Δραματική είναι η κατάσταση στην Κρήτη λόγω της κακοκαιρίας «Ωκεανίς» που σαρώνει το νησί. Τεράστιες είναι οι ζημιές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία η οποία σφυροκόπησε το νησί με τους θυελλώδεις ανέμους και τις ισχυρές καταιγίδες.

Ένας 61χρονος βοσκός αγνοείται στον Αποκόρωνα, σε Χανιά και Ρέθυμνο φούσκωσαν ποτάμια και χρειάστηκε να εκκενωθούν οικισμοί, ενώ κατέρρευσαν επτά γέφυρες, δύο από τις οποίες εντελώς.

Ο 61χρονος κινείτο με αγροτικό αυτοκίνητο και στην προσπάθειά του να προσεγγίσει σημείο που είχε τα πρόβατά του, μεταξύ Εμπρόσνερου και Βατουδιάρη, παρασύρθηκε από χείμαρρο. Λίγες ώρες αργότερα, νωρίς το μεσημέρι εντοπίστηκε το αυτοκίνητό του, όχι όμως και ο ίδιος που παραμένει για περίπου 12 ώρες αγνοούμενος.

Οι έρευνες επικεντρώνονται κυρίως στον ποταμό Βατουδιάρη και σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, στους 30 πυροσβέστες, την 3η ΕΜΑΚ και τους εθελοντές, που «χτενίζουν» την περιοχή αναζητώντας τον 61χρονο, υπό ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, θα προστεθούν βατραχάνθρωποι και ειδική ομάδα της ΕΜΑΚ για να συνδράμουν στις έρευνες.

Την ώρα που οι Αρχές αναζητούν εναγωνίως τον 61χρονο κτηνοτρόφο στα Χανιά το αυτοκίνητο του οποίου παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά ενός ποταμού, οι Αρχές στο νησί κλήθηκαν σε μία ακόμη παράσυρση οχήματος από χείμαρρο.

Συγκεκριμένα στον Πηγιανό Κάμπο, όπως αναφέρει το ekriti.gr, το αυτοκίνητο παρασύρθηκε από τα ορμητικά νερά.

Οι έντονες βροχοπτώσεις είχαν ως αποτέλεσμα να καταρρεύσει η ιστορική γέφυρα του Κερίτη στα Χανιά, ενώ κατέρρευσε και τμήμα της παλιάς Γέφυρας του Σταυρωμένου Ρεθύμνου.

Στον Δήμο Ρεθύμνου πραγματοποιήθηκε προληπτική εκκένωση των σπιτιών που βρίσκονταν στην περιοχή Πλατανιά Τσεσμές, καθώς ο ποταμός Πλατανιάς φούσκωσε επικίνδυνα και σε περίπτωση υπερχειλισης θα «έμπαινε» μέσα σε κατοικημένα.

platanias2

Σπίτια εκκενώθηκαν επίσης στον Αλικιανό, αλλά και στις Βουκολιές στα Χανιά. Οι κάτοικοι που απομακρύνονταν μεταφέρονταν με λεωφορεία σε ΚΑΠΗ και ξενοδοχεία.

Την ίδια στιγμή,  σοκαριστικό είναι το βίντεο που δείχνει την ώρα της κατάρρευσης της ιστορικής γέφυρας του Κερίτη στα Χανιά. Η ισοπέδωση της γέφυρας καταγράφηκε σε ζωντανή μετάδοση από τη Νέα Τηλεόραση Κρήτης και το βίντεο είναι τρομακτικό.

Η γέφυρα του Κερίτη, που έστεκε στο σημείο για 111 χρόνια και ήταν ένα μέρος της ιστορίας της περιοχής δεν υπάρχει πια, καθώς λίγο πριν τις 3 το μεσημέρι παρασύρθηκε από τα νερά του ποταμού.

Κατολισθήσεις και πλημμύρες

Προβλήματα έχουν δημιουργηθεί και στο οδικό δίκτυο του νησιού.

Μεγάλες κατολισθήσεις, λόγω των βροχοπτώσεων, έχουν σημειωθεί στον Βόρειο Οδικό ‘Αξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ), που εκτείνονται σε αρκετά σημεία από την Αγία Πελαγία μέχρι και τη Σκεπαστή. Στο ύψος του Φόδελε έχει διακοπεί το ρεύμα κυκλοφορίας με κατεύθυνση το Ρέθυμνο και η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται με προσοχή και υπό την παρακολούθηση της Τροχαίας.

Από την κακοκαιρία υπήρξαν ακόμα προβλήματα στην ηλεκτροδότηση περιοχών, ενώ το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων εξέδωσε ανακοίνωση με το οποίο καλεί τους πολίτες να αποφεύγουν την προσέγγιση τους στο παλιό λιμάνι της πόλης.

Επίσης, για λόγους ασφαλείας, λόγω σοβαρότατων προβλημάτων στο οδόστρωμα, θα πρέπει να αποφεύγεται η διέλευση των δρόμων Μπαμπιόλου-Μανολιοπούλου και Σκινέ-Φουρνέ.

Σε κατάσταση αυξημένης επιφυλακής βρίσκεται και το γραφείο πολιτικής προστασίας του Δήμου Χανίων, ο πυροσβεστικός σταθμός του δήμου, η διεύθυνση τεχνικών υπηρεσιών, η διεύθυνση καθαριότητας και η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης.

Στους πολίτες συνιστάται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους, που προέρχονται από την εκδήλωση των καιρικών φαινομένων.

Ιδιαίτερη προσοχή συνιστάται σε όσους δραστηριοποιούνται σε παραθαλάσσιες περιοχές και αγκυροβόλια λόγω των προβλεπόμενων δυνατών ανέμων, καθώς και στις μετακινήσεις στο οδικό δίκτυο, αφού τα εδάφη έχουν κορεστεί από τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις και είναι επιρρεπή στην εκδήλωση αστοχιών (κατολισθήσεις, καταπτώσεις βράχων).

Σημειώνεται ότι οι ζημιές στις υποδομές τόσο των Χανίων, όσο και του Ρεθύμνου είναι ανυπολόγιστες και έρχονται να προστεθούν στις πρόσφατες που είχαν προκληθεί από το προηγούμενο κύμα κακοκαιρίας. Τότε η Κρήτη είχε θρηνήσει τέσσερις νεκρούς, μέλη της ίδιας οικογένειας που χάθηκαν μέσα στο αυτοκίνητό τους το οποίο παρασύρθηκε από τα νερά χειμάρρου.