Μια πρώτη, σύντομη συζήτηση για τη δεύτερη μεταμνημονιακή αποστολή των θεσμών στην Αθήνα που ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της σημερινής (Πέμπτη) συνεδρίασης του EuroWorking Group, σύμφωνα με πηγές της Ευρωζώνης.

Oι επιτελείς των υπουργείων Οικονομικών της Ευρωζώνης ενημερώθηκαν από τους θεσμούς για τη μέχρι τώρα πορεία των μεταρρυθμίσεων, καθώς στη βάση της τελικής έκθεσης των θεσμών θα αποφασιστεί η εκταμίευση της πρώτης δόσης, ύψους περίπου 650 εκατ. ευρώ, από την επιστροφή των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τα ελληνικά ομόλογα (ANFA και SMP).

Τα καμπανάκια που χτύπησαν -σύμφωνα με πληροφορίες- οι θεσμοί και οι εμπειρογνώμονες των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης (EWG) για καθυστερήσεις στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, δημιουργούν αν μη τι άλλο προβληματισμό για την εκταμίευση.

Το EWG έδωσε έμφαση στο διάδοχο σχήμα του νόμου Κατσέλη, στην αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου και στους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.

Οι θεσμοί φέρονται ενοχλημένοι από το γεγονός ότι ακόμη ότι δεν υπάρχει καμία πληροφόρηση για το κυβερνητικό σχέδιο για την πρώτη κατοικία μετά το νόμο Κατσέλη.

Ειδικότερα, στο EWG επισήμαναν ότι έχει σημειωθεί ελάχιστη πρόοδος για τα 16 προαπαιτούμενα, τα οποία μάλιστα είναι προγραμματισμένο να ολοκληρωθούν έως το τέλος του τρέχοντος μήνα, συστήνοντας στην Ελλάδα να επισπεύσει τις μεταρρυθμίσεις και να πράξει περισσότερα, για να εκπληρώσει όλα όσα έχει συμφωνήσει και να εξασφαλίσει τα χρήματα από τα κέρδη των ευρωτραπεζών από ελληνικά ομόλογα που διαθέτουν.

Γκρίνια δε, φέρεται να άκουσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης και για το ύψος της αύξησης του κατώτατου μισθού με το επιχείρημα ότι το 11% είναι υψηλό και μπορεί να πλήξει την ανταγωνιστικότητα. Η αύξηση του κατώτατου μισθού τέθηκε ως θέμα, καθώς έχει συμπεριληφθεί στην έκθεση των θεσμών.

Σύμφωνα πάντως με πιο καλόπιστες πηγές της Ευρωζώνης, επισημάνθηκε ότι όντως η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει την εφαρμογή όλων των συμφωνημένων δράσεων, ωστόσο υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 11 Μαρτίου, οπότε και έχει προγραμματιστεί να ληφθεί η απόφαση για την εκταμίευση.