Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον για τα ομόλογα παρατηρήθηκε και σήμερα, Πέμπτη, στη δευτερογενή αγορά.

Οι τιμές κινήθηκαν ανοδικά με αποτέλεσμα η απόδοση του 10ετούς τίτλου να υποχωρήσει στο 3,87% από 3,93% που κυμαινόταν χθες.

Στο Ηλεκτρονικό Σύστημα Συναλλαγών της Τραπέζης της Ελλάδος (ΗΔΑΤ) καταγράφηκαν συναλλαγές ύψους 25 εκατ. ευρώ εκ των οποίων τα 23 εκατ. ευρώ αφορούσαν σε εντολές αγοράς.

Τη μεγαλύτερη συναλλακτική δραστηριότητα συγκέντρωσε το 7ετές ομόλογο με 5 εκατ. ευρώ.

Η απόδοση του 10ετους ομολόγου αναφοράς διαμορφώθηκε στο 3,87% από 3,92% χθες με αποτέλεσμα το περιθώριο έναντι του αντίστοιχου γερμανικού τίτλου με απόδοση 0,16%, να υποχωρήσει περαιτέρω στο 3,71% από 3,74% χθες.

Πέρα από το πρώτο βήμα, που έγινε με την έκδοση του νέου πενταετούς, στη διαρκή αποκλιμάκωση των αποδόσεων συμβάλλει το ευνοϊκό για τα ομόλογα διεθνές περιβάλλον.

Η Fed σε μία στροφή της έως τώρα πολιτικής της έστειλε σήμα πως θα αποφύγει, για ένα διάστημα τουλάχιστον, νέες αυξήσεις επιτοκίων, ενώ η ΕΚΤ δεν προβλέπεται να αυξήσει το κόστος δανεισμού πριν από το 2020.

Υπό τις συνθήκες αυτές οι αποδόσεις συνολικά των ομολόγων της Ευρωζωνής κινούνται εκ νέου πτωτικά σήμερα.

Ενισχύεται το ευρώ έναντι του δολαρίου

Στην αγορά συναλλάγματος έντονα ανοδικές τάσεις εμφανίζει σήμερα το ευρώ έναντι του δολαρίου, μετά τις χθεσινές δηλώσεις του επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ.

Έτσι νωρίς το απόγευμα το ευρωπαϊκό νόμισμα διαπραγματευόταν στα 1,1479 δολ. από το επίπεδο των 1,1480 δολ. που άνοιξε η αγορά. Στη διάρκεια της ημέρας το ευρώ ανατιμήθηκε έως τα 1,1514 δολ.

Η Fed όπως δήλωσε χθες ο πρόεδρος της Τζερόμ Πάουελ (Jerome Powell) αποφάσισε να «παγώσει» προς το παρόν τα επιτόκια μεταθέτοντας έτσι για το εγγύς μέλλον την περαιτέρω αύξηση τους.

Στη διατραπεζική αγορά, τα επιτόκια στις περισσότερες περιόδους δεν σημείωσαν αξιόλογη μεταβολή. Έτσι, το επιτόκιο στη διάρκεια του ενός έτους κυμαινόταν στο -0,116%.

Στη διάρκεια των 9 μηνών, διαμορφώθηκε στο -0,197%, στο εξάμηνο διαμορφώθηκε στο -0,245%, στο τρίμηνο διαμορφώθηκε στο -0,311% και τέλος, στο μήνα, το επιτόκιο διαμορφώθηκε στο -0,371%.

Η ενδεικτική ισοτιμία ευρώ/δολαρίου, που ανακοινώνει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, διαμορφώθηκε στα 1,1488 δολάρια.