Ρέγκλινγκ : Θέμα χρόνου είναι η περαιτέρω αναβάθμιση της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγηση

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να αποφευχθούν τα πλεονάσματα 3,5% ως το 2022

Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορούν να αποφευχθούν τα πλεονάσματα 3,5% ως το 2022, ξεκαθαρίζει ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στην ΕΡΤ, προσθέτοντας μάλιστα ότι «η κυβέρνηση δεν αμφισβητεί αυτόν τον στόχο».

Ο κ. Ρέγκλινγκ αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ελλάδα, εκτιμώντας μάλιστα ότι η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης είναι θέμα χρόνου, αρκεί να συνεχιστούν οι μεταρρυθμίσεις.

Επίσης ο επικεφαλής του ESM δεν παραλείπει να αναφερθεί στα ανοιχτά ζητήματα, όπως είναι ο νέος νόμο Κατσέλη και τα κόκκινα δάνεια, στα οποία άλλωστε οφείλεται και η μετάθεση της απόφασης για την εκταμίευση του 1 δισ. ευρώ στο επόμενο Eurogroup.

«Δεν αλλάζουν οι στόχοι για τα πλεονάσματα»

Για τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων 3,5% έως το 2022 ο επικεφαλής του ESM δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η ελληνική Κυβέρνηση θα μπορούσε να το αποφύγει. Η Κυβέρνηση δεν αμφισβητεί αυτό τον στόχο, ο οποίος είναι κι ήταν βασικό στοιχείο του προγράμματος αλλά και της περιόδου μετά το τέλος αυτού».

Πρόοδος, αλλά υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα

Αναφερόμενος στην γενικότερη πορεία της ελληνικής οικονομίας μετά το τέλος του προγράμματος, ο Κλάους Ρέγκλινγκ δήλωσε ότι αν και καταγράφεται πρόοδος υπάρχουν κάποια ζητήματα προς διευθέτηση, όπως η προστασία της α’ κατοικίας, αλλά και γενικότερα η ανάγκη για περαιτέρω μείωση των «κόκκινων» δανείων.

Ειδική αναφορά έκανε στο νομοσχέδιο που αναμένεται για την προστασία της α’ κατοικίας, τονίζοντας ότι αποτελεί ένα πολύπλοκο νομικό πλαίσιο, του οποίου οι θεσμοί θέλουν να δουν τις λεπτομέρειες της συμφωνίας και η οποία, όπως λέει, θα πρέπει να περάσει από τη Βουλή.

«Οι αγορές θετικά την Ελλάδα»

Θέμα χρόνου είναι για τον επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ η περαιτέρω αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους οίκους αξιολόγησης αρκεί η Ελλάδα να συνεχίσει τις μεταρρυθμίσεις.

Ειδική αναφορά έκανε στην έκδοση του 10ετούς ομολόγου την προηγούμενη εβδομάδα, για να συμπληρώσει ότι η συγκεκριμένη έκδοση έδειξε ότι οι αγορές «βλέπουν» θετικά την Ελλάδα.

Κίνδυνος για την ευρωπαϊκή οικονομία το Brexit

Απαντώντας σε ερώτηση για το αν ανησυχεί για τις προς τα κάτω αναθεωρήσεις των εκτιμήσεων για την ανάπτυξη στην Ευρωζώνη, ο Κλάους Ρέγκλινγκ εμφανίζεται καθησυχαστικός καθώς -όπως λέει- ότι τόσο το 2017 όσο και το 2018 η ανάπτυξη ήταν σημαντικά υψηλότερη σε σχέση με αυτή που αναμενόταν.

Ο κ. Ρέγκλινγκ επισημαίνει ότι κίνδυνοι για την ευρωπαϊκή οικονομία αποτελούν το Brexit, o εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας αλλά και η επιβράδυνση που καταγράφει η οικονομία της δεύτερης.

Δείτε επίσης
Οικονομία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk