Υλικά (για 1 μεγάλο ταψί)
250 γρ. βούτυρο αγελάδος, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, να έχει μαλακώσει
400 γρ. ζάχαρη
5 αβγά χωρισμένα σε κρόκους και ασπράδια
220 γρ. γιαούρτι πρόβειο
500 γρ. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του
1/2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
100 γρ. φιστίκια Αιγίνης ωμά (καθαρό βάρος)
Ξύσμα από 2 λεμόνια ακέρωτα
1 κουτ. γλυκού (κοφτό) μαστίχα

διαδικασία

Ψήνουμε τα φιστίκια Αιγίνης για 10 λεπτά σε προθερμασμένο φούρνο στους 150°C. Τα αφήνουμε να κρυώσουν. Χτυπάμε σε ένα γουδί τη μαστίχα με λίγη από τη ζάχαρη, να γίνουν σκόνη.

Ρίχνουμε τα ασπράδια στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε με το σύρμα μέχρι να γίνουν μαρέγκα.

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C. Στη συνέχεια, χτυπάμε στο μίξερ σε δυνατή ταχύτητα το βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να ασπρίσει και να αφρατέψει το μείγμα. Προσθέτουμε έναν-έναν τους κρόκους και κατόπιν, αφού χαμηλώσουμε την ταχύτητα του μίξερ, ρίχνουμε εναλλάξ το γιαούρτι με το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ (καλύτερα κοσκινισμένα). Σταματάμε το μίξερ και ενσωματώνουμε σιγά-σιγά τη μαρέγκα, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα, με κινήσεις από κάτω προς τα πάνω.

Ανακατεύουμε τα φιστίκια με 1 κουτ. σούπας αλεύρι και τα ενσωματώνουμε και αυτά απαλά μέσα στο μείγμα, μαζί με το ξύσμα και τη μαστίχα. Ντύνουμε ένα μεγάλο, στρογγυλό ταψί με λαδόκολλα και αδειάζουμε εκεί το μείγμα. Ψήνουμε για περίπου 50 λεπτά. Βυθίζουμε στο κέντρο της βασιλόπιτας ένα μαχαίρι. Αν βγει στεγνό, χωρίς υπολείμματα νωπής ζύμης, βγάζουμε τη βασιλόπιτα από τον φούρνο. Διαφορετικά, ψήνουμε για 5 λεπτά ακόμη και ξαναδοκιμάζουμε μέχρι να βγει στεγνό το μαχαίρι.