• Αναζήτηση
 • Τσουκάτος: Ζητώ συγνώμη από το λαό, απαιτώ το ίδιο από το ΠΑΣΟΚ

  Με οργή για τον Γολγοθά που έχει περάσει τα τελευταία δέκα χρόνια, πικρία για τη στάση που τήρησε το κόμμα του, αλλά και με μια «συγγνώμη» -μεταξύ άλλων- από τον ελληνικό λαό, περιέβαλε τη δίωρη απολογία του ο πρώην στρατηγός του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος, στη δίκη της Siemens

  ΤοΒΗΜΑ Team

  Με οργή για τον Γολγοθά που έχει περάσει τα τελευταία δέκα χρόνια, πικρία για τη στάση που τήρησε το κόμμα του, αλλά και με μια «συγγνώμη» -μεταξύ άλλων- από τον ελληνικό λαό, περιέβαλε τη δίωρη απολογία του ο πρώην στρατηγός του ΠΑΣΟΚ Θεόδωρος Τσουκάτος, στη δίκη της Siemens.

  Ο κ. Τσουκάτος, ο οποίος κατηγορείται για την υπόθεση της χρηματοδότησης με ένα εκατομμύριο μάρκα από τη Siemens το 1999, ήταν κατηγορηματικός –όπως άλλωστε πιστοποιήθηκε ενόρκως και από τους ταμίες του ΠΑΣΟΚ- ότι τα χρήματα αυτά κατέληξαν στο κομματικό ταμείο, στο πλαίσιο «των δημοσίων σχέσεων που έκανε η εταιρία με το τότε κυβερνών κόμμα» καθώς και για το γεγονός ότι ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δε γνώριζε σχετικά – ο ίδιος δεν του το είχε πει.

  Ο κ. Τσουκάτος ζήτησε συγνώμη γιατί «την παρανομία την έκανα, δεν έδωσα μεγάλη σημασία λόγω της πίεσης της δουλειάς και της ανάγκης να έρθουν χρήματα στο ταμείο του ΠΑΣΟΚ».

  «Θέλω να ζητήσω συγνώμη από τον ελληνικό λαό, από τους ψηφοφόρους που μας στήριξαν, από την Ελληνική Δικαιοσύνη αλλά και τους 12 ανθρώπους που ενεπλάκησαν άθελά τους για να έρθουν τα χρήματα από τη Siemens στο κόμμα. Δεν ζητώ συγγνώμη από τη ηγεσία του κόμματός μου, που με εγκατέλειψε και με έκανε αποδιοπομπαίο τράγο, σάκο του μποξ για τα άλλα κόμματα, και στόχο της τρομοκρατίας. Απαιτώ να μου ζητήσει συγνώμη γιατί δεν είπε την αλήθεια».

  Δεδομένου ότι κατηγορείται ότι πήρε το συγκεκριμένο ποσό και με αυτό δωροδόκησε άγνωστους υπαλλήλους του ΟΤΕ, ώστε να πάρει η Siemens την περίφημη σύμβαση 8002 για τη ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, ο ίδιος είπε: «Ήμουν άσχετος με τη σύμβαση, ήμουν στο κόμμα, δεν είχα σχέση με συμβάσεις. Είναι γνωστό πως ο Χριστοφοράκος και η Siemens είχαν σχέση από πολύ παλιά με πανίσχυρα στελέχη του ΟΤΕ, αρμόδιους για το θέμα κλπ (χωρίς να θέλω να υπονοήσω τίποτα) και είχε ανάγκη τον άγνωστο σε αυτούς Τσουκατο για να πάρει 420.000 ευρώ να τα δώσει σε άγνωστους υπαλλήλους; Είναι παράλογο. Απλώς έπρεπε να με εντάξουν στο σκηνικό, για να δικαιολογηθεί πολιτικά αυτή η κατάσταση».

  Πικρία και αυτοκριτική

  Ο άλλοτε στρατηγός του ΠΑΣΟΚ, κάνοντας αυτοκριτική, προσδιόρισε ως ένα από τα μεγάλα λάθη του το γεγονός ότι εξαρχής δεν πολέμησε όπως έπρεπε την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων από εταιρίες, κάτι που αποτελούσε και αποτελεί πάγια πρακτική: «Κανείς όμως δεν ήθελε και δεν θέλει να ερευνήσει την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων». Επικαλέστηκε μάλιστα και σχετικό απόσπασμα από το βιβλίο του Κώστα Σημίτη που εκδόθηκε το 2015 και μιλά για την ιδιωτική χρηματοδότηση ως πάγια πρακτική των πολιτικών σχηματισμών.

  Πρόεδρος: Είπαμε ένα νούμερο για το 2000; 16 δισεκατομμύρια δραχμές από ιδιωτική χρηματοδότηση εταιριών;

  Τσουκάτος: Ναι, υπήρχαν εθνικές εκλογές τότε, αλλά εγώ δεν ήμουν στην επιτροπή.

  Πρόεδρος: Ποιες είναι αυτές οι εταιρίες;

  Τσουκάτος: Δεν μπορώ να αναφέρω ονόματα, υπάρχει κώδικας εχεμύθειας γιατί αυτές οι εταιρίες δεν ήθελαν να βγαίνουν τα ονόματα τους. Πολλές από αυτές χρηματοδοτούν και σήμερα πολιτικά κόμματα από κονδύλια για δημόσιες σχέσεις που έχουν.

