Εν μέσω ακραίας πόλωσης μεταξύ κυβέρνησης και Αντιπολίτευσης, εισήχθη στις 10 το πρωί της Τετάρτης στην Ολομέλεια της Βουλής το σχέδιο νόμου για τη συμφωνία των Πρεσπών.

Υπενθυμίζεται ότι η ΝΔ εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο κατάθεσης πρότασης μομφής εναντίον της κυβέρνησης πριν την ψηφοφορία για την συμφωνία των Πρεσπών, ενώ η απόφαση αναμένεται εντός της ημέρας. Τυχόν πρόταση μομφής τρόπο θα παρατείνει την συζήτηση για το Μακεδονικό στο κοινοβούλιο γεγονός που αυξάνει την πίεση στην κυβέρνηση.

Στο μεταξύ, ανοιχτό παραμένει και το σενάριο παρέμβασης του Κώστα Καραμανλή για την συμφωνία των Πρεσπών, με τις νεότερες πληροφορίες να θέλουν στελέχη της ΝΔ να πιέζουν τον πρώην πρωθυπουργό να τοποθετηθεί δημόσια και αρκετά δυναμικά.

Η συζήτηση στην Ολομέλεια

Η Διάσκεψη των Προέδρων της Βουλής  έχει εισηγηθεί  οι συνεδριάσεις να γίνουν Τετάρτη και Πέμπτη, να ξεκινούν στις 10 το πρωί και να διαρκούν όσο χρειαστεί, ακόμη και τις πρώτες πρωινές ώρες. Ως εκ τούτου, ο προγραμματισμός είναι να διεξαχθεί η ψηφοφορία το βράδυ της Πέμπτης.

Πάντως, το ενδιαφέρον στρέφεται και στο αν η ΝΔ θα καταθέσει τελικά  πρόταση δυσπιστίας με αφορμή τη συμφωνία των Πρεσπών κάτι που αναμένεται να διαφανεί τις επόμενες ώρες.

Το αίτημα της ΝΔ

Αμέσως μετά την έναρξη της συνεδρίασης, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Δένδιας επανέφερε σαν απαραίτητο στοιχείο για τη διαδικασία – όπως είπε –  να προσκομιστεί στη Βουλή  το Σύνταγμα των Σκοπίων όπως θα είναι μετά την ενσωμάτωση της παρούσας τροποποίησης.

«Για να κυρώσουμε αυτή τη Συμφωνία πρέπει να έχουμε σαφή εικόνα της επόμενης μέρας. Δεν μπορεί να αποδεχθούμε τον κίνδυνο ενός συμπληρωματικού ψηφίσματος που οι Σκοπιανοί θα το χρησιμοποιούν όταν θέλουν και όπως θέλουν. Αυτό αφορά τη Βουλή και τον ελληνισμό» είπε ο κ. Δένδιας και επέμεινε ότι πρέπει να προσκομιστεί το ενιαίο κείμενο στη μορφή που το έχει διαπραγματευθεί η ελληνική κυβέρνηση.

«Ή μας το καταθέτει ή αλλιώς αποφασίζει η Βουλή για να τον υποχρεώσει να το καταθέσει» είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και τόνισε ότι αν η κυβέρνηση δεν έχει καταλήξει σε τελικό κείμενο Συντάγματος, οι Σκοπιανοί μπορούν να κρατήσουν το Σύνταγμά τους ως έχει και να πορεύονται με το ψήφισμα όπως θέλουν.

Σειρά εγγράφων ζητά ο Λοβέρδος

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Ανδρέας Λοβέρδος, ζητώντας σειρά εγγράφων για να μην είναι ελλιπής η ενημέρωση της Βουλής, κυρίως των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ που παίρνουν την ευθύνη της κύρωσης.

«Υπάρχει πολύ σοβαρό θέμα με τις υποχωρήσεις στα θέματα της γλώσσας και της εθνότητας», είπε ο Ανδρέας Λοβέρδος. Επισήμανε επίσης ότι στη ρηματική διακοίνωση του υπουργείου Εξωτερικών της FYROM, που έχει κατατεθεί στη Βουλή, δεν περιλαμβάνονται αυτά που είχαν περιληφθεί στη Συμφωνία. «Θέλουμε το επίσημο κείμενο της FYROM για το Σύνταγμά της και οκτώ έγγραφα που τα θεωρούμε κρίσιμα και αφορούν το πως αντέδρασε η ελληνική κυβέρνηση πριν τη Συμφωνία των Πρεσπών» κατέληξε.

Το θέμα -παρεπίπτον ζήτημα, όπως αποκλήθηκε- απορρίφθηκε διά της εγέρσεως και κατά πλειοψηφία. Η αντιπρόεδρος της Βουλής, Τασία Χριστοδουλοπούλου, αποφάνθηκε ότι εκείνοι οι βουλευτές που δεν συμφωνούν με το παρεμπίπτον της ΝΔ, ήταν οι περισσότεροι στην ψηφοφορία διά εγέρσεως. Καταμέτρηση βουλευτών ζήτησε ο Νίκος Δένδιας, αλλά το αίτημά του απορρίφθηκε. Η πλειοψηφία ήταν προφανής και επειδή το ΚΚΕ, διά του Θανάση Παφίλη, δήλωσε «παρών στον καυγά» και ζήτησε να συνεχιστεί η συζήτηση επί της ουσίας.

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ

Ένσταση αντισυνταγματικότητας κατέθεσαν οι ΑΝΕΛ βασισμένη σε κείμενο και επιχειρηματολογία του συνταγματολόγου Γ.Κασιμάτη. Το κείμενο ανέγνωσε στην Ολομέλεια ο Πάνος Καμμένος. Ο ίδιος κάλεσε τον παριστάμενο αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών, Γιώργο Κατρούγκαλο, να απαντήσει αν επιμένει ότι ο κάθε λαός έχει δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού. Διότι αν επιμένει, όπως είπε, τότε δεν υπάρχει λόγος η Βουλή να ψηφίσει τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Πάνος Καμμένος κατηγόρησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο ότι σε χθεσινή του συνέντευξη ικανοποιεί τις αξιώσεις του «Ουράνιου Τόξου» και επέμεινε ότι πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το ενιαίο τελικό κείμενο του Συντάγματος της γείτονος, καταγγέλλοντας ότι παραβιάζεται το ελληνικό Σύνταγμα.

Δείτε live τη συζήτηση