Κυπριακό και Ανατολική Μεσόγειος δεν έλειψαν για ακόμα μία φορά από την ομιλία του τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην ενημέρωση του προς την επιτροπή του τουρκικού Κοινοβουλίου για τις τελευταίες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική.

Παρά το γεγονός ότι κεντρικό θέμα παραμένει η Συρία και η στάση των ΗΠΑ, ο τούρκος ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως μεταδίδει το πρακτορείο IBNA (Ανεξάρτητο Βαλκανικό Πρακτορείο Ειδήσεων). Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε μεταξύ άλλων πως η Άγκυρα παρακολουθεί από κοντά τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο – μεταξύ αυτών και ότι συμβαίνει στο Αιγαίο – αναφέροντας ότι «μαζί με την νέα πλατφόρμα η οποία θα φτάσει στην περιοχή, ξεκινάμε κι εμείς τις εξορύξεις γύρω από την Κύπρο».

Σύμφωνα με τον Μ. Τσαβούσογλου ο «Πορθητής» ξεκίνησε την γεώτρηση στην περιοχή  «Αlanya-1» και σύντομα η Τουρκία θα παραλάβει και το δεύτερο γεωτρύπανο που έχει παραγγείλει.

«Το δεύτερο πλοίο μας σύντομα θα φτάσει. Θα το στείλουμε γύρω από την Κύπρο για να ξεκινήσουμε τις εργασίες. Εμείς δεν είμαστε εναντίον των εξορύξεων γύρω από την Κύπρο. Όμως πρέπει να εξασφαλίσουμε εδώ τα δικαιώματα και των τουρκοκυπρίων. Αυτό περιμένουμε και από την Ε.Ε και από την διεθνή κοινότητα» ανέφερε ο τούρκος ΥΠΕΞ.

Την ίδια στιγμή αναφερόμενος στο Κυπριακό και τις συνομιλίες ο Μ. Τσαβούσογλου δήλωσε ότι δεν είναι ρεαλιστικό να ξεκινήσουν συνομιλίες μέχρι τον ερχόμενο Μάιο, μέχρι τις Ευρωεκλογές.

«Στο Εθνικό μας ζήτημα της Κύπρου, εμείς είμαστε υπέρ στο να συναντηθούμε άτυπα  με όλες τις πλευρές για να ξέρουμε για ποιο πράγμα θα διαπραγματευτούμε. Οι δυο πλευρές και οι εγγυήτριες δυνάμεις να φτάσουν σε μια συμφωνία για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις. Σε διαφορετική περίπτωση όλες μας οι προσπάθειες θα είναι άκαρπες όπως συνέβη στο Κραν Μοντανά» είπε ο τούρκος ΥΠΕΞ.