Μέχρι να αρθεί η εμπλοκή που υπάρχει στην πΓΔΜ είπαμε να αναβάλουμε τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, είπε το μεσημέρι της Παρασκευής ο Πάνος Καμμένος στους δημοσιογράφους προσερχόμενος στη συνεδρίαση της ΚΟ των ΑΝΕΛ.

Ερωτηθείς αν αυτό επηρεάζει την ΚΟ σημείωσε ότι όλα είναι συναρτώμενα.

Ταυτόχρονα ο κ.Καμμένος ερωτηθείς για την εμπλοκή που, όπως είπε, υπάρχει στα Σκόπια, ανέφερε ότι δεν μπορούμε να πάμε σε συνάντηση με σενάρια σημειώνοντας ότι είναι σε ανοιχτή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα.

Σημειώνεται ότι η ΚΟ των ΑΝΕΛ συνεδριάζει το μεσημέρι της Παρασκευής παρουσία του Πάνου Καμμένου και όλων των βουλευτών πλην της Ελενας Κουντουρά που βρίσκεται στο εξωτερικό.

Τα σενάρια για την εκ  νέου αναβολή της συνάντησης Τσίπρα – Καμμένου που θα κρίνουν τις πολιτικές εξελίξεις στη χώρα, ήδη άρχισαν να φουντώνουν.  Και σίγουρα δεν είναι η προσωρινή εμπλοκή λόγω αιτημάτων που έθεσαν δύο βουλευτές του μικρού αλβανικού κόμματος BESA. Παρά την αναβολή της συνεδρίασης στα Σκόπια αυτό που έλεγαν είναι ότι θα βρεθεί η χρυσή τομή στα παζάρια της τελευταίας στιγμής και η συμφωνία θα περάσει από 80 βουλευτές.

Στην Αθήνα φαίνεται ότι γίνονται πολύ σκληρά παζάρια μεταξύ των δύο κυβερνητικών εταίρων για τα… τροφεία του διαζυγίου. Το παρασκήνιο ήταν έντονο καθώς υπήρξε η απαίτηση του Πάνου Καμμένου να δεσμευτεί ο πρωθυπουργός ότι δεν θα εντάξει στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και στα ψηφοδέλτια στελέχη των ΑΝΕΛ.

Από την άλλη αναζητούταν η χρυσή τομή ώστε και ο Πάνος Καμμένος να μη χάσει την κοινοβουλευτική του ομάδα και να μην φανεί ότι κάνει μια ακόμη κυβίστηση.

Το παρασκήνιο είναι έντονο καθώς κάποιοι στη Βουλή δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο η συνάντηση να γίνει μέσα στο Σαββατοκύριακο και οι εξελίξεις να δρομολογηθούν για την επόμενη εβδομάδα.

Ισως δεν ήθελαν να είναι όλο το Σαββατοκύριακο με αρνητικά δημοσιεύματα που θα δείχνουν μια κυβέρνηση να καταρρέει.

Τα σενάρια

Από χθες τα σενάρια δίνουν και παίρνουν για το τι θα συμβεί. Ο Πάνος Καμμένος εύχεται να μην περάσει η συμφωνία των Πρεσπών στα Σκόπια για να πάρει μια παράταση ζωής, χωρίς αυτό να τον διασώζει. Σήμερα στο Star θα πρέπει είτε να ξεκαθαρίσει τα πράγματα είτε να τα θολώσει με τέτοιο τρόπο ώστε κανείς να μην καταλάβει τι έκανε ή τι θα κάνει. Η γνωστή τακτική της εικονικής πραγματικότητας δηλαδή ή της παλιάς δημιουργικής ασάφειας που τόσο μας ταλαιπώρησε στην οικονομία.

Το μόνο σίγουρο είναι πως οι Ανεξάρτητοι Ελληνες ζουν στιγμές διάλυσης, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Είτε δηλαδή κάποιοι βουλευτές θα φύγουν και ο Καμμένος θα έχει ένα κόμμα «σφραγίδα» είτε μείνουν και στηρίξουν την κυβέρνηση αλλά τότε θα είναι μια ακόμη συνιστώσα του ΣΥΡΙΖΑ.

Όπως όλα δείχνουν ο Καμμένος έχει αποφασίσει ότι δεν μπορεί να κάνει απολύτως τίποτε παρά μόνο να αποχωρήσει. Το ανακοίνωσε άλλωστε χθες στους στρατηγούς στο Πεντάγωνο. Να φύγει από υπουργός είναι ίσως το ευκολότερο, από εκεί και μετά ξεκινούν τα δύσκολα και τα σενάρια.

.

Το ένα σενάριο είναι να επιβάλει στους βουλευτές του κομματική πειθαρχία για τη συμφωνία των Πρεσπών. Οι περισσότεροι εξ αυτών φαίνεται να είναι κοντά στην καταψήφισή της αλλά δεν την συνδέουν με την στήριξη της κυβέρνησης. Δεν θέλουν τις Πρέσπες δηλαδή αλλά θέλουν τις… υπουργικές καρέκλες. Καμμένος, Κόλλια – Τσαρουχά, Κατσίκης, Κόκκαλης και Ζουράρις έχουν πει ότι δεν ψηφίζουν τη συμφωνία ενώ η Κουντουρά δεν έχει μιλήσει καθόλου και μόνο ο Παπαχριστόπουλος την αποδέχεται.

