Το σχέδιο του Αλέξη Τσίπρα για άλωση του κεντροαριστερού χώρου (και κυρίως του ΚΙΝΑΛ) μπήκε ήδη σε πλήρη εφαρμογή  από τη Δευτέρα με πρώτο σταθμό το… Polis art Cafe (στη Στοά Πεσμαζόγλου) και αναμένεται να ξεδιπλωθεί όλο το διάστημα που απομένει έως ότου στηθούν οι κάλπες. Γιατί αν δεν ήταν η πρόθεσή τους να αλώσουν την Κεντροαριστερά, τι γύρευαν τόσο πολλοί Συριζαίοι σε εκδήλωση για τη «Γέφυρα» του Νίκου Μπίστη; Πάρτε χαρτί και μολύβι και σημειώστε:

nnn

Νίκος Βούτσης, Π. Σκουρλέτης, Αλ. Χαρίτσης, Δ. Τζανακόπουλος, Χριστόφ. Βερναρδάκης, Τασία Χριστοδουλοπούλου, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Μυρσίνη Ζορμπά, Σπ. Δανέλλης (ο οποίος με τον κ. Μπίστη συνυπογράφει την πρωτοβουλία «Γέφυρα»), Ν. Φίλης, Π. Σκουρολιάκος, Γιάννης Μπαλάφας, Κ. Ζαχαριάδης, Γιάννης Μουζάλας (που οι πληροφορίες επιμένουν ότι θα είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής) και πολλοί άλλοι, συνολικά 100 άτομα. Να σημειώσω ότι την ιδρυτική διακήρυξη υπογράφουν 100 άτομα, ανάμεσα στους οποίους και ο Γιάννης Μπουτάρης, καθώς και οι καθηγητές Βαΐτσος, Μουζέλης, Βαλντέν, Γεωργίου, Αχ. Μητσός, Μαρία Ρεπούση, Θ. Σακελαρόπουλος, Φώτης Προβατάς κ.ά. Από όλη την εκδήλωση σημείωσα και τούτα:

nnn

Ο κ. Μπίστης καθόταν στην άκρη του τραπεζιού, οι πάντες απευθύνονταν σε αυτόν λέγοντάς τους «καλή αρχή» και εκείνος απαντούσε με αυτοσαρκασμό (λόγω προφανώς των κομμάτων που άλλαξε): «Αντε να δούμε πόσες φορές ακόμη θα πούμε «καλή αρχή»». Οι Τζανακόπουλος και Χαρίτσης ήταν σαν τη μύγα μες στο γάλα αφού προσήλθαν κοστουμαρισμένοι και γραβατωμένοι, αλλά επειδή δεν έβρισκαν θέση, κάθισαν σε ένα πεζούλι παραθύρου. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος μπήκε με ορμή στην αίθουσα, πλην όμως κανείς δεν του μίλησε και έτσι τραβήχτηκε στην άκρη του καναπέ. Α, να μην το ξεχάσω. Προσφέρθηκε δωρεάν καφές…

nnn

Οι παρουσιαστές της εκδήλωσης ήταν οι Χρήστος Μαχαίρας και Παναγιώτης Παναγιώτου (γνωστός ως Παν-Παν) οι οποίες πολλές φορές είπαν πως «δεν είμαστε κόμμα, ούτε φιλοδοξούμε να γίνουμε. Είμαστε ανοιχτή πρωτοβουλία πολιτών που επιδιώκουμε συμπόρευση του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Κύριος κορμός του προοδευτικού χώρου ο ΣΥΡΙΖΑ». Αυτά ακριβώς δηλαδή που λέει και ο κ. Τσίπρας για τον λεγόμενο «προοδευτικό χώρο».

Οταν ανακοινώνεις μόνος σου την υποψηφιότητα

Ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε μόνος του από τηλεοράσεως την υποψηφιότητά του με το ΚΙΝΑΛ στην Αχαΐα. Χωρίς ωστόσο να το ανακοινώσει πρώτα η ηγεσία του κόμματος. Παράλληλα όμως έβαλε φρένο στα σενάρια συνεργασίας του με τον ΣΥΡΙΖΑ μέσω του ΣΚΑΪ. «Αυτοί που μας έλεγαν παλαιότερα γερμανοτσολιάδες και Πινοσέτ, τώρα μας θεωρούν πολύφερνες νύφες, γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ ενδιαφέρεται για τις ψήφους εν όψει εκλογών» είπε. Και κάτι ακόμα: Μαθαίνω ότι στο Συνέδριο του ΚΙΝΑΛ είναι πολύ πιθανόν να αλλάξει και πάλι ονομασία το κόμμα. Υπάρχουν εισηγήσεις να ονομάζεται «ΠαΣοΚ-Κίνημα Αλλαγής»

