Τέσσερις ημέρες μετά το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στο Σύνταγμα για την ελληνικότητα της Μακεδονίας, η Ελληνική Αστυνομία και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη συνεχίζουν να υπερασπίζονται τη γραμμή  να «πνίξουν» με χημικά τη διαδήλωση εκμεταλλευόμενοι μία χούφτα ακραίων διαδηλωτών.

Η Ελληνική Αστυνομία από τη στιγμή που δεν κατόρθωσε ως όφειλε να απομονώσει τους ακραίους διαδηλωτές που ήθελαν με τη στάση τους να αμαυρώσουν το μήνυμα του συλλαλητηρίου, έριξε αδιακρίτως χημικά με στόχο – όπως καταγγέλθηκε από τους διοργανωτές αλλά και την Αντιπολίτευση – να διαλυθεί  το συλλαλητήριο. Το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. μάλιστα, έφτασε στο σημείο με σημερινή ανακοίνωση να υποστηρίξει ότι οι αστυνομικοί ενέργησαν με ψυχραιμία, σύνεση και αυτοσυγκράτηση, ενώ έκανε λόγο για αμυνόμενη αστυνομία απέναντι σε ακραίως επικίνδυνες εις βάρος των αστυνομικών επιθέσεις.

Αντίστοιχη θέση εξέφρασε και η υπουργός Προστασίας του Πολίτη μιλώντας το πρωί στον ANT1 επισημαίνοντας ότι οι αστυνομικές δυνάμεις έδρασαν αμυντικά στο συλλαλητήριο της Κυριακής, αντιμέτωπες με ένα πρωτοφανές σχέδιο εισβολής στο ελληνικό κοινοβούλιο ενώ σημείωσε πως η ρίψη δακρυγόνων έγινε μόνο στα σημεία όπου εκτυλίσσονταν συγκρούσεις.

Προφανώς η κ. Γεροβασίλη δεν έχει δει τα βίντεο με μικρά παιδιά να κλαίνε μη μπορώντας να αναπνεύσουν από τα δακρυγόνα. Απάντησε όμως για το επίμαχο βίντεο όπου διακρίνονταν άνδρες που καλυμμένα τα πρόσωπά τους να περπατούν στην είσοδο της Βουλής αποκαλύπτοντας την ταυτότητά τους. «Είναι άνθρωποι της ελληνικής αστυνομίας, της υπηρεσίας επισήμων της Βουλής, που εκείνη την ώρα πήραν εντολή να μετακινηθούν», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πάντως , ούτε η ΕΛ.ΑΣ. ούτε η αρμόδια υπουργός εξήγησαν γιατί η αστυνομική δύναμη που είχε επιστρατευτεί για το μεγάλο συλλαλητήριο δεν κατάφερε να απομονώσει όσους ακραίους θέλησαν να δημιουργήσουν επεισόδια. Κάποιοι από αυτούς άλλωστε, φαινόντουσαν – όπως αποκαλύπτουν φωτογραφικά ντοκουμέντα – να προσέρχονται στο συλλαλητήριο ανενόχλητοι έχοντας καλυμμένα τα πρόσωπά τους και κρατώντας κοντάρια. Και βέβαια τότε, κανένας αστυνομικός δεν βρέθηκε να κάνει κάποια προσαγωγή ή ώστε κάποιον έλεγχο σε αυτά τα ακραία στοιχεία.

Η «αναγκαία» χρήση δακρυγόνων

Το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας μιλά για «απολύτως αναγκαία χρήση δακρυγόνων, αποκλειστικά στους χώρους στους οποίους εκδηλώθηκαν οι σφοδρές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών» και ανέφερε πως έριξαν τα χημικά μόνο όταν όταν εξαντλήθηκε οποιαδήποτε δυνατότητα ηπιότερης αποτροπής των έκνομων ενεργειών και πλέον υφίστατο άμεσος κίνδυνος για εισβολή στο χώρο της Βουλής.

