Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο, μιλώντας κατά την διάρκεια κυβερνητικής σύσκεψης είπε ότι η χώρα του είναι αναγκασμένη να αναπτύξει την συνεργασία της με την Δύση, τη στιγμή που η Ρωσία εκτοπίζει τα προϊόντα της χώρας του από την ρωσική αγορά.

«Η συνεργασία μερικές φορές προκαλεί υστερία και κάποια αλλεργία στην Ρωσία. Διερωτώμαι γιατί σας πιάνει υστερία;» δήλωσε ο Λουκασένκο, προσθέτοντας ότι τα λευκορωσικά προϊόντα δεν τα αφήνουν στην ρωσική αγορά.  «Τι πρέπει να κάνουμε να κρυφτούμε κάτω από τις πέτρες και να καθόμαστε;» διερωτήθηκε.

Κάλεσε δε τη Μόσχα να μην κατηγορεί τη Λευκορωσία ότι δήθεν «στράφηκε αλλού», ενώ επεσήμανε ότι « βρισκόμαστε σε μια τέτοια κατάσταση που πρέπει διαρκώς να κοιτάμε γύρω μας γιατί βρισκόμαστε επίκεντρο των γεγονότων, στο κέντρο της Ευρώπης». «Γιατί θα έπρεπε να αναζητούμε την ευτυχία σε άλλη γη εάν είχαμε με την Ρωσία “κανονικές σχέσεις” και υπογράμμισε ότι εννοεί για τις συμφωνίες που αφορούν την ελεύθερη διακίνηση προϊόντων.

Όσον αφορά στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ένωση, είπε ότι «πρέπει να συνομιλούμε μαζί τους και δεν πρέπει να τους βλέπουμε σαν εχθρούς». «Ιδανικά, η δυτική και η ανατολική κατεύθυνση στην εξωτερική πολιτική της Λευκορωσίας πρέπει να εξισορροπούν η μια με την άλλη», δήλωσε.

Μια ημέρα νωρίτερα ο Λουκασένκο, αποφάσισε να άρει τους περιορισμούς για την παρουσία συγκεκριμένου αριθμού Αμερικανών διπλωματών στην χώρα, που είχε επιβάλλει το 2008, οι οποίοι προέβλεπαν την παρουσία μόνο πέντε  διπλωματών από την Ουάσιγκτον. « Η κίνηση αυτή πρέπει να συμβάλλει στην περαιτέρω βελτίωση των σχέσεων μεταξύ Λευκορωσίας και Ηνωμένων Πολιτειών», υπογράμμισε ο υπουργός Εξωτερικών της Λευκορωσίας.

Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