Κέρκυρα: Φεύγουν οι αστυνομικές δυνάμεις από το ΧΥΤΥ Λευκίμμης

Ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

Αποσύρονται μετά από επτά μήνες οι αστυνομικές δυνάμεις που είχαν διατεθεί για μέτρα ασφαλείας στον ΧΥΤΥ Λευκίμμης. Ειδικότερα, σύμφωνα με ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ που εκδόθηκε το απόγευμα της Πέμπτης, «ύστερα από δέσμευση της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, από την προσεχή Δευτέρα 04-02-2019, αποδεσμεύονται οι αστυνομικές δυνάμεις που διατίθεντο από διάφορες αστυνομικές Υπηρεσίες της χώρας, για την ενίσχυση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Κέρκυρας. Οι συγκεκριμένες δυνάμεις από 26-06-2018, απασχολούνταν στη λήψη αστυνομικών μέτρων για την ομαλή μεταφορά απορριμμάτων από το Χ.Υ.Τ.Α. Τεμπλονίου στον Χ.Υ.Τ.Υ. Λευκίμμης.»

Είχε προηγηθεί στις 22 Ιανουαρίου επιστολή της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων (ΠΟΑΣΥ) προς τη πολιτική και φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. στην οποία ζητούνταν η αποχώρηση των συναδέλφων τους από το σημείο.

Στην επιστολή σημειώνονταν ότι «δυστυχώς για όλους μας, οι υποψίες και φόβοι της Ομοσπονδίας μας για τις άθλιες συνθήκες εργασίας των αστυνομικών που απασχολούνται στο Χ.Υ.Τ.Υ. Λευκίμμης στη Νότια Κέρκυρα και τις απαράδεκτες συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας που επικρατούν στην περιοχή, επιβεβαιώθηκαν με τον πιο πανηγυρικό τρόπο: Οι Επιθεωρητές Δημόσιας Υγείας και οι εντεταλμένοι μηχανικοί της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, στην Έκθεση Υγειονομικού Ελέγχου και στην Έκθεση Αυτοψίας τους αντίστοιχα, διαπίστωσαν πληθώρα ελλείψεων και διατύπωσαν δεκάδες παρατηρήσεων για την ορθή τήρηση των Νόμων και Κανονισμών περί μέτρων Ασφάλειας και Υγιεινής! Σε τέτοιο βαθμό μάλιστα που ο Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων δεν χορήγησε άδεια λειτουργίας για το Χ.Υ.Τ.Υ. Ν. Κέρκυρας!»

Επιπλέον επισημαίνονταν ότι «κλιμάκιο της Ομοσπονδίας, ήδη από 12-09-2018 επισκέφθηκε τους χώρους του Χ.Υ.Τ.Υ., συνομίλησε με τους εκεί υπηρετούντες Αστυνομικούς και πραγματοποίησε σειρά συναντήσεων με κάθε αρμόδιο. Το αποτέλεσμα των επαφών αυτών ήταν να διαπιστώσει το αυτονόητο, αυτό που όλοι γνώριζαν και όλοι ένοχα απέκρυπταν. Η Ομοσπονδία δεν «κουκούλωσε» τα γεγονότα, ούτε έπαιξε πολιτικά παιγνίδια. Κατέθεσε αμέσως την από 18-09-2018 Μηνυτήρια Αναφορά στην κα Προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Κερκύρας και ζήτησε, εκτός του να κινηθεί η προβλεπόμενη διαδικασία σε βάρος τυχόν υπευθύνων ύστερα από διερεύνηση των καταγγελλομένων και να διαταχθεί πραγματογνωμοσύνη για την διαπίστωση επιβαρυντικών της υγείας των εκεί υπηρετούντων αστυνομικών παραγόντων και να ληφθούν τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τις απειλούμενες ασθένειες» κάνοντας λόγο η ΠΟΑΣΥ για εργασιακό μεσαίωνα για τους αστυνομικούς.

Επιπλέον υπογράμμιζαν οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των αστυνομικών πως: «Έχει πλέον καταστεί σαφές, με τον πιο επίσημο τρόπο, ότι οι συνθήκες εργασίας των συναδέλφων είναι απάνθρωπες και εκτός κάθε ορίου νομιμότητας. Άρα για εμάς μη ανεκτές! Περαιτέρω παραμονή τους στο ανθρώπινο κολαστήριο της Λευκίμμης συνιστά πράξη προδήλως παράνομη και όποιον την διατάζει προδήλως παρανομούντα!! Η μηνυτήρια αναφορά μας πλέον μπορεί να προσωποποιηθεί σε βάρος του προσώπου ή των προσώπων που θα εξακολουθήσουν – συνειδητά πια και χωρίς άλλοθι – να διατάζουν προδήλως παράνομες υπηρεσίες. Με όπλο μας τη νομιμότητα και το καταστατικό μας καθήκον να προασπιζόμαστε τα συμφέροντα των Ελλήνων Αστυνομικών, σας καλούμε να κλείσετε το θλιβερό κεφάλαιο της Λευκίμμης και να διατάξετε την αποχώρηση όλων των αστυνομικών δυνάμεων που είναι αποσπασμένες εκεί. Άμεσα!»

Κοινωνία
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk