«Ξεπέρασε κάθε προσδοκία», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σχετικά με τα αποτελέσματα της σημερινής, πρώτης μετά το μνημόνιο, εξόδου της χώρας στις αγορές.

Ο υπουργός χαρακτήρισε επίσης πολύ θετικό το γεγονός ότι στην έκδοση μετείχαν, αγοράζοντας το 5ετές ομόλογο, «πραγματικοί» μακροπρόθεσμοι επενδυτές με αποτέλεσμα να περιοριστεί σημαντικά ο αριθμός των κερδοσκοπικών κεφαλαίων.

Σημειώνεται ότι οι προσφορές για το ελληνικό ομόλογο υπερέβησαν τα 10 δισ. ευρώ, με το Δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, με απόδοση 3,60% και σταθερό επιτόκιο του ομόλογου (το λεγόμενο ετήσιο κουπόνι) για τους επενδυτές 3,45%.

Ενδεικτικό ότι η έκδοση κινήθηκε σε ικανοποιητικά επίπεδα και σίγουρα καλύτερα του αναμενόμενου είναι ότι ο ΟΔΔΗΧ ενώ αρχικά αναμενόταν να αντλήσει 2 δισ. ευρώ, τελικά αύξησε το ποσό κατά 500 εκατ. ευρώ.

Υπενθυμίζεται ότι οι αρχικές εκτιμήσεις τοποθετούσαν το κουπόνι του πενταετούς ομόλογου στο 3,75% με 3,875%.

Η λήξη του ομολόγου τοποθετείται στις 2 Απριλίου του 2024 και η ημερομηνία διακανονισμού είναι η 5η Φεβρουαρίου.

Αξίζει να σημειωθεί πως η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου κινείται στο 4,02% σήμερα, στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Σεπτεμβρίου.

Όπως έχει γίνει γνωστό από χθες, ανάδοχοι της έκδοσης είναι τέσσερις αμερικάνικες τράπεζες και δύο ευρωπαϊκές, οι: BofA Merrill Lynch, Goldman Sachs, JP Morgan, Morgan Stanley, HSBC και Societe Generale. Τα πενταετή ομόλογα θα είναι δικαιοδοσίας αγγλικού δικαίου.