Την ανάγκη δημιουργίας κι άλλων μέσων για την αντιμετώπιση από τις τράπεζες των προβλημάτων που κληρονόμησαν λόγω της κρίσης, επεσήμανε ο Julien Petit, Managing Director της Goldman Sachs, σε ομιλία στο Capital Link που διεξάγεται στη Νέα Υόρκη.
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα επιπλέον εργαλεία για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων θα τους επιτρέψουν να εστιάσουν στην στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.
Αναγνώρισε δε ότι τα τελευταία τρία χρόνια οι τράπεζες έκαναν αξιοσημείωτη πρόοδο στην αντιμετώπιση χρόνιων προκλήσεων, ωστόσο πρόσθεσε πως τώρα διαπραγματεύονται στο χρηματιστήριο σε τιμές πολύ χαμηλότερες από την τελευταία ανακεφαλαιοποίηση του κλάδου.
Στο θέμα των κόκκινων δανείων αναφέρθηκε στο ίδιο συνέδριο και ο Πάνος Παπάζογλου, Διευθύνων Σύμβουλος της EY Ελλάδας , σημειώνοντας ότι προτεραιότητα θα πρέπει να είναι η συμφωνία σε ένα συνεκτικό πλάνο αντιμετώπισης του προβλήματος, το οποίο θα έχει την πλήρη στήριξη του SSM και της ΕΚΤ.
Τι είπαν οι Έλληνες τραπεζίτες
Από την πλευρά τους, οι διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών εμφανίστηκαν αισιόδοξες για το μέλλον του κλάδου και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει.
Ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου τόνισε ότι η χώρα πρέπει να κεφαλαιοποιήσει την βελτίωση της διεθνούς εμπιστοσύνης, την δημοσιονομική σταθερότητα και την αυξημένη οικονομική δραστηριότητα.
Επεσήμανε πως η Ελλάδα θα πρέπει να διατηρήσει τη θετική δυναμική στις δομικές μεταρρυθμίσεις και την απαραίτητη στροφή προς ένα νέο αναπτυξιακό μοντέλο.
Κατά τον ίδιο, η ολοκλήρωση του προγράμματος δημιουργεί σημαντικές ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις για τη χώρα μας.
Από την πλευρά, του, ο πρόεδρος της Eurobank Νίκολαος Καραμούζης αναφέρθηκε στις βελτιούμενες συνθήκες ρευστότητας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι τέσσερεις συστημικές τράπεζες ταχύτατα μετατρέπουν τα επιχειρηματικά και λειτουργικά τους μοντέλα, επενδύουν πολύ στην τεχνολογία αλλά και τα εναλλακτικά κανάλια συναλλαγών.
Ο κ. Παύλος Μυλώνα, διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζα τόνισε πως με τη βελτίωση των δομικών στοιχείων της οικονομίας οι τράπεζες μειώνουν τα NPEs, προστατεύουν τα κεφάλαια και τονώνουν τα μαξιλάρια ρευστότητας, ενώ παράλληλα καταγράφεται αυξανόμενη ζήτηση για εταιρική δανειοδότηση.
Τέλος, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΧΣ Martin Czurda σημείωσε πως οι εξελίξεις στο πλαίσιο εσωτερικής διαχείρισης των NPLs από τις τράπεζες σε συνδυασμό με την βελτίωση της οικονομικής εικόνας της χώρας και την τόνωση της ανάπτυξης θα βοηθήσουν τις τράπεζες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές αλλά και να τονώσουν την ανάπτυξη.