χώρας να ανακοινώνει πως δεν αναγνωρίζει την ισραηλινή προσάρτηση της περιοχής και να χαρακτηρίζει αντίθετη προς το διεθνές δίκαιο την αναγνώριση που προτίθεται να κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ. Ξεκαθάρισε, δε, πως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών έχουν χαρακτηρίσει άκυρη την προσάρτηση.

«Η αναγνώριση της κυριαρχίας του Ισραήλ επί των κατεχόμενων εδαφών του Γκολάν είναι αντίθετη με το διεθνές δίκαιο, κυρίως με την υποχρέωση των κρατών να μην αναγνωρίζουν μια παράνομη κατάσταση» ανέφερε χαρακτηριστικά το υπουργείο εξωτερικών της Γαλλίας.

Από την άλλη εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης, η Ούλρικε Ντέμερ, χαρακτήρισε τα Υψίπεδα του Γκολάν ως συριακό έδαφος και τόνισε πως «αν τα εθνικά σύνορα πρέπει να αλλάξουν θα πρέπει να γίνει με ειρηνικά μέσα μεταξύ όλων των εμπλεκομένων. Η κυβέρνηση απορρίπτει τις μονομερείς κινήσεις».

Αιχμηρή αντίδραση Ρωσίας

Νωρίτερα, από την πλευρά του το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών, με ανακοίνωσή του καθιστούσε σαφές πως αυτή η απόφαση του Τραμπ παραβιάζει τις αποφάσεις του ΟΗΕ.

«Η Ρωσία, όπως γνωρίζετε, στηρίζει την άποψη ότι τα Υψώματα του Γκολάν ανήκουν στη Συρία. Αυτό περιέχεται και στην απόφαση 497 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ του 1981», τόνισε η εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Μαρία Ζαχάροβα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Kommersant FM.

Ερντογάν: Η περιοχή οδηγήθηκε στα πλαίσια νέας κρίσης

Η ανακοίνωση του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ ότι έχει έρθει η ώρα να αναγνωριστεί η κυριαρχία του Ισραήλ επί των Υψιπέδων του Γκολάν έχει οδηγήσει την περιοχή στο κατώφλι μιας νέας κρίσης, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

Σε ομιλία του στη σύνοδο του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, ο Ερντογάν είπε: «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τη νομιμοποίηση της κατοχής των Υψιπέδων του Γκολάν».

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανέφερε ότι «η Τουρκία και ο Οργανισμός Ισλαμικής Διάσκεψης δεν θα μείνουν σιωπηλοί απέναντι σε ένα τέτοιο ευαίσθητο θέμα. Κανείς να μην σκεφτεί ότι θα σκύψουμε το κεφάλι σε τέτοια τετελεσμένα. Δεν θα επιτρέψουμε να νομιμοποιηθεί η κατοχή των υψιπέδων του Γκολάν από το Ισραήλ. Δεν θα το επιτρέψουμε».

Οι δηλώσεις Ερντογάν είχαν ως αποτέλεσμα τη νέα υποτίμηση της λίρας έναντι του δολαρίου, καθώς οι αγορές ανησυχούν για μία νέα κρίση μεταξύ Τουρκίας – ΗΠΑ.

Συρία: Θα ανακτήσουμε την περιοχή

Η κυβέρνηση της Συρίας με τη σειρά της καταδίκασε την ανακοίνωση του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, τονίζοντας πως είναι αποφασισμένη να ανακτήσει την περιοχή «με όλα τα διαθέσιμα μέσα», μεταδίδει το Reuters.

Όπως σημειώνει, σε ανακοίνωση που δημοσιεύτηκε στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Συρίας, πηγή του υπουργείου Εξωτερικών της χώρας ανέφερε πως η ανακοίνωση δείχνει «την τυφλή μεροληψία των ΗΠΑ»προς το Ισραήλ. Η ανακοίνωση δεν αλλάζει «την πραγματικότητα πως τα Γκολάν θα παραμείνουν συριακά και αραβικά».

«Το συριακό έθνος είναι πιο αποφασισμένο να απελευθερώσει αυτό το πολύτιμο κομμάτι συριακής εθνικής γης με όλα τα διαθέσιμα μέσα», τονίζεται στην ανακοίνωση.