Στην αντεπίθεση πέρασε ο Πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης ο οποίος έχει βρεθεί στο στόχαστρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και του Κυριάκου Μητσοτάκη που τον χαρακτήρισε «κομματικό υπάλληλο που εκτελεί εντολές» και τον κάλεσε να επιστρέψει τόσο την επιστολή του πρωθυπουργού με την οποία ζητούσε να μην γίνει καμία αλλαγή στον Κανονισμό της Βουλής, όσο και τις επιστολές των έξι βουλευτών που δηλώνουν προκαταβολικά ότι θα ψηφίζουν τα νομοσχέδια της κυβέρνησης.

Μιλώντας στην Βουλή ο κ. Βούτσης απάντησε ότι «στην πρόσκληση και πρόκληση να λειτουργήσω αντιθεσμικά και να συνεργήσω εναντίον της πλειοψηφίας της Βουλής και του Πρωθυπουργού όχι μόνο δεν θα το έκανα ποτέ, αλλά θα το θεωρούσα το έσχατο θεσμικό ατόπημα και θα παραιτούμην».

Και πρόσθεσε: «Ή είμαστε θεσμικά προσηλωμένοι και έτσι αντιμετωπίζουμε τα πράγματα ή αν είμαστε κομματικοί υπάλληλοι καλούμαστε τι, να στραφούμε εναντίον της πλειοψηφίας». «Αυτή είναι η πρόσκληση και δεν εμπεριέχει ίχνος θεσμικής ευπρέπειας και προσήλωσης», τόνισε ο κ. Βούτσης. Ενώ χωρίς να κατονομάσει αναφέρθηκε εκ νέου στον κ. Μητσοτάκη λέγοντας ότι «το να κουνάει το δάχτυλο ένας πολιτειακός παράγοντας σε έναν άλλο είναι απαράδεκτο και πάντως δεν μπορεί να γίνεται υπό τη ρομφαία της Δημοκρατίας».

«Δεν είναι δυνατόν επί διετία να στοχοποιούμαι από συγκεκριμένο κόμμα από την αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό να δημιουργεί μία αχλή και να φθάνουμε σε ένα αδιέξοδο», πρόσθεσε φανερά ενοχλημένος από τις βολές που δέχεται το τελευταίο διάστημα. Ενώ αναφορικά με τους έξι «προθύμους» βουλευτές και την κριτική που τους ασκείται, είπε ότι «εγώ θα υπερασπίσω όλους τους βουλευτές που έκαναν οποιαδήποτε νέα θεώρηση της πολιτικής τους θέσης και στάσης». «Πρέπει να καταλάβουμε αυτά που περνάμε και ότι μπορεί να αναδιαμορφώνουν συνειδήσεις και πολιτικές επιλογές. Οπότε πρέπει να φύγουμε από την συνωμοσιολογία», προέτρεψε την αντιπολίτευση.

Σημείωσε δε ότι δεν πρόκειται για προκαταβολική ψήφο, αλλά για κάτι που έγινε ώστε «από κοινού όταν είναι τεκμαρτό να γνωρίζουν οι συνάδελφοι την πρόθεση των έξι και να μην οδηγούμαστε σε ονομαστικές ψηφοφορίες». «Αναπτύσσεται όμως μία ρητορική που κανιβαλίζει τους έξι».

Σχετικά με τις αλλαγές στον Κανονισμό της Βουλής, επισήμανε ότι «αναζητούσαμε τι θα μπορούσε να θεραπευτεί για το καλό της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας» και αναφέρθηκε στο ιστορικό προηγούμενο: «Ζίγδης, Ηλιού, Μαρκεζίνης έμειναν χωρίς ή με ολιγομελή κοινοβουλευτική ομάδα και εξακολουθούσαν να έχουν κάποια προνόμια», ανέφερε, ενώ υποστήριξε ότι «ο σχεδιασμός, το αφήγημα είναι να παρουσιαστεί μια κυβέρνηση ανίσχυρη και σε θεσμική εκκρεμότητα».

«Θα μπορούσε να πει κανείς το γαρ πολύ της θλίψεως γεννά παραφροσύνη ή αμηχανία, αλλά είναι επικίνδυνο», συμπλήρωσε. Δεν παρέλειψε πάντως να στείλει «μηνύματα» και προς την πλευρά του Πάνου Καμμένου δηλώνοντας: «Ο πρωθυπουργός αισθάνθηκε την ανάγκη να πει κάτι που αισθάνομαι κι εγώ την ανάγκη να πω από αυτό το βήμα: Δεν εκβιαζόμαστε και δεν μπορεί κανείς να μας εκβιάσει και οποιαδήποτε προσπάθεια σε αυτή την κατεύθυνση όχι μόνο θα πέσει στο κενό αλλά θα οδηγήσει τους εμπνευστές της στο περιθώριο της πολιτικής ζωής και στο περιθώριο της Δημοκρατίας».