Σήμερα στις 10 το πρωί συγκαλεί την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ ο Πάνος Καμμένος και όπως έγινε γνωστό, χθες, από τον εκπρόσωπο του κόμματος κ. Τοσουνίδη, οι βουλευτές του κόμματος θα συζητήσουν το φλέγον θέμα της παραίτησης του  Θανάση Παπαχριστόπουλου που θα καθορίσει και το μέλλον των ΑΝΕΛ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο βουλευτής που στήριξε και στηρίζει την κυβέρνηση Τσίπρα θα κληθεί να απαντήσει εάν θα υλοποιήσει αυτό που εξαρχής έχει υποστηρίξει, ότι δηλαδή θα παραιτηθεί και θα επιστρέψει την έδρα στο κόμμα με το οποίο εκλέχτηκε ή θα πράξει διαφορετικά.

Δεν αποκλείεται και το ενδεχόμενο τα μέλη του ΚΟ των ΑΝΕΛ να ζητήσουν τη διαγραφή του από το κόμμα.

Ο κ. Παπαχριστόπουλος ο οποίος εδώ και καιρό έχει εκφράσει τη διάθεσή του να παραιτηθεί, καταρχήν έδωσε ολιγοήμερη παράταση σε αυτή του την ενέργεια προκειμένου να βρει μία λύση ο Πάνος Καμμένος ώστε να μη διαλυθεί η  Κ.Ο. των ΑΝΕΛ , όπως έγινε και με την Κ.Ο. του Ποταμιού.

Τελευταία, ο κ. Παπαχριστόπουλος έδωσε μία νέα ολιγοήμερη παράταση στην παραίτησή του αυτή τη φορά έως την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να ψηφίσει υπέρ της κύρωσης του Πρωτοκόλλου ένταξης της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ.

Κρίσιμη για τις εξελίξεις για την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ είναι η απόφαση της Επιστημονικής Υπηρεσίας της Βουλής η οποία αναμένεται σήμερα και η οποία θα γνωμοδοτεί για το ποια πρέπει είναι η τύχη της Κ.Ο. των ΑΝΕΛ στην περίπτωση που το κόμμα μείνει με 5 βουλευτές.

Στην επιστημονική υπηρεσία της Βουλής παρέπεμψε το ανακύψαν θέμα ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Βούτσης μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε σχετικά ο οποίος δεσμεύτηκε ότι θα σεβαστεί απόλυτα την γνωμοδότηση της υπηρεσίας.

Στην περίπτωση που ο κ. Παπαχριστόπουλος τελικά παραιτηθεί  τότε η έδρα του πηγαίνει στον κ. Τέρενς Κουίκ που είναι πιθανό να την κρατήσει και να ανεξαρτητοποιηθεί.

Σε αυτήν την περίπτωση  η ΚΟ των ΑΝΕΛ μένει με πέντε βουλευτές από τους οποίος όμως  οι 4 έχουν εκλεγεί με το κόμμα του Πάνου Καμμένου καθώς  ο Αριστείδης Φωκάς  είναι εκλεγμένος με την Ενωση Κεντρώων.

Η 2η παράγραφος του άρθρου 15 του Κανονισμού της Βουλής προβλέπει ως κατώτατο όριο διατήρησης ΚΟ τους 5 βουλευτές, αρκεί όμως αυτοί να έχουν εκλεγεί με το ίδιο κόμμα.

«O ελάχιστoς αριθμός Boυλευτών για τη συγκρότηση Koινoβoυλευτικής Oμάδας περιoρίζεται σε πέντε (5), αν τo Kόμμα με τo oπoίo εκλέχθηκαν και στo oπoίo εξακoλoυθoύν να ανήκoυν έλαβε μέρoς στις γενικές εκλoγές από τις oπoίες πρoήλθε η Boυλή» αναφέρεται χαρακτηριστικά.