Επικό διακομματικό ρουσφέτι

Διακομματικό… ρουσφέτι φαίνεται πως προωθείται στη Βουλή για πρώην προέδρους της Βουλής και πρώην πρωθυπουργούς. Μαθαίνω πως υπάρχουν εισηγήσεις για «πάγωμα» μιας διάταξης που είχε ψηφιστεί το 2015 για μείωση των μετακλητών υπαλλήλων των πρώην πρωθυπουργών και πρώην προέδρων της Βουλής. Σύμφωνα με την ψηφισθείσα ρύθμιση του 2015, οι πρώην αξιωματούχοι που αποχώρησαν έως τις εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 θα δικαιούνται μόλις έναν μετακλητό, αντί για πέντε που απασχολούν αυτή τη στιγμή, ενώ όσοι αποχώρησαν μετά το 2015 θα έχουν αρχικά τρεις και στη συνέχεια έναν μετακλητό. Η παραπάνω ρύθμιση, ωστόσο, φαίνεται πως αναστέλλεται μέχρι νεωτέρας (εάν βεβαίως ψηφιστεί από την Ολομέλεια).

Το πωλητήριο που έβαλε ο Σημίτης

Πωλητήριο, σε οικόπεδο ιδιοκτησίας του, σε ορεινό χωριό των Τρικάλων, έβαλε ο Κώστας Σημίτης. Σύμφωνα με πληροφορίες του trikalavoice.gr ο πρώην πρωθυπουργός προχωρεί στην πώληση ενός οικοπέδου περίπου 3,5 στρεμμάτων στη Βλάχα Τρικάλων. Η Βλάχα είναι ένα μικρός οικισμός πάνω από την Ελάτη Τρικάλων, και ανήκει διοικητικά στον Δήμο Πύλης. Στην περιοχή (Περτούλι) πολλοί ντόπιοι έχουν τα εξοχικά τους, ενώ το επισκέπτονται συχνά και όσοι αγαπούν τις βόλτες στο δάσος και την ηρεμία. Συνολικά το οικόπεδο έχει έκταση κάτι λιγότερο από 8 στρέμματα, τα 3,5 στρέμματα ανήκουν στον πρώην πρωθυπουργό (το αγόρασε το 1978) και τα υπόλοιπα στη Σούλα Μερεντίτη (πρώην βουλευτή του ΠαΣοΚ).

Αν βρισκόμασταν στην… Ιαπωνία

Ισως να μην το έχετε προσέξει αλλά στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, τώρα με την κουρελού πλειοψηφία που διαθέτει η κυβέρνηση, παίζουν πολύ οι… καθυστερήσεις. Θέλετε ένα παράδειγμα; Στην κοινοβουλευτική επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, όπου επρόκειτο  τη Δευτέρα να συζητηθεί ένα νομοσχέδιο του Στέργιου Πιτσιόρλα, οι πάντες βρίσκονταν στη θέση τους, ήτοι ο υπουργός, η πρόεδρος της Επιτροπής Χαρά Καφαντάρη, οι βουλευτές της αντιπολίτευσης, πλην όμως η συνεδρίαση δεν άρχιζε. Ο λόγος; Δεν ήταν όλοι παρόντες οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ξέρετε τι σημαίνει αυτό; Οτι σε περίπτωση ονομαστικής ψηφοφορίας δεν θα περνούσε το νομοσχέδιο. Ετσι πέρασαν περίπου 20 λεπτά αναμένοντας τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, πολλοί από αυτούς βρίσκονταν στο καφενείο της Βουλής. Οπότε ο Γιώργος Αμυράς εξερράγη και είπε στην πρόεδρο: «Αν ήμαστε στην Ιαπωνία, θα ζητούσατε ταπεινά συγγνώμη» εξηγώντας ότι για δύο λεπτά καθυστέρηση σε κοινοβουλευτική συνεδρίαση στο Τόκιο ζητήθηκε… συγγνώμη.