Αμέσως μόλις έκλεισε τα 18, ο Ιθαν Λιντενμπέργκερ από το Οχάιο άρχισε να ζητεί πληροφορίες για το πώς να εμβολιαστεί. Η μητέρα του είναι anti-vaxxer, δηλαδή κατά των εμβολίων, και δεν επέτρεψε να εμβολιαστεί κανένα από τα πέντε παιδιά της, παρ’ όλο που τα μεγαλύτερα της το ζητούν εδώ και χρόνια. Ο Ιθαν είναι ο πρώτος που ενηλικιώθηκε και σήμερα αγωνίζεται για να εμβολιαστούν και τα αδέλφια του. Είναι ένας από μια όλο και αυξανόμενη ομάδα εφήβων στις ΗΠΑ που ζητούν να εμβολιαστούν, πηγαίνοντας κόντρα στις πεποιθήσεις των γονιών τους. Αποτελούν την πρώτη γενιά ανεμβολίαστων παιδιών που ενηλικιώνεται.

«Λόγω των πεποιθήσεων των γονιών μου δεν έχω κάνει κανένα εμβόλιο στη ζωή μου. Ενας θεός ξέρει πώς είμαι ακόμη ζωντανός» έγραψε ο Ιθαν στην ιστοσελίδα Reddit.

Την ώρα που οι ΗΠΑ βιώνουν τη χειρότερη επιδημία ιλαράς από τότε που εξαλείφθηκε η ασθένεια στη χώρα, πολλοί έφηβοι αναζητούν πληροφορίες στο Internet για να αντικρούσουν τις θεωρίες συνωμοσίας που πιστεύουν οι γονείς τους για τα εμβόλια.

«Η πρώτη γενιά ανεμβολίαστων παιδιών ενηλικιώνεται, στρέφεται στην επιστήμη και θέλει να προστατεύσει τον εαυτό της» είπε στη «Washington Post» η Aλισον Ουίνικ, επικεφαλής μη κερδοσκοπικής οργάνωσης από το Τέξας που προβάλλει την αναγκαιότητα των εμβολίων. Το κίνημα κατά των εμβολίων ξεκίνησε μετά τη δημοσίευση μιας μελέτης το 1998 που συνέδεε ένα εμβόλιο με τον αυτισμό και η οποία έχει προ πολλού διαψευστεί. «Σήμερα ενηλικιώνονται τα πρώτα παιδιά του κινήματος αυτού και θέλουν να βγουν από το παραπέτασμα παραπληροφόρησης» πρόσθεσε.

Τουλάχιστον τρεις έφηβοι από διαφορετικές Πολιτείες απευθύνθηκαν πρόσφατα στο Reddit λέγοντας ότι οι γονείς τους αντιτίθενται σφοδρά στα εμβόλια, αλλά οι ίδιοι φοβούνται για τη δική τους υγεία και των αδελφών τους και θέλουν να αναλάβουν δράση. Η ανάρτηση του Λιντενμπέργκερ είχε περισσότερα από 1.200 σχόλια.

Στην «Washington Post», που ήρθε σε επαφή μαζί του, είπε ότι όλα ξεκίνησαν όταν πριν από χρόνια παρατήρησε ότι η μητέρα του αναρτούσε βίντεο κατά των εμβολίων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Οι φίλοι του είχαν εμβολιαστεί. Τι συνέβαινε στην οικογένειά του; Αρχισε να διαβάζει επιστημονικά άρθρα για τα εμβόλια. «Ηταν σαφές ότι υπήρχαν πολύ περισσότερες αποδείξεις υπέρ των εμβολίων παρά κατά» είπε.

Οταν όμως προσπάθησε να πείσει τη μητέρα του Τζιλ Γουίλερ να εμβολιάσει τον ίδιο και τα αδέλφια του – 16, 14, 5 και 2 ετών σήμερα – αυτή αρνήθηκε, ισχυριζόμενη ότι τα εμβόλια είναι επικίνδυνα για την υγεία. Οχι μόνο αρνήθηκε αλλά και εξοργίστηκε. Οπως δήλωσε η Γουίλερ στο ηλεκτρονικό επιστημονικό περιοδικό Undark, «ήταν σαν ο Ιθαν να με έφτυνε όταν μου είπε ότι δεν ξέρω τίποτα, ότι πήρα λανθασμένες αποφάσεις».

Οι περισσότερες Πολιτείες των ΗΠΑ δεν επιτρέπουν σε όσους είναι κάτω των 18 ετών να λάβουν ιατρική φροντίδα, περιλαμβανομένων των εμβολίων, χωρίς τη συγκατάθεση του κηδεμόνα τους. Στο Οχάιο και σε άλλες 16 Πολιτείες, οι γονείς έχουν το δικαίωμα να μην κάνουν τα υποχρεωτικά εμβόλια στα παιδιά τους για «φιλοσοφικούς λόγους», ενώ οι 47 από τις 50 Πολιτείες επιτρέπουν τον μη εμβολιασμό των παιδιών για «θρησκευτικούς λόγους».

Η Πολιτεία της Ουάσινγκτον, που έχει τα περισσότερα περιστατικά ιλαράς στην παρούσα επιδημία στις ΗΠΑ, είναι εκείνη με τους πιο δραστήριους anti-vaxxers.

Ο Λιντενμπέργκερ, που πηγαίνει στην τελευταία τάξη του λυκείου, άρχισε ήδη να κάνει εμβόλια. Μια άλλη έφηβη από την Ουάσιγκτον, που επίσης έγραψε στο Reddit για το ίδιο πρόβλημα, δεν μπορεί να αρχίσει να εμβολιάζεται γιατί είναι ανήλικη. «Η μητέρα μου είναι κατά των εμβολίων. Το ζήτημα προκαλεί εντάσεις στην οικογένεια γιατί όλα τα παιδιά πιστεύουμε ακράδαντα στα εμβόλια. Εγώ και τα αδέλφια μου πιστεύουμε ότι τα εμβόλια αποτελούν ζήτημα δημόσιας υγείας και προσωπικής υπευθυνότητας για το καλό του πληθυσμού. Δεν είναι ένα δικαίωμα που μπορείς να στερήσεις από τα παιδιά σου» έγραψε.

Ο Λιντενμπέργκερ καλεί τις αρχές των 50 Πολιτειών να μειώσουν την ηλικία που ένας έφηβος μπορεί να κάνει εμβόλιο χωρίς τη συγκατάθεση του κηδεμόνα του και να σταματήσουν να διευρύνουν τις εξαιρέσεις από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό (π.χ. για «φιλοσοφικούς λόγους»).