Έρευνα ως προς τις αναφορές του πρώην «στρατηγού» του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρου Τσουκάτου – κατά την απολογία του, στη δίκη της Siemens – ως προς τη χρηματοδότηση ιδιωτών ύψους 16 δισ. δρχ. στις εκλογές του 2000, διέταξε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου. Με παραγγελία της στην επικεφαλής της Οικονομικής Εισαγγελίας, Μαριάννα Ψαρουδάκη, η Ξένη Δημητρίου ζητεί να διερευνηθεί τυχόν διάπραξη αυτεπαγγέλτως διωκομένων πράξεων, αιτούμενη παράλληλα τη συσχέτιση της υπόθεσης αυτής με την ανοιχτή δικογραφία των τραπεζικών δανείων των κομμάτων.

Αφετηρία για την έρευνα θεωρούνται δημοσιευμένα αποσπάσματα της απολογίας Τσουκάτου, στα οποία επιχειρείται προσωπικός του υπολογισμός αναφορικά με την ιδιωτική χρηματοδότηση, και βάσει αυτής η κάλυψη κομματικών δαπανών – από τις μετακινήσεις ετεροδημοτών και τις διαφημίσεις σε ΜΜΕ ως και τις προεκλογικές συγκεντρώσεις.

Ο Θεόδωρος Τσουκάτος άσκησε μάλιστα αυτοκριτική, τονίζοντας ως ένα από τα μεγάλα λάθη του το γεγονός ότι δεν κήρυξε εξαρχής πόλεμο, ως όφειλε, στην ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρείες _ πάγια πρακτική στην πολιτική σκηνή. Σε ερώτηση του δικαστηρίου, ως προς την ταυτότητα των εταιρειών αυτών, ο πρώην «στρατηγός» αυτολογοκρίθηκε : «Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας, γιατί αυτές οι εταιρείες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματά τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα, από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν».