Προετοιμασία 30΄, Αναμονή 45΄
Υλικά (για 10-12 μερίδες)
Για τη βάση
6 κ.σ. λάδι καρύδας, λιωμένο σε μπεν μαρί + 1-2 κ.σ. επιπλέον για το σκεύος
320 γρ. λευκά αμύγδαλα
170 γρ. χουρμάδες
50 γρ. 100% κακάο σε σκόνη (χωρίς ζάχαρη ή πρόσθετα)
1/2 κ.γ. κανέλα
1/8 κ.γ. αλάτι ψιλό
1/2 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη
40 ml νέκταρ καρύδας (ή νερό)
Για την κρέμα σοκολάτας
300 γρ. κάσιους, μουλιασμένα σε νερό για 30΄-40΄
2 κ.σ. τριμμένη καρύδα
250 ml γάλα καρύδας
170 ml νέκταρ καρύδας
90 ml λάδι καρύδας λιωμένο σε μπεν μαρί
2 ώριμα αβοκάντο
1½ κ.γ. βανίλια
6 κ.σ. πετιμέζι ή σιρόπι σφενδάμου
50 γρ. 100% κακάο σε σκόνη (χωρίς ζάχαρη ή πρόσθετα)
1 κ.γ. τζίντζερ σε σκόνη
Για τη διακόσμηση
3-4 μπανάνες σε λεπτές ροδέλες
1-2 κ.σ. καρύδα τριμμένη, καβουρδισμένη

Βάση: Λαδώνουμε καλά, με λάδι καρύδας, μια ταρτιέρα διαμέτρου 22-24 εκ. Ρίχνουμε τα αμύγδαλα στο μπλέντερ και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν σκόνη (όσο πιο ψιλή γίνεται). Προσθέτουμε τους χουρμάδες και τους χτυπάμε και αυτούς με τα αμύγδαλα. Στη συνέχεια ρίχνουμε το κακάο, την κανέλα, το αλάτι, το τζίντζερ και τα χτυπάμε καλά όλα μαζί. Τέλος προσθέτουμε σιγά-σιγά το λάδι και το νέκταρ καρύδας μέχρι το μείγμα μας να μοιάζει σαν μια μάζα από ζυμάρι και να μην κολλάει στα τοιχώματα του μπλέντερ. Το απλώνουμε με τα χέρια μας, ομοιόμορφα μέσα στην ταρτιέρα μέχρι να έχει πάχος περίπου 1 εκ. Βάζουμε τη βάση στο ψυγείο να παγώσει, όσο ετοιμάζουμε την κρέμα.
Κρέμα σοκολάτας: Στραγγίζουμε καλά τα κάσιους και τα πολτοποιούμε στο μπλέντερ. Προσθέτουμε την τριμμένη καρύδα και, συνεχίζοντας το χτύπημα στο μπλέντερ, σιγά-σιγά το γάλα, το νέκταρ και το λάδι καρύδας. Καθαρίζουμε τα αβοκάντο και τα προσθέτουμε και αυτά στο μείγμα. Πολτοποιούμε καλά μέχρι να έχουμε μια λεία κρέμα. Προσθέτουμε τη βανίλια, το πετιμέζι, το κακάο και το τζίντζερ. Σε αυτή τη φάση δοκιμάζουμε την κρέμα και, αν επιθυμούμε να την κάνουμε πιο γλυκιά, μπορούμε να προσθέσουμε επιπλέον πετιμέζι.
Βγάζουμε την ταρτιέρα από το ψυγείο και απλώνουμε την κρέμα μας ομοιόμορφα πάνω στη βάση. Βάζουμε την τάρτα στο ψυγείο για να παγώσει και η κρέμα, για τουλάχιστον 30 λεπτά.
Διακοσμούμε την επιφάνεια της τάρτας με τις ροδέλες μπανάνας την καβουρδισμένη καρύδα. Σερβίρουμε αμέσως και τη συντηρούμε στο ψυγείο.
Σημείωση: Το λάδι καρύδας που αποτελεί βασικό συστατικό των περισσότερων ωμοφαγικών και vegan γλυκών έχει την ιδιότητα να πήζει όταν πέφτει η θερμοκρασία κάτω από τους 24°C, ενώ ρευστοποιείται και είναι σε μορφή λαδιού όταν η θερμοκρασία υπερβαίνει τους 24°C.