Τη δική θέση για το κατά πόσο η Ελλάδα μέσω της Συμφωνίας των Πρεσπών απεμπόλησε το δικαίωμά της να ασκήσει βέτο στις διαδικασίες για την ένταξη της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση εξέφρασε μιλώντας στη Βουλή ο τέως υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

Όπως δήλωσε ο κ. Κοτζιάς, «σε κάθε κεφάλαιο των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ θα υπάρχει έλεγχος και, αν δεν ανταποκρίνονται όσα γίνονται στη συμφωνία, θα υπάρχει δικαίωμα βέτο», ενώ απευθυνόμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση τόνισε: «Δεν περιμέναμε τον Χαν», συμπληρώνοντας πως ο ίδιος έχει ασκήσει ήδη δεκάδες βέτο στην ΕΕ, κίνηση για την οποία καταγγέλθηκε και από τον διεθνή Τύπο.

«Όταν βάζανε χωρίς όρους την Αλβανία στο ΝΑΤΟ, βάλανε όρους για μειονότητα; Κι όταν βάζανε την Βουλγαρία στο ΝΑΤΟ, ζήτησαν το πολύ απλό, να επιστρέψει τα σκεύη τα ιερά από τα ιερά μοναστήρια που έκλεψε παράνομα ο βουλγαρικός φασισμός;» αναρωτήθηκε ο τέως υπουργός.

Παράλληλα, ο κ. Κοτζιάς υποστήριξε ότι η Ελλάδα καταδικάστηκε από το Δικαστήριο της Χάγης λόγω των ανύπαρκτων βέτο και πρόσθεσε ότι ο ίδιος έβαλε δεκάδες βέτο στην ΕΕ, δίνοντας έμφαση στις διαπραγματεύσεις που έγιναν στο Κρανς Μοντάνα της Ελβετίας το 2017 για το Κυπριακό. «Στο Κυπριακό κατηγορηθήκαμε ότι ήμασταν πολύ σκληροί. Βάλαμε πάνω στο τραπέζι το βέτο για τις εγγυήσεις και είμαστε πολύ υπερήφανοι που το κάναμε και προσθέσαμε και τις εγγυήσεις» υπογράμμισε.

Ο Νίκος Κοτζιάς εξαπέλυσε επίθεση στη Νέα Δημοκρατία, την οποία χαρακτήρισε οπαδό της αδράνειας αλλά και φοβική. «Βλέπει μπροστά της, σε κάθε συμφωνία, σε κάθε δέσμευση, ήττες και καταστροφές και όχι τη δυνατότητα της δημιουργίας. Μπερδεύει τη γειτονία με τη γειτονία των κρατών. Όταν δεν μας αρέσει η φάτσα του γείτονα δεν του μιλάμε, και όταν υπάρχουν προβλήματα με τη γειτονικές χώρες δεν κάνουμε συμφωνίες. Στις διακρατικές, όμως, σχέσεις μιλώ με αυτόν που έχω προβλήματα για να τα λύσω» ανέφερε ο τέως υπουργός.

Απαντώντας ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Κουμουτσάκος, ζήτησε και πήρε το λόγο, υποστηρίζοντας ότι στη Συμφωνία του Βουκουρεστίου ασκήθηκε η απειλή βέτο από την ελληνική κυβέρνηση. «Όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό πιθανόν ούτε υποψήφιοι εμπειρογνώμονες δεν κάνουν» επισήμανε ο κ. Κουμουτσάκος, υπογραμμίζοντας ότι στο ΝΑΤΟ επί 10 χρόνια η κυβέρνηση επαναλάμβανε ότι αν δεν υπάρξει λύση δεν υπάρχει ένταξη.