Σε πλήρη κινητοποίηση βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις, καθώς και ο προπαγανδιστικός της μηχανισμός, της Τουρκία ενόψει της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» (Mavi Vatan), η οποία χαρακτηρίζεται ως «πρόβα πολέμου» και ως τη μεγαλύτερη που έχει γίνει στην ιστορία της τουρκικής δημοκρατίας.

Με ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Αμυνας ανέφερε ότι «ο στόλος μας είναι έτοιμος για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», σημειώνοντας ότι θα γίνει «ταυτόχρονα σε τρεις θάλασσες».

Πρόκειται για το Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο -περιλαμβάνοντας τη θαλάσσια «γειτονιά» της Κύπρου- και τη Μαύρη Θάλασσα. Σημειώνεται βέβαια πως παρόλο που οι Τούρκοι αναφέρουν ότι η άσκηση θα γίνει σε τρεις θάλασσες, εντούτοις δεν έχει εκδοθεί NAVTEX για την περιοχή της Κύπρου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η άσκηση θα ξεκινήσει μόλις μια ημέρα πριν τις ανακοινώσεις -την Πέμπτη- της Exxon Mobil, για την ανεύρεση κοιτάσματος στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, στο πλαίσιο της επικοινωνιακής καταιγίδας, δημοσιοποίησε και ένα προπαγανδιστικό βίντεο, επικού ύφους, για την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα», η οποία θα ξεκινήσει αύριο, Τετάρτη, 27 Φεβρουαρίου και θα ολοκληρωθεί στις 8 Μαρτίου.

Στη δεκαήμερη άσκηση, που θα γίνει με πραγματικά πυρά, θα συμμετέχουν 102 πολεμικά πλοία κάθε λογής, μαχητικά αεροσκάφη, μη επανδρωμένα αεροσκάφη, ελικόπτερα, δυνάμεις πεζοναυτών και βατραχανθρώπων καθώς και τμήμα της ακτοφυλακής.

Νέα συστήματα και όπλα

Κατά τη διάρκεια της άσκησης η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει νέα συστήματα και όπλα, όπως δήλωσε ο αντιναύαρχος Γιανκί Μπαγτζίογλου, επικεφαλής επιχειρήσεων, ενημερώνοντας τους διοικητές των μονάδων που θα λάβουν μέρος.

Κατά την ενημέρωση που έγινε στη ναυτική βάση Γκιολτζούκ στο Ίζμιτ (Νικομήδεια), από όπου αύριο θα ξεκινήσουν κάποια από τα πολεμικά πλοία, ο Γιανκί Μπαγτζίογλου είπε ότι ο στρατός ξηράς θα δοκιμάσει για πρώτη φορά τα πυροβόλα UMTAS και CIRIT, ενώ στην άσκηση θα λάβουν μέρος και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ΑΝΚΑ και ΜΠΑΪΡΑΚΤΑΡ.

Η κορβέτα Μπουργκάζ Αντά θα συμμετάσχει για πρώτη φορά σε μία τέτοια άσκηση.

Όπως είπε, για πρώτη φορά στην ιστορία της Τουρκικής Δημοκρατίας θα διεξαχθεί άσκηση και στις τρεις θάλασσες, τη Μαύρη Θάλασσα, το Αιγαίο και την ανατολική Μεσόγειο, προσθέτοντας ότι στόχος της άσκησης είναι να αυξηθεί το επίπεδο ετοιμότητας του πολεμικού ναυτικού.

Στην άσκηση θα συμμετάσχουν συνολικά 103 πλοία,  13 φρεγάτες, 9 κορβέτες, 16 καταδρομικά, 7 υποβρύχια, 7 ναρκαλιευτές, 17 πλοία υποστήριξης, 14 σκάφη της ακτοφυλακής, 22 πλοία εξόδου, 1 πλοίο εκπαίδευσης.

Τι λένε στο ελληνικό πεντάγωνο

Οι ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις δείχνουν να διαχειρίζονται με ψυχραιμία τους λεονταρισμούς της Τουρκίας γύρω από την άσκηση «Γαλάζια Πατρίδα».

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ANT1, το επίπεδο ετοιμότητας των Ενοπλων Δυνάμεων είναι στο -καθ’ όλα ειρηνικό- «μπλε», κάτι που σημαίνει ότι δεν έχει ληφθεί κανένα έκτακτο μέτρο, ούτε έχει σημάνει κάποιου τύπου «συναγερμός», εν όψει της άσκησης των Τούρκων.

Embedded video

Millî Savunma Bakanlığı

@tcsavunma

Millî Gemilerimiz Mavi Vatan Tatbikatına Hazır!

591 people are talking about this

Παρά ταύτα, τόσο στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας όσο και στο Πεντάγωνο, αναμένουν να διαπιστώσουν αν ο Ερντογάν και ο Τούρκος υπουργός Αμυνας, Χουλουσί Ακάρ, τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για περιορισμό της προκλητικότητας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα, δυο ημέρες προ της εκκίνησης της άσκησης, οι Τούρκοι προέβησαν σε 11 παραβιάσεις στο Αιγαίο.

Ερντογάν: Με τον ισχυρό στόλο μας προστατεύουμε τα συμφέροντα της Τουρκίας

Ο Τούρκος πρόεδρος τόνισε πως «υπάρχει μια Τουρκία με ισχυρό στόλο που υπερασπίζεται τα δικαιώματά της και προστατεύει τα συμφέροντά της στο Αιγαίο, τη Μαύρη Θάλασσα και την ανατολική Μεσόγειο».

Μιλώντας σε προεκλογική συγκέντρωση στο Γκισερούν, μια μέρα πριν τη διεξαγωγή της ναυτικής άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα», ο Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε και στη δήλωση βουλευτή της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος CHP ο οποίος είχε επικρίνει τις ερευνητικές δραστηριότητες για φυσικό αέριο στην ανατολική Μεσόγειο, χαρακτηρίζοντας την πράξη του προδοσία.

«Τις προάλλες ένας βουλευτής του CHP υπέβαλε στη Βουλή ερώτημα σχετικά με τις έρευνες τη Τουρκίας στην ανατολική Μεσόγειο. Σε αυτή την ερώτηση ισχυρίστηκε ότι η Τουρκία θα θάψει στην Μεσόγειο 2 δις δολάρια με τις δραστηριότητες γεώτρησης της. Λέγοντας ότι δεν βρέθηκε καν ένας κουβάς πετρέλαιο έδειξε ότι δεν χωνεύει τις έρευνες της Τουρκίας», είπε ο Ερντογάν.

«Η ερώτηση  του CHP έδωσε την ευκαιρία που αναζητούσε στον ελληνικό Τύπο για να εκφράσει την ενόχλησή του για τις έρευνες της Τουρκίας στη Μεσόγειο. Ο ελληνικός Τύπος αμέσως εκμεταλλευόμενος αυτές τις δηλώσεις άρχισε να συκοφαντεί και να δυσφημεί τις έρευνες της Τουρκίας για φυσικό αέριο. Αν αυτό δεν είναι γκάφα, τι είναι; Είναι προδοσία για την δική σου πατρίδα και το δικό σου λαό», ανέφερε.

Παράλληλα, ο τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, καταφέρθηκε εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατηγορώντας την ότι συμμετείχε σε σύνοδο κορυφής με άραβες ηγέτες στην Αίγυπτο, μερικές ημέρες μετά την εκτέλεση στη χώρα αυτή εννέα καταδικασμένων σε θάνατο

«Θα προασπίσουμε τη Γαλάζια πατρίδα μας των 462 χιλιάδων τετραγωνικών χιλιομέτρων»

Πάντως αν οι δηλώσεις του τούρκου υπουργού Άμυνας αποτελούν ενδεικτικό της λογικής που θα ακολουθήσει η γειτονική χώρα, η κατάσταση κάθε άλλο παρά… ενθαρρυντική είναι.

Αυτό γιατί ο Χουλουσί Ακάρ προέβη σε μια άκρως προκλητική δήλωση στην οποία επανέλαβε το δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας».

Συγκεκριμένα τόνισε ότι «έχουμε λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προάσπιση των δικαιωμάτων και του δικαίου μας στην 462 χιλιάδων τ.χλμ. Γαλάζια πατρίδα μας», αναφερόμενος στο Αιγαίο, την ανατολική Μεσόγειο και τη Μαύρη Θάλασσα.

«Δεν θα έχουν καμία τύχη βήματα που δεν συμπεριλαμβάνουν την Τουρκία. Σε αυτά τα μέρη που ανέφερα, δεν θα επιτρέψουμε κανένα τετελεσμένο», τόνισε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, βάζοντας στο «τραπέζι» το ζήτημα της κυπριακής ΑΟΖ και των κοιτασμάτων.