Με «Γέφυρες», «Πράττω» και PES Activists η συμμαχία του ΣΥΡΙΖΑ

Η αυτοαποκαλούμενη «ευρεία, αριστερή και προοδευτική συμμαχία»

Μεγάλες προσδοκίες είχε δημιουργήσει αρχικά ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας για την συγκρότηση μιας «ευρείας, αριστερής και προοδευτικής συμμαχίας», αλλά τα γεγονότα τον διαψεύδουν. Παρά το ότι άλλαξε ακόμη και το όνομα του ΣΥΡΙΖΑ για τις ευρωεκλογές, «βαφτίζοντας» το κόμμα σε «ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία», τα πρόσωπα που συντάσσονται με το εγχείρημα μάλλον δεν έχουν ούτε το… όνομα, ούτε τη χάρη για τη νέα «μαρκίζα».

Ενδεικτική είναι η συνάντηση που πραγματοποιήθηκε απόψε μεταξύ αντιπροσωπείας του ΣΥΡΙΖΑ και προσωπικοτήτων που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος.

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ συμμετείχαν ο Γραμματέας της Κ.Ε. του κόμματος, Π. Σκουρλέτης, τα μέλη της Π.Γ. Ε. Καλαμαρά, Π. Λάμπρου, Α. Κοτσακάς, Κ. Κνήτου, Ν. Σκορίνης, Ρ. Σβίγκου, καθώς και οι υπουργοί Χ. Βερναρδάκης και Χ. Σπίρτζης.

Εκείνοι που προσήλθαν στη συνάντηση ήταν οι: Αλεξάκης Μανόλης (Γέφυρα) Βαλντέν Σωτήρης (Γέφυρα), Βούρδας Θάνος, Γιαννόπουλος Αναστάσιος-Ιωάννης (PES Activists), Γκίβαλος Μενέλαος (Καθηγητής ΕΚΠΑ), Καραγιάννη Τάνια, Καραχάλιος Κωνσταντίνος (Γ.Γ. Πράττω), Καρκούλια Ζωή, Κορμάς Τάκης, Κουτσονάσιος Χρήστος (Π. Γ. Πράττω), Μαχαίρας Χρήστος (Γέφυρα), Μπίστης Νίκος (Γέφυρα), Μπιτάκος Γιώργος, Ντριβάλας Οδυσσέας (Πράττω), Παναγιωτόπουλος Γιώργος, Παναγιώτου Παναγιώτης (Γέφυρα), Παπαθανασίου Θανάσης (Δίκτυο Αριστερών Δημοκρατών), Ραγκούσης Γιάννης, Ρώσσης Λάμπρος, Σαμπατακάκης Μιχάλης, Τσαλδάρης Θανάσης (PES Activists), Χαρωνίτης Ιωάννης, καθώς και ο υφυπουργός Μωραΐτης Θάνος.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την Κουμουνδούρου, που μεταδίδει το ΑΠΕ, «κατά τη διάρκεια της συνάντησης, συζητήθηκαν εκτενώς οι πρωτοβουλίες του επόμενου διαστήματος, για τη συγκρότηση ενός προοδευτικού πόλου ενάντια στον νεοφιλελευθερισμό και την ακροδεξιά, στη χώρα μας και στην Ευρώπη. Πρώτος σταθμός της συμμαχίας, αποτελούν οι ευρωπαϊκές εκλογές του Μαΐου. Κατά κοινή παραδοχή, αυτές οι ευρωεκλογές είναι από τις κρισιμότερες των τελευταίων ετών. Όλες οι αριστερές και προοδευτικές δυνάμεις οφείλουν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αλλάξει η Ευρώπη, να αποκρουστούν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές, να απομονωθούν οι ακροδεξιές, εθνικιστικές και ξενοφοβικές δυνάμεις αλλά και να προωθηθεί ένα σχέδιο κοινωνικής δικαιοσύνης και ενδυνάμωσης της δημοκρατίας».

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες «αποφασίστηκε η διοργάνωση μεγάλης εκδήλωσης-συνάντησης στις 27 Μαρτίου, στην οποία και θα παρουσιαστεί η διακήρυξη για τις ευρωεκλογές και θα συγκροτηθεί πλατιά εκλογική επιτροπή και υπογραμμίστηκε η μεγάλη αναγκαιότητα της συγκρότησης και περαιτέρω ανάπτυξης τοπικών πρωτοβουλιών, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει σε περιοχές της περιφέρειας. Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο, το εγχείρημα της προοδευτικής συμμαχίας να λάβει μαζικά χαρακτηριστικά, και να εμπλέξει προοδευτικούς πολίτες, σε κάθε γωνιά της Ελλάδας».

Δείτε επίσης
Πολιτική
Σίβυλλα
Helios Kiosk