Αν τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας μόνο για τη συμφωνία τότε φεύγει αυτόματα ο Παπαχριστόπουλος και ίσως και η Κουντουρά και διατηρεί την ΚΟ.

Τι θα γίνει όμως με την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης; Εκεί ζορίζουν τα πράγματα κι αν θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας τότε θα του φύγουν 3 με 4 βουλευτές σίγουρα και βεβαίως στελέχη όπως η Χρυσοβελώνη. Εκεί χάνει εντελώς το κόμμα και τα προνόμια. Το σενάριο που «παίζει» λοιπόν είναι να τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας για τις Πρέσπες και οι βουλευτές να ψηφίσουν κατά συνείδηση στην πρόταση παροχής ψήφου εμπιστοσύνης.

Ενδεχομένως ο ίδιος να το παίξει πιο… αντάρτικα και συγκινησιακά, ένα θέατρο δηλαδή έξω από το Μαξίμου και στο κεντρικό δελτίο του Star το βράδυ προκειμένου να αναδείξει τις προσωπικές διαφορές που έχει.

Τα πάρε – δώσε

Όλα θα κριθούν και από το παζάρι που θα γίνει στο Μαξίμου. Ο Καμμένος θα πει ενδεχομένως ότι δεν στηρίζει τις Πρέσπες αλλά δεν θα στηρίξει και πρόταση μομφής της ΝΔ αλλά θα ζητήσει ανταλλάγματα από τον Τσίπρα. Όπως τη δημόσια δέσμευση ότι δεν θα εντάξει στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ στελέχη των ΑΝΕΛ και βεβαίως δεν θα πάρει αυτή την ώρα βουλευτές του.

Από την πλευρά του ο Τσίπρας θα απαιτήσει από τον Καμμένο να μην θέσει σε κίνδυνο την δεδηλωμένη.
Άλλες πληροφορίες υποστηρίζουν ότι ο κ. Καμμένος δεν θα εγείρει ζήτημα δεδηλωμένης για την κυβέρνηση. Θα ανακοινώσει ότι οι ΑΝΕΛ αποχωρούν από το κυβερνητικό σχήμα αλλά θα αποφύγει να πει πως εγκαταλείπουν την πλειοψηφία. Σε αυτή την περίπτωση θα παίξει το γνωστό chiken game. Θα προκαλέσει δηλαδή τη ΝΔ να καταθέσει πρόταση μομφής προκειμένου να μεταθέσει τις ευθύνες για τις εξελίξεις στη ΝΔ.

Τέλος, υπάρχει και το σενάριο της άμεσης εξαφάνισής του. Ητοι ο Καμμένος να θέσει θέμα κομματικής πειθαρχίας και για τις Πρέσπες και για την κυβέρνηση, να του φύγουν όλοι οι βουλευτές πλην ενός ή δύο, οι ΑΝΕΛ να πάψουν να είναι Κ.Ο. και ο Πάνος Καμμένος να γίνει… ανεξάρτητος βουλευτής.

Η επόμενη ημέρα, πιθανότατα την επόμενη εβδομάδα, προβλέπει την κατάθεση από τον Τσίπρα πρότασης για παροχή ψήφου εμπιστοσύνης και είτε θα έχει εξασφαλίσει τους 151 και θα προχωρήσει σε ριζικό ανασχηματισμό είτε θα χάσει τη δεδηλωμένη και θα προκηρύξει εκλογές σε εύλογο χρονικό διάστημα κι αφού πρώτα περάσει νομοσχέδια που θα του δώσουν «μπόνους» στην προεκλογική περίοδο.

«Δεν είμαι απερχόμενος υπουργός, ούτε τελώ υπό παραίτηση»

Νωρίτερα σήμερα, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είχε επιδοθεί σε μια ακόμα… κυβίστηση, αφού ουσιαστικά παραδέχτηκε ότι δεν θα προχωρήσει σε πολιτικές πρωτοβουλίες -δηλαδή στην προαναγγελθείσα παραίτηση του από την κυβέρνηση Τσίπρα- προτού επισημοποιηθεί η έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών από το κοινοβούλιο των Σκοπίων.

Ο κυβερνητικός εταίρος, ο οποίος τα τελευταία εικοσιτετράωρα μονοπωλεί το πολιτικό ενδιαφέρον, με τους λεονταρισμούς και τις απειλές περί αποχώρησης από την κυβέρνηση, ξαφνικά… αποφάσισε ότι δεν είναι απερχόμενος.

Συγκεκριμένα, στα πλαίσια της συνεδρίασης των επιτροπών για τα εξοπλιστικά, απαντώντας σε δήλωση εκπροσώπου της ΝΔ, ο οποίος τον αποκάλεσε απερχόμενο, απάντησε πως «ούτε απερχόμενος υπουργός δεν είμαι, ούτε τελώ υπό παραίτηση…»

Στη συνέχεια πρόσθεσε πως «δεν μπορεί να προδικάσει κανείς το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στα Σκόπια», δείχνοντας με αυτόν το τρόπο ότι… σκοπεύει να δώσει νέα παράταση στον εαυτό του, έως ότου ολοκληρωθεί η διαδικασία στη Βουλή της ΠΓΔΜ, η οποία είναι προγραμματισμένη για το βράδυ της Παρασκευής.

Video Player