Ο ακροδεξιός στρατηγός Φράνκο της Ισπανίας έχει πεθάνει από το 1975, αλλά το πνεύμα του ζει στο Bar Oliva, ένα καφέ στη νότια Μαδρίτη που είναι γεμάτο φωτογραφίες και αναμνηστικά του δικτάτορα, και παραδόξως ανήκει σε κινέζο μετανάστη.

«Franco presente!» δηλώνει μια επιγραφή δίπλα στην πόρτα, «Ο Φράνκο είναι εδώ». Φωτογραφίες του δικτάτορα κοσμούν από τους τοίχους μέχρι τις ετικέτες των μπουκαλιών.

Στο καφέ προφανώς συχνάζουν ακροδεξιοί που δηλώνουν ότι στις εκλογές του ερχόμενου μήνα θα ψηφίσουν το Vox, το πρώτο ακροδεξιό κόμμα που αναμένεται να μπει στην ισπανική Βουλή ύστερα από τέσσερις δεκαετίες. Το Bar Oliva φιγουράρει σε μια λίστα με 12 μαγαζιά φιλικά προς ακροδεξιούς που μοιράζει το Vox στους οπαδούς του.

«Ο κόσμος επισκέπτεται το μαυσωλείο του Φράνκο και μετά έρχεται εδώ», λέει στους «New York Times» ο ιδιοκτήτης του Bar Oliva, Σιανγουέι Τσεν. Οσο παράδοξο και αν ακούγεται, ο ιδιοκτήτης ενός καφέ που προτιμούν οι οπαδοί του ξενοφοβικού Vox είναι μετανάστης από την Κίνα.

«Αστειευόμαστε μαζί του ότι αν ο Φράνκο ήταν ζωντανός θα τον είχε σκοτώσει» λέει στην αμερικανική εφημερίδα ένας θαμώνας, ο 51χρονος οδηγός φορτηγού Χεσούς Λόπεθ.

Ο Τσεν όμως είναι ένθερμος οπαδός του δικτάτορα. Στο μπαλκόνι του σπιτιού του είχε μια ισπανική σημαία της εποχής του Φράνκο, αλλά την κατέβασε όταν παραπονέθηκαν οι γείτονες, ενώ ονόμασε τον 4χρονο γιο του Φράνκο-Σι.

Αν και ο Φράνκο ήταν ένας στυγνός δικτάτορας, που επέβλεψε τον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων πολεμίων του μετά το πραξικόπημα του 1936, ο Τσεν τον θαυμάζει γιατί «χάρη σε αυτόν η Ισπανία δεν αναμείχθηκε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και απέκτησε κοινωνική ασφάλιση».

Ο 41χρονος Τσεν γεννήθηκε στην Κίνα και πέρασε περισσότερη από τη μισή ζωή του στο Τσινγκτιάν, παραθαλάσσια περιοχή κοντά στη Σανγκάη. Το 1999 μετανάστευσε στην Ισπανία, εργάστηκε στη βιοτεχνία πλαστικών ενός ξαδέρφου του και το 2010 αγόρασε το Bar Oliva. Το 2013 αποφάσισε να το μετατρέψει σε μνημείο του Φράνκο.

«Ο κόσμος μιλάει πολύ για τον Φράνκο αλλά δεν τον γνωρίζει» λέει ο Τσεν. Περιέργως, οι επικριτές του Φράνκο συμφωνούν. Πολλοί Ισπανοί δεν έχουν παραδεχθεί ακόμη σωστά τις φρικαλεότητες του Φράνκο, σύμφωνα με τον γνωστό αριστερό δημοσιογράφο Αντόνιο Μαέστρε.

Στην Ισπανία, το όνομα του Φράνκο έχει αφαιρεθεί από τις πινακίδες των δρόμων και τα αγάλματά του έχουν αποκαθηλωθεί. Oμως στους πολιτικούς που τον πλαισίωσαν επετράπη να διατηρήσουν κορυφαία πόστα και τα εγκλήματα της εποχής του Φράνκο παραμένουν ατιμώρητα.

Το μαυσωλείο του συνεχίζει να αποτελεί τόπο προσκυνήματος ενώ χιλιάδες από τα θύματά του παραμένουν σε ανώνυμους ομαδικούς τάφους.

«Και μόνο η απλή ύπαρξη του Bar Oliva δείχνει ότι είναι πλήρως αποδεκτή αυτή η κουλτούρα ύμνησης της δικτατορίας» λέει ο Μαέστρο.

Τη νύχτα που επισκέφθηκε το μπαρ ο απεσταλμένος των «New York Times», ανάμεσα στους θαμώνες υπήρχαν 12 αστυνομικοί. Τα 23 αστυνομικά και στρατιωτικά πηλήκια που κρέμονται πάνω από το μπαρ, όλα δώρα προς τον Τσεν, δείχνουν ότι στο Bar Oliva συχνάζουν πολλοί ένστολοι.

Οι δουλειές του Τσεν πάνε ακόμη καλύτερα αφότου άρχισε να ανεβαίνει το Vox και ξέσπασε η κρίση για την ανεξαρτησία της Καταλωνίας. «Πολύς κόσμος που είχε εθνικιστικά αισθήματα έπαψε να φοβάται. Δεν φοβάται πλέον να εκφραστεί» λέει ο Τσεν.