Μήπως το μωρό σας έχει τον… ακοίμητο κάθε νύχτα; Αν ναι, τότε πιθανώς σε αυτό να συμβάλλει το ότι δεν είναι τόσο ενεργητικό όσο θα έπρεπε μέσα στην ημέρα, κάτι που οι νέοι γονείς πρέπει να λάβουν υπόψη τους ώστε να σωθούν από τις μακριές, άυπνες νύχτες. Αυτό συμβουλεύουν ερευνητές του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν με μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Ιnfant Behavior and Development» και η οποία αποτελεί μία από τις πρώτες μελέτες που επικεντρώνονται στη σύνδεση μεταξύ κοινών συμπεριφορών και της υγείας στα μωρά.

Δεν βοηθά ο ύπνος
μέσα στην ημέρα

Αλλά και ο ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν φαίνεται να βοηθά, σύμφωνα με τη μελέτη. Για την ακρίβεια, μωρά που επειδή κοιμούνταν λιγότερο τη νύχτα κοιμούνταν περισσότερο κατά τη διάρκεια της ημέρας δεν κάλυπταν τις συνολικές ώρες ύπνου τις οποίες κάλυπταν τα μωρά που κοιμούνταν πιο πολύ τη νύχτα.

Επιπροσθέτως μάλιστα τα… κουρασμένα μωρά ζύγιζαν πολύ περισσότερο σε αναλογία με το ύψος τους, μια ένδειξη εν δυνάμει κινδύνου για εμφάνιση παχυσαρκίας νωρίς στη ζωή.

«Γνωρίζουμε ότι η φυσική δραστηριότητα και ο ύπνος επηρεάζουν το ένα το άλλο και συνδέονται στενά με την ανάπτυξη στα μεγαλύτερα σε ηλικία παιδιά αλλά και στους ενηλίκους» ανέφερε η Τζάνετ Χοκ, επίκουρη καθηγήτρια Κινησιολογίας η οποία έχει εξειδίκευση στην έρευνα η οποία αφορά παρεμβάσεις στην κινητικότητα των βρεφών. και προσέθεσε: «Τα ευρήματά μας μαρτυρούν ότι η σύνδεση μεταξύ φυσικής δραστηριότητας και ύπνου ξεκινά ήδη από τη βρεφική ηλικία, μια κρίσιμη περίοδο για την ανάπτυξη».

Ευεργετικό το tummy time

Η έρευνα της δρος Χοκ επικεντρώνεται στην επίδραση που μπορεί να έχει η φυσική δραστηριότητα, όπως το tummy time, στα βρέφη καθώς μεγαλώνουν. Το tummy time είναι ο χρόνος που περνούν τα μωρά μπρούμυτα, ακουμπώντας στην κοιλιά τους, ενώ ενθαρρύνονται από κάποιον μεγάλο να αναπτύσσουν κινητικές δεξιότητες – πάντα βέβαια υπό την επίβλεψή του. Χαρακτηριστικό τέτοιο παράδειγμα είναι τα χαλάκια δραστηριοτήτων για μωρά όπου μπορεί ο γονιός να τοποθετήσει μπρούμυτα το μωρό και εκείνο να προσπαθεί να πιάσει αντικείμενα που υπάρχουν γύρω του. «Παρότι δεν διαθέτουμε ακόμη αποδείξεις σχετικά με το ότι το tummy time επιδρά άμεσα στον ύπνο, το σίγουρο είναι πως αυξάνει τη φυσική δραστηριότητα και προάγει την πρόσληψη υγιούς βάρους» ανέφερε η δρ Χοκ. «Ετσι, οι γονείς των οποίων το μωρό δεν κοιμάται αρκετά μπορούν να αυξήσουν τέτοιου τύπου δραστηριότητες μέσα στην ημέρα προκειμένου να αυξηθούν και τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητας του τέκνου τους».

Προκειμένου να καταλήξουν στα συμπεράσματά τους, η καθηγήτρια και η ομάδα της μελέτησαν 22 υγιή μωρά ηλικίας έξι μηνών και κατέγραψαν τα επίπεδα φυσικής δραστηριότητάς τους, καθώς και τα μοτίβα του ύπνου τους επί 24 ώρες.

Κατεγράφησαν επίσης το βάρος και το ύψος των βρεφών. «Τα μωρά που κοιμούνταν λιγότερο συνολικά μέσα στο 24ωρο ενώ είχαν και τις λιγότερες ώρες ύπνου τη νύχτα πεινούσαν πολύ συχνότερα μέσα στη νύχτα ενώ ήταν και σημαντικά λιγότερο δραστήρια κατά τη διάρκεια της ημέρας» εξήγησε η δρ Χοκ.

Απαραίτητος ο 12ωρος ύπνος

Συμπλήρωσε ότι τα μωρά που κοιμούνταν περισσότερο από 12 ώρες το 24ωρο εμφάνιζαν καλύτερα σκορ στην αναλογία βάρους – ύψους σε σύγκριση με όσα κοιμούνταν λιγότερες από 12 ώρες το 24ωρο – τα δεύτερα ζύγιζαν περισσότερο αναλογικά με το ύψος τους. «Οι γονείς πρέπει να φροντίζουν ώστε το μωρό τους να κοιμάται 12 ώρες την ημέρα και για να το καταφέρουν αυτό πρέπει να καθιερώσουν μια ρουτίνα σχετικά με την ώρα του ύπνου στην οποία θα είναι πιστοί. Παράλληλα, τις ώρες που το μωρό τους είναι ξύπνιο πρέπει να ενθαρρύνουν τη φυσική δραστηριότητά του αλληλεπιδρώντας μαζί του σε δραστηριότητες στο πάτωμα αλλά και να το αφήνουν αρκετή ώρα μπρούμυτα υπό την επίβλεψή τους ώστε να κινείται όσο το δυνατόν περισσότερο» κατέληξε η ειδικός.