Στην ανακοίνωση του Αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ.  που εκδόθηκε σήμερα αναφέρεται ότι «η επιχειρησιακή ανταπόκριση ήταν η πλέον ενδεδειγμένη, με τις αστυνομικές δυνάμεις πάντοτε αμυνόμενες στις συνεχείς, έντονες και σε αρκετές περιπτώσεις ακραίως επικίνδυνες εις βάρος τους επιθέσεις πολυάριθμων ομάδων ατόμων, τα οποία με ενωμένες δυνάμεις και χρησιμοποιώντας εξοπλισμό, όπως αντιασφυξιογόνες μάσκες, μπουφάν με ειδικά προστατευτικά καθώς και πλήθος επικίνδυνων αντικειμένων, πρόσφορων να επιφέρουν σοβαρές σωματικές ή/και θανατηφόρες βλάβες, όπως κοντάρια, μεταλλικές ράβδους, πέτρες, μάρμαρα, όπλα εκτόξευσης φωτοβολίδων ευθείας βολής, βόμβες μολότοφ, σφενδόνες, λοστούς, κ.λπ., επιχειρούσαν να εισέλθουν στο χώρο του Κοινοβουλίου».

Υπό τις συνθήκες αυτές, προστίθεται στην ανακοίνωση,  «έγινε η απολύτως αναγκαία χρήση δακρυγόνων, αποκλειστικά στους χώρους στους οποίους εκδηλώθηκαν οι σφοδρές επιθέσεις εναντίον των αστυνομικών δυνάμεων και μόνο κατά το χρόνο εκδήλωσής τους, ενώ έλαβε χώρα όταν εξαντλήθηκε οποιαδήποτε δυνατότητα ηπιότερης αποτροπής των έκνομων ενεργειών και πλέον υφίστατο άμεσος κίνδυνος για εισβολή στο χώρο της Βουλής, καθώς και για τη σωματική ακεραιότητα και την ίδια τη ζωή των αστυνομικών».

Τα ληγμένα δακρυγόνα, οι διαγωνισμοί  και το κόστος

Μία ενδιαφέρουσα αποκάλυψη κάνει ο «Βηματοδότης» στον απόηχο των επεισοδίων στο συλλαλητήριο του Συντάγματος . Πρώην αρχηγός της Αστυνομίας ανέφερε πως η ΕΛ.ΑΣ, επιλέγει να κάποιες φορές να ρίχνει ληγμένα δακρυγόνα επειδή έχουν περιορισμένη δραστικότητα.  

«Τα ληγμένα έχουν περιορισμένη δραστικότητα και η Αστυνομία προτιμά να τα ρίχνει σε μαζικές διαδηλώσεις στις οποίες μετέχουν ηλικιωμένοι, παιδιά, γυναίκες» ήταν η απάντησή του για να προσθέσει «Να είναι ευχαριστημένοι όσοι τα γεύονται, γιατί δεν κάνουν κανένα κακό». 

Για όσους πάντως δεν το γνωρίζουν, γίνεται διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια δακρυγόνων. Κατά καιρούς έχουμε προμηθευτεί δακρυγόνα από Ισραήλ, Γερμανία, Γαλλία και ο ΣΥΡΙΖΑ τα αγοράζει από τη Βραζιλία. Στην πραγματικότητα η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να αγοράζει δακρυγόνα από χώρες όπου τα χρησιμοποιούν πιο πολύ.

Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς (που δεν έχουν όμως διαψευσθεί) στη διάρκεια των επεισοδίων με τους (αυτο-αποκαλούμενους) αγανακτισμένους ρίχτηκαν σε μια μέρα (μετά από μία 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ) δακρυγόνα αξίας 250.000 ευρώ.  Μάλιστα η τότε κυβέρνηση προχώρησε την επομένη στην αγορά άλλων 10.000 δακρυγόνων από το Ισραήλ και τη Γαλλία.

Το συνολικό κόστος της παραγγελίας ανήλθε (τότε σε περίοδο κρίσεως)  στα 900.000 ευρώ.  Εάν όντως ισχύουν αυτά τα στοιχεία, τότε ένα δακρυγόνο στοιχίζει περί τα 90 ευρώ.

Αυτό που μένει να αποκαλυφτεί από την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. είναι πόσο στοίχισαν τα δακρυγόνα  – ληγμένα και μη – που έπεσαν κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της Κυριακής, στην πλατεία Συντάγματος, επί δικαίων και αδίκων.