«Πυρετός συνομιλιών» και σήμερα στις Βρυξέλλες για τους όρους του Brexit. Οι Βρετανοί διαπραγματευτές προσπαθούν να αποσπάσουν από τους Ευρωπαίους υποχωρήσεις της τελευταίας στιγμής, τρεις ημέρες πριν από το «πακέτο» κρίσιμων ψηφοφοριών στην Βουλή των Κοινοτήτων. Οι βουλευτές θα κληθούν να αποφασίσουν εάν θα επικυρώσουν ή θα αναβάλουν το διαζύγιο με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Οι τεχνικές συνομιλίες συνεχίζονται», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης. Ευρωπαϊκή πηγή διευκρίνισε, ωστόσο, ότι «δεν υπάρχουν πολιτικές συνομιλίες» σε αυτό το στάδιο.

Το Λονδίνο επιδιώκει τροποποίηση της συμφωνίας εξόδου του Ηνωμένου Βασιλείου, προκειμένου να «πειστούν» τα μέλη της Βουλής των Κοινοτήτων, τα οποία –τον Ιανουάριου- απέρριψαν με συντριπτική πλειοψηφία τη συμφωνία μεταξύ Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βρετανίδας πρωθυπουργού Τερέζα Μέι.

Η νέα ψηφοφορία θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη στην Βουλή. Σε περίπτωση απόρριψης της συμφωνίας, θα ακολουθήσουν ψηφοφορίες την Τετάρτη και την Πέμπτη προκειμένου να αποφασισθεί, είτε αποχώρηση άνευ συμφωνίας, είτε η αναβολή του Brexit, που θεωρητικά είναι προγραμματισμένο για τις 29 Μαρτίου.

«Αγκάθι» στις συνομιλίες παραμένει το backstop. Η ρύθμιση αυτή προβλέπει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο στο σύνολό του θα παραμείνει στην τελωνειακή ένωση με τη Ευρωπαϊκή Ένωση, ώστε να αποφευχθεί η επαναφορά ενός σκληρού συνόρου ανάμεσα στην Δημοκρατία της Ιρλανδίας, μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Βόρεια Ιρλανδία, επαρχία του Ηνωμένου Βασιλείου, που ετοιμάζεται να αποχωρήσει.

«Οι φόβοι μίας επ΄αόριστον πρόσδεσης του Ηνωμένου Βασιλείου στην ΕΕ μέσω του backstop ισχύουν μόνο σε αυστηρά νομικό επίπεδο», τόνισε ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών Φίλιπ Χάμοντ μέσω των Financial Times. Σημείωσε δε ότι αυτό το σενάριο δεν αποτελεί, στην πραγματικότητα, πρόβλημα.

Ο Χάμοντ ζήτησε από τους βουλευτές να υποστηρίξουν την συμφωνία, ενώ υποσχέθηκε ότι, εάν το κείμενο εγκριθεί, όλα τα κονδύλια που έχουν προβλεφθεί για την υποστήριξη της βρετανικής οικονομίας σε περίπτωση no deal, «θα χρηματοδοτήσουν τις δημόσιες δαπάνες και θα επιτρέψουν την μείωση του χρέους και της φορολογίας».

Tην ίδια ώρα, το Εργατικό Κόμμα ξεκαθαρίζει ότι θα απορρίψει την συμφωνία. «Εάν ψηφισθεί, τότε θα πρέπει να τεθεί στην έγκριση των Βρετανών» με νέο δημοψήφισμα, δήλωσε η βουλευτής του κόμματος Έμιλι Θόρνμπερι. Ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μισέλ Μπαρνιέ εξήγησε ότι οι διαπραγματευτικές του ομάδες θα συνεχίσουν να εργάζονται εντατικά τις προσεχείς ημέρες για να διασφαλισθεί ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει από την ΕΕ με συμφωνία.

Σε σειρά παρεμβάσεών του μέσω του Twitter, πρότεινε να δοθεί νομική ισχύς στην επιστολή της 14ης Ιανουαρίου που υπογράφεται από τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και στην οποία δίδεται η διαβεβαίωση ότι εάν πρέπει να εφαρμοσθεί το backstop, αυτό θα είναι προσωρινού χαρακτήρα. Ο Μπαρνιέ τόνισε επίσης ότι στην συμφωνία προβλέπεται μηχανισμός διαιτησίας, σύμφωνα με την οποία το Ηνωμένο Βασίλειο θα αποχωρήσει μονομερώς από την ρύθμιση του backstop, εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν καταβάλει τις ισχυρότερες δυνατές προσπάθειες για την εξεύρεση εναλλακτικής λύσης.

Ο Μπαρνιέ πρότεινε να περιληφθεί μόνο η Βόρεια Ιρλανδία στην ρύθμιση του backstop, κάτι που το Λονδίνο απέρριψε αμέσως.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