Τροφή των θεών την αποκαλούσαν οι Μάγια, που πρώτοι γνώρισαν το κακαόδενδρο και το κακάο. Και μάλλον είχαν δίκιο αν κρίνουμε από την μετέπειτα επιτυχία της ανά τον κόσμο. Η σοκολάτα μάλλον δεν αμφισβητείται από κανέναν.
Στο φεστιβάλ το αφιερωμένο σ’ αυτήν που έγινε στο Γκάζι, υπήρχε τέτοια κοσμοσυρροή, και τόσο μεγάλες ουρές μπροστά από κάθε «περίπτερο» για να δοκιμάσουν τις σοκολάτες που προσέφεραν που μόνο το «καθήκον» για το ρεπορτάζ με έκανε να περιμένω. Και παιδάκια, άπειρα παιδάκια με τους γονείς τους, ευτυχή και πασαλειμμένα…
Μικρή έκθεση. Λίγα γνωστά ζαχαροπλαστεία ήταν παρόντα, αλλά αρκετές μικρές start up επιχειρήσεις νέων παιδιών κυρίως που φτιάχνουν π.χ. σοκολάτα με κάνναβη, ή παγωτά και ροφήματα σοκολάτας. Αρκετά τα προϊόντα εισαγωγής με προεξάρχουσα την περίφημη Valhrona. Δεν μπορώ να πω ότι με εντυπωσίασε η ποιότητα των προϊόντων, δεν τα δοκίμασα όμως όλα. Αντίθετα ενθουσιάστηκα από τις σοκολάτες της Cacau Worship, που παράγεται στην Ελλάδα από δύο νέους ανθρώπους που παρουσιάζουμε στον Γευσιγνώστη στο τεύχος Μαρτίου.
Αντίθετα λοιπόν με την κίνηση ανανέωσης και βελτίωσης της ποιότητας που διακρίναμε στο φεστιβάλ του καφέ, στην αγορά της σοκολάτας κάτι κινείται αλλά με πολύ αργούς ρυθμούς. Αυτή τουλάχιστον είναι η «εντύπωσή» μου.