Εκδήλωση με θέμα «Το ηλεκτρονικό βιβλίο στην Ελλάδα: 10 χρόνια μετά» θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 4 Φεβρουαρίου, στις 8:30 μ.μ., στο βιβλιοπωλείο IANOS (Σταδίου 24, Αθήνα). Συνομιλούν: οι εκδότες Νίκος Αργύρης (Ίκαρος) και Αργύρης Καστανιώτης (Εκδόσεις Καστανιώτη), ο Σωκράτης Καμπουρόπουλος (πρ. υπεύθυνος Παρατηρητηρίου Ψηφιακού Βιβλίου, ΕΚΕΒΙ) και ο Φίλιππος Τσιμπόγλου (διευθυντής Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος). Συντονίζει ο Μιχάλης Καλαμαράς (ιδρυτής του website eAnagnostis.gr). Χαιρετισμό θα απευθύνει η Εριφύλη Μαρωνίτη, εκ μέρους της διοργάνωσης «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου», στο πλαίσιο της οποίας πραγματοποιείται η εκδήλωση.

«Σκοπός της εκδήλωσης είναι να αναθερμάνει τη συζήτηση γύρω από το ηλεκτρονικό βιβλίο και να καταγράψει τη δυναμική πρωτοβουλιών και δράσεων για την ηλεκτρονική ανάγνωση που αναπτύχθηκαν τα προηγούμενα χρόνια, τόσο στην αγορά του βιβλίου όσο και από δημόσιους φορείς» εξηγεί στο tovima.gr o Μιχάλης Καλαμαράς.

Όπως επισημαίνει, «Το ενδιαφέρον για την ηλεκτρονική ανάγνωση παραμένει περιορισμένο σήμερα στην ακαδημαϊκή κοινότητα, την ανάγνωση ξενόγλωσσων βιβλίων και ορισμένους τίτλους ebooks στα ελληνικά. Αν η αδυναμία ανάδειξης ενός βιβλιοπωλείου-πρωταθλητή των ebooks είναι ο βασικός λόγος της υστέρησης στην ανάπτυξης της ηλεκτρονικής ανάπτυξης στην Ελλάδα, η ιδιαίτερα θερμή υποδοχή του “Ηλεκτρονικού Αναγνωστηρίου”, της υπηρεσίας δανεισμού ebooks της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, μας κάνει αισιόδοξους και δημιουργεί μια δυναμική που αξίζει να συνεχιστεί».

Ο ίδιος εκτιμά ότι ενισχυτικά θα λειτουργούσε «από την πλευρά της πολιτείας, η μείωση του ΦΠΑ στα ebooks από το 24% στο 6%, όπως ισχύει στα έντυπα, τώρα που πλέον το επιτρέπει η ευρωπαϊκή νομοθεσία, καθώς και η οργανική ένταξη τόσο των ηλεκτρονικών βιβλίων και όσο γενικότερα της ψηφιακής διάστασης του βιβλίου στις προτεραιότητες του σχεδιαζόμενου νέου θεσμού για το βιβλίο».

Περισσότερα θα ειπωθούν στην εκδήλωση, στην οποία, με τη συμπλήρωση 10 χρόνων παρουσίας στην Ελλάδα των ηλεκτρονικών βιβλίων για το ευρύ αναγνωστικό κοινό, θα συζητηθεί η διαδρομή από τα πρώτα ebooks και τις εξειδικευμένες συσκευές ανάγνωσης έως το «Ηλεκτρονικό Αναγνωστήριο» της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος και θα εξεταστούν οι προοπτικές της διάδοσης της ηλεκτρονικής ανάγνωσης και του μετασχηματιστικού ρόλου των ηλεκτρονικών βιβλίων για τους αναγνώστες και για τον κλάδο του βιβλίου.
Την εκδήλωση διοργανώνουν το website για τα ebooks και τις ψηφιακές εκδόσεις eAnagnostis.gr και το βιβλιοπωλείο IANOS με τη στήριξη της «Αθήνα 2018 Παγκόσμια Πρωτεύουσα Βιβλίου».