  Όπως εξήγησε, η πρώτη επαφή (μέσω ενός διαφημιστή που αναλάμβανε καμπάνιες για το ΠΑΣΟΚ) με τον Μιχάλη Χριστοφοράκο της Siemens, έγινε στις 2/4/97, συνολικά τον συνάντησε τρεις φορές το 1997, τέσσερις το 1998 και δύο το 1999. Έκτοτε δεν είχαν καμία επαφή. Όπως περιέγραψε εξ αρχής ο Χριστοφοράκος ζήτησε να συμμετάσχει οικονομικά σε καμπάνιες του ΠΑΣΟΚ. Οι συναντήσεις αφορούσαν κυρίως την πολιτική κατάσταση και την σταθερότητα της κυβέρνησης και, όπως είπε, «είχα την αίσθηση πως μετέφερε το πολιτικό κλίμα στο εξωτερικό ως πληροφόρηση».

  Τα χρήματα καταβλήθηκαν τελικά στις 15/12/98 σε λογαριασμό φίλου του στο εξωτερικό, γιατί δεν υπήρχε άλλος τρόπος για να καταβληθούν από τον λογαριασμό της Siemens. Μέσω τρίτων προσώπων τα χρήματα ήρθαν σε δόσεις «μέρα μεσημέρι στο γραφείο μου στο ΠΑΣΟΚ, με τους δημοσιογράφους απέξω και τα κατέβαζα στο ταμείο, όπου οι ταμίες -όπως κατέθεσαν- τα μέτρησαν και τα πήραν».

  Εισαγγελέας: Που αποσκοπούσε η Siemens με τη χρηματοδότηση;

  Τσουκάτος: Καλλιέργεια καλών σχέσεων με το κυβερνών κόμμα. Δημόσιες σχέσεις.

  Εισαγγελέας: Υπάρχει έγγραφο που δείχνει πως τα χρήματα πήγαν στο ταμείο;

  Τσουκάτος: Βεβαίως. Ο ισολογισμός του 1999 που στο συνολικό ποσό περιλαμβάνει και αυτά τα χρήματα. Οι καταθέσεις των δυο ταμιών που λένε πως «ο Τσουκάτος έφερε αυτά τα χρήματα, τα μετρήσαμε και τα πήραμε». «Έφερνε άλλωστε πολλά περισσότερα», είπαν.

  Εισαγγελέας: Γνώριζε για τα χρήματα αυτά ο κ. Σημίτης;

  Τσουκάτος: Δεν γνώριζε. Εγώ δεν του το είχα πει. Άλλωστε ο κ. Σημίτης δεν ασχολούνταν με τα οικονομικά του κόμματος.

  Πρόεδρος: Χαρακτηρίσατε τον κ. Σημίτη έντιμο πολιτικό, στοχοπροσηλωμένο που πέτυχε πολλά για τη χώρα. Μήπως είχε ανέντιμο περιβάλλον;

  Τσουκάτος: Υπήρξαν και τέτοιοι. Αλλά η πλειονότητα ήταν άνθρωποι που πρόσφεραν.

  Η στάση του ΠΑΣΟΚ

  Ο κ. Τσουκάτος εξέφρασε πικρία για τη στάση του ΠΑΣΟΚ, και κυρίως της ηγεσίας του. Όπως είπε, εξ αρχής ενημέρωσε (μέσω συνεργατών τους) όταν προέκυψε το θέμα τους Σημίτη και Παπανδρέου, για την πρόθεσή του να πει την αλήθεια, αλλά ουσιαστικά δεν πήρε καμία απάντηση.

  «Θεώρησα πως το κόμμα θέλει να με κάνει αποδιοπομπαίο τράγο. Δε με κάλεσαν καν να με ρωτήσουν. Δεν ρώτησαν τους ταμίες. Δεν κάλεσαν έμπειρα στελέχη όπως ο κ. Λαμπρου να τους πει πως γινόταν η διαδικασία. Έκαναν μια γενική δήλωση και ο κ. Παπακωνσταντίνου (τότε εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ) έλεγε κάθε μέρα πως τα χρήματα δεν πήγαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ. Δεν ήθελαν να πάρουν πολιτικό κόστος καθώς πήγαιναν τότε σε εκλογές. Αν το παραδέχονταν θα έχαναν και την κρατική χρηματοδότηση γιατί υπήρχε παραβίαση της εκλογική νομοθεσίας» είπε.

  «Ο κ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος από αυτό το εδώλιο για τη λίστα Λαγκάρντ, είπε «το κόμμα μου με έριξε στα σκυλιά». Τον καλώ να αναλογιστεί τι έλεγε για μένα, χωρίς καν να με ρωτήσει» πρόσθεσε ο κ. Τσουκάτος.

  Ο κ. Τσουκατος εμφανίστηκε συγκινημένος σε σημεία της απολογίας του, κυρίως όταν αναφέρθηκε στη μητέρα του: «Τους έδωσα πληρεξούσιο στην εξεταστική στη Βουλή να ανοίξουν όλους τους λογαριασμούς της οικογένειάς μου. Με ρώτησε η μάνα μου, «ποιοι λογαριασμοί στο εξωτερικό παιδί μου»; Δεν έψαξαν τίποτα. Όλο το πολιτικό σύστημα για την ιδιωτική χρηματοδότηση των κομμάτων έκανε τον βλάκα. Με έστειλαν εδώ ως μαύρο πρόβατο. Το ΠΑΣΟΚ σφύριζε κλέφτικα και όλοι ήταν μια χαρά εκτός από εμένα. Από την πολιτική καταστράφηκα οικονομικά. Πέρασα έναν Γολγοθά 10 χρόνια και θέλω να κλείσω αυτό το κεφάλαιο και να αποκτήσω την ελευθερία μου, γιατί είμαι αιχμάλωτος».

  Πολιτική
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk