«Μόνο μπουνιές δεν παίξαμε». Η φράση αυτή ανήκει στον Ανδρέα Λοβέρδο και περιγράφει την κατάσταση που επικρατούσε στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας που συζητούσε τη συμφωνία των Πρεσπών. Η κατάσταση ήταν έκρυθμη και έγινε ακόμη χειρότερη από τη στιγμή που ο Γιώργος Κατρούγκαλος (φωτογραφία) αποφάσισε να δώσει τυπωμένο το Σύνταγμα της πΓΔΜ θέλοντας να δείξει ότι δεν ενσωματώνουν τις τροπολογίες τους. Η αντιπολίτευση σύσσωμη εξεγέρθηκε ζητώντας μεταφρασμένο το ενιαίο κείμενο του Συντάγματος καταγγέλλοντας «λαθροχειρία».

Θα ξαναμιλήσει ο Καραμανλής

Αν ακούσετε τον πρώην πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή να ομιλεί, να κάνει δηλαδή δηλώσεις, μην εκπλαγείτε. Μαθαίνω ότι δέχεται πιέσεις να προβεί σε δηλώσεις για τη συμφωνία των Πρεσπών και μάλλον η πρόθεσή του (για δηλώσεις) είναι θετική. Οχι βεβαίως ότι σκοπεύει να μιλήσει στην Ολομέλεια της Βουλής, αλλά μια δήλωση θα έβαζε πολλά πράγματα στη θέση τους. Αλλωστε, ο κ. Καραμανλής θεωρεί τη συμφωνία των Πρεσπών μια μη συμφέρουσα εθνική συμφωνία, ενώ ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επιμένει ότι θα κάνει τα πάντα ώστε να τη βελτιώσει.

Αργά, πολύ αργά για αντιπολίτευση, Πάνο Καμμένε

Ο Πάνος Καμμένος πήρε το όπλο του (τρόπος τού λέγειν, δηλαδή) και… ξεσπάθωσε (πάλι τρόπος τού λέγειν) εναντίον των πρώην συνεταίρων του στην κυβέρνηση. Αποκάλεσε την κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα, στην οποία έως πριν από λίγες ημέρες συμμετείχε,  «κυβέρνηση αποστατών» που έχει χάσει το περίφημο ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς. Εως τώρα αποφεύγει να επιτεθεί ευθέως στον κ. Τσίπρα, πέραν του ότι τον κατηγόρησε ότι του είπε δύο φορές ψέματα για τη συμφωνία των Πρεσπών, αλλά για όσους γνωρίζουν τον χαρακτήρα του, είναι ζήτημα χρόνου να επιτεθεί και στον Πρωθυπουργό. Ο οποίος μου λένε ότι δεν θα μείνει με σταυρωμένα χέρια, αλλά εάν δεχτεί επίθεση από τον κ. Καμμένο, θα επιτεθεί και αυτός. Με στοιχεία όμως. Μας περιμένουν, όπως φαίνεται, ωραίες  ημέρες. Οπως έλεγαν αυτόπτες μάρτυρες των σκηνικών που έχουν στηθεί αυτές τις ημέρες στη Βουλή, «ο Πάνος διέβη τον Ρουβίκωνα. Θα βασανίσει τον Τσίπρα με το μαρτύριο της σταγόνας». Προς το παρόν ο κ. Καμμένος βάζει τον κ. Κατσίκη να λέει ότι βρισκόμαστε σε πόλεμο με την κυβέρνηση και επιτίθεται σε συνεργάτες του κ. Τσίπρα και συγκεκριμένα στους… Νίκους, δηλαδή στον Νίκο Κοτζιά, στον Νίκο Βούτση και στον Νίκο Φίλη. Τώρα τελευταίως και στην Ελενα Κουντουρά

nnn

Ενα πρώτο δείγμα είναι η ερώτηση που κατατέθηκε στη Βουλή από τον ίδιο τον Πάνο Καμμένο και τον νεοαποκτηθέντα βουλευτή Αριστείδη Φωκά, προερχόμενο από την Ενωση Κεντρώων, κατά της Ελενας Κουντουρά. Ερώτηση στην οποία αφήνονται αιχμές για θέματα οικονομικής διαχείρισης από την υπουργό Τουρισμού, αφού μεταξύ άλλων ζητούνται να κατατεθούν: Οι συμβάσεις για την προβολή της χώρας στο εξωτερικό και το κόστος τους. Οι εταιρείες με τις οποίες έγιναν οι συμβάσεις, τα στοιχεία διεξαγωγής διεθνών διαγωνισμών, των εταιρειών που ανέλαβαν τα έργα, οι δαπάνες για το έτος πολιτισμού Ελλάδας – Ρωσίας. Φυσικά όλα αυτά που ζητάει να μάθει ο αρχηγός των ΑΝΕΛ έγιναν ενώ ο κ. Καμμένος ήταν υπουργός Αμυνας στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και η κυρία Κουντουρά ήταν υπουργός Τουρισμού με τη στήριξη και την επιλογή του κ. Καμμένου. Αλλωστε μπορούσε κάλλιστα να ρωτήσει την κυρία Κουντουρά εάν ήταν σπάταλη ή όχι (και πού ξοδεύει τα λεφτά του υπουργείου της) προτού  τη διαγράψει, σε εκείνο το περιβόητο γεύμα με ψαρικά που είχαν (μαζί και με τον κ. Κόκκαλη), λίγο προτού η κυρία Κουντουρά τού ανακοινώσει ότι όχι μόνον θα ψηφίσει την πρόταση εμπιστοσύνης, αλλά και τη συμφωνία των Πρεσπών.

nnn

Την έβαλε (εκ των υστέρων) για καλά στο στόχαστρο την Ελενα Κουντουρά ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ, ο οποίος ανήρτησε σκίτσο που απεικονίζεται χαμογελαστός ο Αλέξης Τσίπρας να έχει τοποθετήσει έξω από το Μαξίμου μια ταμπέλα που γράφει «ενοικιάζονται δωμάτια», και να υποδέχεται την Ελενα Κουντουρά ως κατάκοπη τουρίστρια που αναζητεί στέγη. Στη λεζάντα ο πρώην υπουργός Αμυνας γράφει: «Και νέα αύξηση του τουρισμού τον Ιανουάριο». Είναι αυτό που λένε «οι μεγάλοι έρωτες καταλήγουν σε μεγάλο μίσος».

Τα ληγμένα δακρυγόνα

Ρώτησα έναν πρώην αρχηγό της Αστυνομίας (καλύτερα να μην αναφέρω το όνομά του για να μην του δημιουργήσω πρόβλημα) γιατί η Αστυνομία επιλέγει να ρίχνει ληγμένα δακρυγόνα και δεν τα καταστρέφει όταν αυτά λήξουν. Καθ’ ότι στα δακρυγόνα (σε όλα τα δακρυγόνα) υπάρχει ετικέτα που επισημαίνει ότι «είναι επικίνδυνα για την υγεία όταν λήξουν». Η απάντηση που μου έδωσε με εξέπληξε: « Τα ληγμένα έχουν περιορισμένη δραστικότητα και η Αστυνομία προτιμά να τα ρίχνει σε μαζικές διαδηλώσεις στις οποίες μετέχουν ηλικιωμένοι, παιδιά, γυναίκες». Ναι, έτσι ακριβώς μου είπε και μάλιστα πρόσθεσε: «Να είναι ευχαριστημένοι όσοι τα γεύονται, γιατί δεν κάνουν κανένα κακό». Δεν γνωρίζω εάν αυτά τα είπε με δόση χιούμορ (αν και δεν μου φάνηκε), ωστόσο αποκάλυψε ότι όταν ήταν αρχηγός της Αστυνομίας χρησιμοποιούσε και αυτός ληγμένα δακρυγόνα. Η Ενωση Χημικών βεβαίως λέει ότι τα δακρυγόνα είναι χημικά όπλα και η αλόγιστη χρήση τους μπορεί να σκοτώσει. Πόσο στοιχίζουν όμως;

nnn

Οσο απίστευτο κι αν ακούγεται, γίνεται διεθνής διαγωνισμός για την προμήθεια δακρυγόνων. Κατά καιρούς έχουμε προμηθευτεί δακρυγόνα από Ισραήλ, Γερμανία, Γαλλία και ο ΣΥΡΙΖΑ τα αγοράζει από τη Βραζιλία. Στην πραγματικότητα η ελληνική κυβέρνηση προτιμά να αγοράζει δακρυγόνα από χώρες όπου τα χρησιμοποιούν πιο πολύ. Παράξενο, θα πείτε, αλλά έτσι γίνεται. Οταν γινόταν ο κακός χαμός στη Γαλλία, αγοράσαμε δακρυγόνα από τη Γαλλία…

nnn

Εκείνο που έμαθα είναι ότι οι χειριστές ρίψης δακρυγόνων είναι βαθμοφόροι της Αστυνομίας, έχουν εκπαιδευτεί ειδικά (κυρίως στην ψυχραιμία και στην αυτοάμυνα) και ότι δεν… ψεκάζουν με δική τους πρωτοβουλία. Πρέπει προηγουμένως να πάρουν εντολή άνωθεν. Σύμφωνα με πρόχειρους υπολογισμούς (που δεν έχουν όμως διαψευσθεί) στη διάρκεια των φασαριών με τους (αυτο-αποκαλούμενους) αγανακτισμένους ρίχτηκαν σε μια μέρα (μετά από μία 48ωρη απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ) δακρυγόνα αξίας 250.000 ευρώ. Να σκεφτείτε ότι την επομένη η τότε κυβέρνηση προχώρησε στην αγορά άλλων 10.000 δακρυγόνων από το Ισραήλ και τη Γαλλία. Το συνολικό κόστος της παραγγελίας ανήλθε (τότε σε περίοδο κρίσεως)  στα 900.000 ευρώ.  Εάν όντως ισχύουν αυτά τα στοιχεία, τότε ένα δακρυγόνο στοιχίζει περί τα 90 ευρώ. Πόσο στοίχισαν τα δακρυγόνα (έγινε εκτεταμένη χρήση) που έπεσαν κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου της Κυριακής, στην πλατεία Συντάγματος, επί δικαίους και (κυρίως) αδίκους, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν αποκαλύπτει. Ρώτησα την Κατερίνα Παπακώστα μήπως μας διαφωτίσει, πλην όμως δεν απάντησε: «Ηταν απασχολημένη» μου είπαν.

Ο Τσιτσιπάς, ο Καίσαρας και ο Μητσοτάκης

Ισως να μην το γνωρίζετε, αλλά ο μόνος από τους πολιτικούς αρχηγούς που παίζει μανιωδώς τένις είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Μία φορά την εβδομάδα παίρνει τη ρακέτα του και παίζει (στην Πολιτεία) με τους φίλους του (αλλά και με μέλη της οικογένειάς του). Ετσι, ξενύχτησε για να δει τη νέα επιτυχία του Στέφανου Τσιτσιπά και ήταν ο πρώτος από τους πολιτικούς αρχηγούς που τον συνεχάρη, ενώ αυτό που έλεγε είναι ότι εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ο Τσιτσιπάς έχει όλες αυτές τις επιτυχίες σε τόσο μικρή ηλικία, στις οποίες συνήθως η αυτοπειθαρχία είναι πρόβλημα. Τελικά ο Μητσοτάκης, πέραν του τένις, πηγαίνει γυμναστήριο, κάνει ποδήλατο (τις περισσότερες φορές με τον Γιώργο Αμυρά) και παίζει και μπάσκετ. Ο Αλέξης Τσίπρας γυμνάζεται και αυτός, και το μοναδικό σπορ που έμαθε από τον Καμμένο είναι το υποβρύχιο ψάρεμα.

nnn

Αλλά ας επανέλθω στον Τσιτσιπά που έκανε υπερήφανο το έθνος. Ηταν και αυτή τη φορά πιστός στην παράδοση που τον θέλει σε κάθε μεγάλη νίκη να ανεβάζει και ένα… γνωμικό. Η πρόκριση στους τέσσερις του αυστραλιανού Open έφερε και το τέταρτο γνωμικό στο Twitter από τον Τσιτσιπά, ο οποίος μετά τον αποκλεισμό του Μπαουτίστα Αγκούστ συνεχίζει ακάθεκτος προς την κορυφή της διοργάνωσης. Αυτή τη φορά για να πανηγυρίσει τη νίκη του ανέβασε μια φράση του Ιουλίου Καίσαρα: «Φύσει γαρ άνθρωπος, ό βούλεται, τούτο και οίεται», έγραψε χαρακτηριστικά. Η φράση αυτή ανήκει στον Ρωμαίο αυτοκράτορα Ιούλιο Καίσαρα και σημαίνει «από τη φύση του ο άνθρωπος, αυτό που θέλει, αυτό νομίζει».