Την επιτάχυνση της εξυγίανσης του ομίλου από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και την προσφορά ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις, έθεσε ως προτεραιότητες ο νέος διευθύνων σύμβουλος της Alpha Bank κ. Βασίλειος Ε. Ψάλτης, ο οποίος αναλαμβάνει τα νέα του καθήκοντα στις 2/1/2019.
Ο κ. Ψάλτης είναι σήμερα Γενικός ∆ιευθυντής και Chief Financial Officer (CFO) του Ομίλου της Alpha Bank.
Πριν από την Alpha Bank εργάσθηκε ως Αναπληρωτής (εκτελών χρέη) CFO στην Εμπορική Τράπεζα και στη μονάδα επενδυτικής τραπεζικής της ABN AMRO στο Λονδίνο.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων δέκα ετών συνέβαλε σημαντικά στην άντληση κεφαλαίων και στη διεύρυνση της μετοχικής βάσεως της Alpha Bank με τη συμμετοχή ξένων θεσμικών επενδυτών, καθώς και στην υλοποίηση σημαντικών εξαγορών και συγχωνεύσεων, στο πλαίσιο της αναδιαρθρώσεως του ελληνικού τραπεζικού συστήματος, ενισχύοντας τη θέση της Τραπέζης.
Στις διεθνείς δημοσκοπήσεις της εταιρίας Extel, ψηφίσθηκε από θεσμικούς επενδυτές και αναλυτές ως έβδομος καλύτερος CFO πανευρωπαϊκά (το 2018 και το 2014). Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1968. Είναι κάτοχος ∆ιδακτορικού ∆ιπλώματος και Πτυχίου στη ∆ιοίκηση Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου St. Gallen, Ελβετίας με ειδίκευση στα Τραπεζικά.
Στην πρώτη του δήλωση μετά την εκλογή του από το δ.σ. της τράπεζας, σημείωσε πως «αποτελεί τιμή και αναλαμβάνω αυτή τη μεγάλη ευθύνη με ενέργεια και ενθουσιασμό. Καθώς η Ελλάδα εξέρχεται επιτυχώς από μία δεκαετή περίοδο οικονομικής αστάθειας, η Alpha Bank παραμένει το σημείο αναφοράς στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ως προς τη χρηματοοικονομική ευρωστία και την επικέντρωσή της στον Πελάτη».
Συμπλήρωσε πως «με σιγουριά για το μέλλον μας, υπερήφανοι για την ιστορία μας και βασιζόμενοι στο εξαιρετικό Προσωπικό της Alpha Bank, θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε όλοι μαζί, προς το συμφέρον των Πελατών και των Μετόχων μας».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της τράπεζας υπογράμμισε ότι «η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο στη νεότερη ιστορία της Τραπέζης. Εκ μέρους του ∆ιοικητικού Συμβουλίου, θα ήθελα να εκφράσω βαθύτατες ευχαριστίες προς τον απερχόμενο ∆ιευθύνοντα Σύμβουλο κ. ∆ημήτριο Π. Μαντζούνη για τη σπουδαία προσφορά του προς την Alpha Bank, την οποία υπηρέτησε αδιαλείπτως για περισσότερο από 45 έτη, συμπεριλαμβανομένης της επιτυχημένης 13ετούς θητείας του ως ∆ιευθύνοντος Συμβούλου της Τραπέζης».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «για την επιλογή του νέου ∆ιευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank, μεταξύ σημαντικών διεθνών και εγχώριων υποψηφιοτήτων, τηρήθηκε αυστηρά η προβλεπόμενη διαδικασία, υπό την εποπτεία του ∆ιοικητικού Συμβουλίου καθώς και της Επιτροπής Εταιρικής ∆ιακυβερνήσεως και Αναδείξεως Υποψηφίων και με την υποστήριξη ανεξάρτητης διεθνώς αναγνωρισμένης εταιρίας συμβούλων».
Ο κ. Ράπανος πρόσθεσε ότι «έχουμε την πεποίθηση ότι ο νέος ∆ιευθύνων Σύμβουλος, με την εμπειρία, τη γνώση και τις ικανότητες που αποδεδειγμένα διαθέτει, θα οδηγήσει την Τράπεζα στη νέα εποχή και θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις του μέλλοντος με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Του ευχόμεθα όλοι κάθε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Ο κ. Ψάλτης θα έχει την πλήρη στήριξη του εξαιρετικού Προσωπικού καθώς και του ∆ιοικητικού Συμβουλίου της Τραπέζης».
Από την πλευρά του, ο απερχόμενος ∆ιευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank κ. ∆ημήτριος Π. Μαντζούνης δήλωσε ότι «η εκλογή του κ. Ψάλτη, άξιου και έμπειρου Στελέχους που ανήκει επί σειρά ετών στη ∆ιοίκηση της Alpha Bank, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για τη διατήρηση της συνέχειας και της επιτυχημένης πορείας της Τραπέζης στο μέλλον».
Σημείωσε δε ότι «κατά τη διάρκεια της θητείας μου ως ∆ιευθύνοντος Συμβούλου της Alpha Bank, η Τράπεζα, πάντοτε με τη στήριξη και την αφοσίωση του Προσωπικού της, ανταποκρίθηκε στους στόχους της και διακρίθηκε επανειλημμένως για τις επιδόσεις της στην ελληνική και τη διεθνή χρηματοοικονομική αγορά, παρά το γεγονός ότι ήλθε συχνά αντιμέτωπη με αντίξοες συνθήκες».
Τέλος ο κ. Μαντζούνης ευχήθηκε στο νέο ∆ιευθύνοντα Σύμβουλο «κάθε επιτυχία στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει, ώστε η Alpha Bank να παραμείνει το σταθερό σημείο αναφοράς στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα».