«Συγκρούσεις» μεταξύ αντιεξουσιαστών και αστυνομικών δυνάμεων σημειώθηκαν νωρίτερα στην περιοχή των Εξαρχείων, με τους πρώτους να κάνουν πετούν μολότοφ, πέτρες και βεγγαλικά προς τους αστυνομικούς, οι οποίοι απάντησαν με χειροβομβίδες κρότου – λάμψης και χημικά.

Τα επεισόδια επικεντρώθηκαν στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Ζαΐμη, με τους αντιεξουσιαστές να ανάβουν φωτιές και τους αστυνομικούς να κάνουν εκτεταμένη χρήση δακρυγόνων.

Ο «Αίαντας» μάλιστα, «ανέβηκε» στο ύψος που έχει στηθεί το οδόφραγμα στην οδό Στουρνάρη, συνοδεία ισχυρών αστυνομικών δυνάμεων, την ώρα που οι αντιεξουσιαστές συνέχιζαν να επιτίθενται με μολότοφ στο όχημα της Ελληνικής Αστυνομίας.

Ο «Αίαντας» μετά την πορεία του Πολυτεχνείου έκανε και απόψε την εμφάνισή του στο κέντρο της Αθήνας.

Άνοιξαν οι δρόμοι – 35 προσαγωγές

Περί τις 21:30 η ένταση στην περιοχή των Εξαρχείων άρχισε να εκτονώνεται και με εξαίρεση την περιοχή του Πολυτεχνείου και την πλατεία Κάνιγγος οι υπόλοιποι δρόμοι στο κέντρο έχουν ανοίξει.

Νωρίτερα, πραγματοποιήθηκε η καθιερωμένη πορεία από τα Προπύλαια προς τη Βουλή, η οποία ολοκληρώθηκε έπειτα από μια ώρα.

Στην πορεία συμμετείχαν περί τα 1.700 άτομα, ορισμένοι εκ των οποίων κατευθύνθηκαν προς την περιοχή του Πολυτεχνείου.

Λόγω της συγκέντρωσης στη μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου είχαν κλείσει από νωρίς οι σταθμοί του Μετρό «Πανεπιστήμιο» και «Σύνταγμα», καθώς και δρόμοι του κέντρου της Αθήνας, όπου θα πραγματοποιηθεί η πορεία.

Μετά τις 19:30 ομαλοποιήθηκε η κυκλοφορία των συρμών του Μετρό, με τους σταθμούς να λειτουργούν κανονικά.

Μέχρι στιγμής οι αστυνομικοί έχουν προχωρήσει σε 35 προσαγωγές.

Φωτιά σε σπίτι

Από τις βόμβες μολότοφ που εκτόξευσαν οι αντιεξουσιαστές στη συμβολή των οδών Τοσίτσα και Σπύρου Τρικούπη προκλήθηκε πυρκαγιά σε υπόγειο σπίτι, με την αστυνομία να προσπαθεί με το ειδικό όχημα που διαθέτει κανονάκι εκτόξευσης νερού να σβήσει τη φωτιά.

«Φρούριο» τα Εξάρχεια από νωρίς

Η όλη περιοχή θύμιζε «φρούριο» από νωρίς, καθώς στους δρόμους της περιοχής οι αντιεξουσιαστές είχαν στήσει οδοφράγματα, ενώ παράλληλα έσπευσαν να λάβουν «θέσεις μάχης» σε ταράτσες πολυκατοικιών.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, άγνωστοι έκοψαν με τροχούς τις κλειδαριές από τις πόρτες των κτιρίων, ένα από τα οποία είναι στην οδό Σπυρ. Τρικούπη 14 και ανήκει στο υπουργείο Πολιτισμού και εισήλθαν σε αυτά με σκοπό να βρεθούν στην ταράτσα και να μπορούν από εκεί να πετούν πέτρες και αντικείμενα κατά των αστυνομικών.

«Γκρεμίζουν ερειπωμένα νεοκλασικά κτίρια για να πάρουν πέτρες και προσπαθούν να κόψουν με τροχούς τα καρτοτηλέφωνα στους δρόμους» ανέφερε στο «ΒΗΜΑ» κάτοικος της περιοχής.

Από την πλευρά της η Ελληνική Αστυνομία έχει διαθέσει ισχυρή αστυνομική δύναμη στην περιοχή του Πολυτεχνείου, ενώ το ελικόπτερο της ΕΛ.ΑΣ βρίσκεται πάνω από τα Εξάρχεια μεταδίδοντας εικόνα στο Κέντρο Επιχειρήσεων.

Επίσης, η αστυνομία έχει κατεβάσει στο κέντρο και οχήματα εκτόξευσης νερού, όπως συνέβη και στην πορεία του Πολυτεχνείου.

Ειδικό όχημα της ΕΛ.ΑΣ, με κανονάκι εκτόξευσης νερού, στη συμβολή των οδών Πατησίων και Στουρνάρη