• Αναζήτηση
 • Τσίπρας προς Αγκυρα: Να σεβαστεί τα κυριαρχικά δικαιώματα σε Αιγαίο και Αν. Μεσόγειο

  Συγκαλείται εκτάκτως την Παρασκευή το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής

  Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπέντζαμιν Νετανιάχου (Α) με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

  Οξύνεται η τουρκική προκλητικότητα τις τελευταίες ώρες, με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, να στέλνει μήνυμα στην Αγκυρα, κατά τη διάρκεια των δηλώσεων του μετά το τέλος της Τριμερούς Συνόδου Κορυφής, στο Ισραήλ, για σεβασμό του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο.

  Αναφερόμενος ειδικά στο Κυπριακό, ο κ. Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη εξεύρεσης  δίκαιης και βιώσιμης λύσης η οποία περνά μέσα από την κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση του κατοχικού στρατού, για την ανάγκη σεβασμού του διεθνούς δικαίου και στο Αιγαίο, αλλά και του σεβασμού στην ενάσκηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου εντός της ΑΟΖ της. Όπως είπε : «Υπογραμμίσαμε την ανάγκη να υπάρξει σεβασμός του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο. Με σεβασμό ειδικά στο δικαίωμα της Κύπρου να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα στην ΑΟΖ της».

  Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στον αγωγό EastMed, λέγοντας: «έχει ιδιαίτερη γεωπολιτική αξία. Στόχος είναι να διασφαλίσουμε τη ροή ενεργειακών πηγών ανατολικής Μεσογείου προς την Ευρώπη. Στόχος είναι να συμπεριληφθούν και άλλες χώρες στο μέλλον με πηγές ενέργειας στην περιοχή. Δεν αποκλείουμε κανένα, αλλά είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε στη συνεργασία αυτή που έχει οικονομική, εμπορική και γεωπολιτική αξία. Όσοι συνεργαστούμε για την κατασκευή του δρόμου αυτού ανοίγουμε και δρόμο για σταθερότητα και ειρήνη στην περιοχή».

  Μιλώντας για τη συνεργασία των τριών κρατών ο κ. Τσίπρας είπε ότι στόχος της είναι  «να εδραιώσουμε την περιοχή μας ως μία περιοχή ειρήνης, ευημερίας, συνεργασίας και συνανάπτυξης».

  Να σημειωθεί ότι την Παρασκευή συγκαλείται εκτάκτως το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής υπό τον Γιώργο Κατρούγκαλο.

  Παράλληλα μιλώντας για την κυβερνοασφάλεια, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι «οι σημερινές απειλές δεν είναι μόνο οι παραδοσιακές απειλές που γνωρίσαμε», δήλωσε εντυπωσιασμένος από το επίπεδο της τεχνολογίας και το βάθος της έρευνας που διεξάγεται στην περιοχή και πρόσθεσε ότι αποτελεί μία πλούσια εμπειρία «για το πού πρέπει να προσανατολίσουμε και τις δικές μας υπηρεσίες πληροφοριών, αλλά και την άμυνά μας απέναντι σε απειλές, που σήμερα δεν είναι έτσι όπως τις γνωρίσαμε παραδοσιακά στα προηγούμενα χρόνια».

  Ο κ. Τσίπρας τόνισε πως το γεγονός ότι αυτή η συνάντηση πραγματοποιείται για πέμπτη φορά σε τριμερές επίπεδο «σηματοδοτεί πως έχουμε θεσπίσει έναν θεσμό ουσιαστικής συνεργασίας, στρατηγικού χαρακτήρα».

  Πολιτική
  One Channel
  Ο νέος ενημερωτικός τηλεοπτικός σταθμός της Ελλάδας
  Σίβυλλα
  Helios Kiosk