Ο αυτοσχέδιος μηχανισμός ήταν τοποθετημένος μέσα σε ένα χάρτινο κουτί για παπούτσια στα σκαλιά δίπλα σε κολόνα πολύ κοντά στην κεντρική είσοδο του Ιερού Ναού Αγίου Διονυσίου Αρεοπαγίτου στην οδό Σκουφά στο Κολωνάκι.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο νεωκόρος που αντιλήφθηκε το ύποπτο αντικείμενο περίπου στις 07.00 τη στιγμή που πήγαινε να ανοίξει την εκκλησία για τη θεία λειτουργία λόγω της εορτής του Αγίου Στεφάνου ανέφερε στους αστυνομικούς που αντίκρισε δυο «δεμένα» μπουκάλια με υγρό, ένα ρολόι και μια μπαταρία. Το κουτί το μετακίνησε προς την αριστερή πλευρά σε ένα περβάζι ανάμεσα στην εκκλησία και σε παρακείμενη καφετέρια.

Παράλληλα ειδοποίησε την Άμεση Δράση.

Ενημερώθηκαν αστυνομικοί της ομάδας ΔΙ.ΑΣ. που έκαναν περιπολία στο κέντρο της Αθήνας ωστόσο πλησιέστερα στο σημείο ήταν περιπολικό του Αστυνομικού Τμήματος Εξαρχείων το πλήρωμα του οποίου μετέβη στην εκκλησία.

Ένας από τους αστυνομικούς φορώντας αλεξίσφαιρο γιλέκο προσέγγισε το σημείο που του υπέδειξε ο νεωκόρος και τη στιγμή που επιχειρούσε να το περιεργαστεί ο μηχανισμός εξερράγη περίπου στις 07.10.

Το αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστεί ο αστυνομικός στα χέρια και στο πρόσωπο και ελαφρύτερα ο νεωκόρος. Ο αστυνομικός μεταφέρθηκε άμεσα στο 401 Στρατιωτικό Νοσοκομείο όπου νοσηλεύεται εκτός κινδύνου και ο νεωκόρος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο «Ευαγγελισμός» όπου μετά την παροχή των πρώτων βοηθειών οδηγήθηκε στη ΓΑΔΑ για να δώσει κατάθεση στους αστυνομικούς.

Από την έκρηξη μικρής ισχύος υπήρξε αναστάτωση στους θαμώνες και υπαλλήλους της παρακείμενης καφετέριας ενώ ο χώρος αποκλείστηκε από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις. Στο σημείο έφτασε και κλιμάκιο του Τμήματος Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών για περισυλλογή υπολειμμάτων του μηχανισμού προκειμένου να εξεταστεί στα εργαστήρια της ΕΛ.ΑΣ. εν αναμονή της ανάληψης ευθύνης για την επίθεση.

Εκτιμάται πως ο δράστης ή οι δράστες άφησαν το κουτί κατά τις νυχτερινές ώρες ενώ προβληματισμό προκαλεί το γεγονός πως δεν υπήρξε προειδοποιητικό τηλεφώνημα. Επιπλέον στο πλαίσιο της έρευνας θα ερευνηθεί εάν κάποιος διερχόμενος είχε αντιληφθεί κάποια ύποπτη κίνηση και υλικό από κάμερες ασφαλείας στη περιοχή.

Tα στελέχη της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο ο μηχανισμός να αποτελεί έργο μιας νέας γενιάς τρομοκρατών που θέλει να δοκιμάσει νέες τεχνικές.

Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. σημείωναν ακόμη πως πιθανότατα η μετακίνηση του κουτιού να προκάλεσε την έκρηξη ενώ ερωτηματικά τους προκαλεί το γεγονός πως ο αστυνομικός δεν εφάρμοσε τα όσα αναφέρονται στο σχετικό πρωτόκολλο σύμφωνα με τα οποία όφειλε να αποκλείσει τη περιοχή, να απομακρύνει όσους πολίτες ήταν στο σημείο και να ενημερώσει άμεσα το κλιμάκιο του ΤΕΕΜ και οι ειδικά εκπαιδευμένοι συνάδελφοι του να εξερευνήσουν το περιεχόμενο του.