Την ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου, τόνισε ο Έλληνας Πρωθυπουργός από το Ισραήλ στο περιθώριο της Συνόδου που πραγματοποιεί η χώρα με την Ελλάδα και την Κύπρο.

«Το ότι συναντιόμαστε για 5η φορά σηματοδοτεί ότι έχουμε θεσπίσει έναν θεσμό συνεργασίας. Στόχος, να εδραιώσουμε την περιοχή μας ως περιοχή ειρήνης, συνεργασίας και συνανάπτυξης» δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην 5η Σύνοδο Κορυφής Ελλάδας – Κύπρου – Ισραήλ, στην πόλη Μπερ Σεβά, στο νότιο μέρος του Ισραήλ, αναφερόμενος στην επιτυχημένη συνεργασία των τριών χωρών.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ανακοίνωση ότι η επόμενη τριμερής συνάντηση θα γίνει κοντά στην Κνωσό, στην Κρήτη. «Θα βρεθούμε στην Κρήτη για να σηματοδοτήσουμε ότι θα είναι νησί συνεργασίας και ανάπτυξης, από όπου θα περνά ο EastMed. Θέλουμε την ενέργεια γέφυρα συνεργασίας, όχι συγκρούσεων» είπε.

Ο Αλ. Τσίπρας ανεφέρθηκε στην κοινή βούληση Αθήνας – Τελ Αβιβ για δημιουργία ενός τεχνολογικού κέντρου στη Θεσσαλονίκη, για νεοφυείς επιχειρήσεις.

Αναφορικά με το Μεσανατολικό, επανέλαβε την θέση της Ελλάδας για επίτευξη λύσης 2 κρατών που θα διασφαλίζει ειρήνη και ασφάλεια για Ισραηλινούς και Παλαιστινίους.

Όσον αφορά τις εξελίξεις στη Συρία, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε την κοινή ανησυχία των τριών χωρών για τον ρόλο της Ρωσίας και της Τουρκίας στην περιοχή ιδίως μετά την χθεσινή απόφαση των ΗΠΑ για απόσυρση τον στρατευμάτων της.

Τέλος, τόνισε ότι «προχωράμε με σταθερά βήματα μια σχέση ουσιαστικής συνεργασίας. Κοινός σκοπός, οι 3 χώρες να επιβεβαιώσουν ότι επιθυμία τους είναι η ειρήνη, συνεργασία, συνανάπτυξη στην περιοχή».