Δεν έχουν τέλος τα πολιτικά παιχνίδια του ΣΥΡΙΖΑ με το Σύνταγμα καθώς όπως φάνηκε χθες στη Βουλή κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας, απερρίφθη η πρόταση του κυβερνώντος κόμματος για απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό με αποτέλεσμα να τίθεται εν αμφιβόλω το τι θα γίνει και με το άρθρο 32 με το οποίο ουσιαστικά επιχειρείται η αποδέσμευση της εκλογής του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής.

Η εμβληματική ως προς τον συμβολισμό της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό (άρθρο 30 παρ. 1) συνιστά καταρχήν πολιτική ήττα για το κυβερνών κόμμα ενώ φαίνεται να βρίσκεται στον αέρα και η πρότασή του για το άρθρο 32 παρά το γεγονός ότι στην πρώτη ψηφοφορία η πρόταση έλαβε 221 ψήφους.

Στην Αντιπολίτευση βλέπουν μεθοδεύσεις,  σημειώνοντας σε υψηλούς τόνους ότι η η κυβέρνηση – κουρελού προέβη σε μια άτακτη πολιτική υποχώρηση με εμφανή όμως υστεροβουλία. «Οι ίδιοι οι βουλευτές της, αρνούμενοι να αναθεωρήσουν το άρθρο 30 παρ 1 που είχαν προτείνει, απέρριψαν επί της ουσίας την πρόταση Τσίπρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκλέγεται από το λαό» αναφέρει η ΝΔ για να προσθέσει.

«Είναι προφανές ότι αυτό έγινε συντονισμένα, σε μία προσπάθειά τους να μην αποσυνδεθεί τελικά η προεδρική εκλογή από την πρόκληση εθνικών εκλογών».

Μπορεί ακόμη να μην έχει ξεκαθαρίσει εάν πρόκειται για κεντρικό σχεδιασμό από πλευράς Μαξίμου να μην συγκεντρώσει το άρθρο 30 παρ. 1 151 ψήφους, φαίνεται όμως ότι επιχειρείται από πλευράς κυβέρνησης να εργαλοποιηθεί το θέμα της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας όπως έγινε και το 2014. Οι κινήσεις του Μαξίμου υποκρύπτουν – σύμφωνα και με την Αντιπολίτευση – μία προσπάθεια νακροθέτησης του βηματισμού της κυβέρνησης που θα προκύψει από τις ερχόμενες βουλευτικές εκλογές με φόντο την Προεδρική εκλογή. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο πολλοί είναι αυτοί που προβλέπουν ότι στην επόμενη ψηφοφορία πιθανότατα η κυβέρνηση να κάνει… κωλοτούμπα με το άρθρο 32.

Και αυτό διότι, εάν στην επόμενη ψηφοφορία που θα ακολουθήσει εντός του Μαρτίου υπάρξει ντιρεκτίβα από το Μαξίμου να μην υπερψηφιστεί το άρθρο 32 παρ. 4 το οποίο θα επιτρέψει την αποσύνδεση του ΠτΔ από τη διάλυση της Βουλής ή υπάρχει οδηγία για διαρροές ώστε να μην συγκεντρώσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε είναι σαφές ότι στόχος του Αλέξη Τσίπρα θα είναι – εάν βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης μετά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές – να μην απολέσει τη δυνατότητα να προκαλέσει εθνικές εκλογές το 2020 με αφορμή την προεδρική εκλογή.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι η ΝΔ ζητά επίμονα από την κυβέρνηση να ξεκαθαρίσει εάν θα ψηφίσουν ή όχι όλοι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ την αναθεώρηση του άρθρου 32 παρ. 4 στη δεύτερη ψηφοφορία.