• Αναζήτηση

Στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το νέο θερμό επεισόδιο Ουκρανίας – Ρωσίας

Η ΕΕ στηρίζει Ουκρανία – Καλεί τη Μόσχα να απελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία – Διεθνής ανησυχία

Σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας μετά την κατάληψη χθες Κυριακή τριών ουκρανικών πολεμικών πλοίων στο στενό του Κερτς, ανάμεσα στην Αζοφική και την Μαύρη Θάλασσα,  από τη Ρωσία.

Σύμφωνα με την Μόσχα, τα ουκρανικά πλοία είχαν εισέλθει παρανόμως στα ρωσικά χωρικά ύδατα ενώ σήμερα ο Ρώσος ΥΠΕΞ, Σεργκέι  Λαφρόφ, κατηγόρησε  το Κίεβο για «επικίνδυνες μεθόδους» στον Πορθμό Κερτς. Το Κίεβο κατήγγειλε ότι αυτή η «επίθεση» ήταν «προμελετημένη» ενώ στο θερμό επεισόδιο, με την χρήση αληθινών πυρών, τραυματίστηκαν τρεις ουκρανοί ναύτες σύμφωνα με τη Μόσχα, έξι κατά την Ουκρανία.

Επιπλέον, oι ρωσικές αρχές απέκλεισαν το στενό, στα ανοικτά της Κριμαίας, περιοχής που έχει προσαρτήσει η Ρωσία για αρκετές ώρες, ενώ το πρωί της Δευτελρας  άνοιξαν ξανά το στενό του Κερτς για τη ναυσιπλοΐα.

Στο Κίεβο, ο γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ εισηγήθηκε την επιβολή στρατιωτικού νόμου σε όλη την ουκρανική επικράτεια για 60 ημέρες, πρόταση που ενέκρινε ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο.

Την απόφαση μένει να επικυρώσει η Βουλή της Ουκρανίας. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της Βουλής, τον Αντρίι Παρουμπίγ, η ολομέλεια θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα για να εγκρίνει το μέτρο.

Για  τη σοβαρή στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στην Ουκρανία και τη Ρωσία, το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών θα συνεδριάσει σήμερα εκτάκτως, μετά από αίτημα και των δύο χωρών.

Η ΕΕ στηρίζει Ουκρανία – Καλεί τη Μόσχα να απελευθερώσει τα ουκρανικά πλοία

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε σήμερα τη Ρωσία να αφήσει ελεύθερα τρία πλοία του ουκρανικού πολεμικού ναυτικού τα οποία συνέλαβε στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου κοντά στη χερσόνησο της Κριμαίας την οποία προσάρτησε από την Ουκρανία το 2014.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισε πως η Ένωση δεν αναγνωρίζει την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία και είπε πως η Ρωσία υποχρεούται να ξεμπλοκάρει άμεσα τον Πορθμό Κερτς.

«Λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη» το περιστατικό, δήλωσε η εκπρόσωπος.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ καταδίκασε τη σύλληψη από τη Ρωσία των ουκρανικών πολεμικών πλοίων στον Πορθμό Κερτς.

«Καταδικάζω τη ρωσική χρήση βίας στην Αζοφική θάλασσα. Οι ρωσικές αρχές πρέπει να επιστρέψουν τους Ουκρανούς ναύτες, τα ουκρανικά πλοία και να απόσχουν από περαιτέρω προκλήσεις», δήλωσε ο Τουσκ έπειτα από τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον Ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο.

«Η Ευρώπη θα παραμείνει ενωμένη σε υποστήριξη της Ουκρανίας.»

Μεγάλη ανησυχία σε Βερολίνο, Τουρκία, Πολωνία

Την «μεγάλη ανησυχία» του Βερολίνου για την νέα κλιμάκωση της έντασης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας εξέφρασε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. «Απαράδεκτο» χαρακτήρισε «τον αποκλεισμό του περάσματος στην Θάλασσα του Αζόφ» ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας.
«Ελπίζουμε ότι οι δύο πλευρές θα επιδιώξουν την εξομάλυνση της κατάστασης», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και ότι «πρέπει να εξασφαλισθεί η ελεύθερη διέλευση στην Θάλασσα του Αζόφ». Σύμφωνα με τον ίδιο, η Καγκελάριος Μέρκελ δεν έχει ακόμη μιλήσει με τους προέδρους των δύο χωρών, αλλά η γερμανική κυβέρνηση βρίσκεται σε επικοινωνία και με τις δύο πλευρές.

Να φροντίσουν για την «αποκλιμάκωση» κάλεσε και τις δύο πλευρές και ο υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάικο Μάας και τόνισε ότι «είναι σημαντικό αυτός ο αποκλεισμός να αρθεί».

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εξέφρασε ανησυχία για το συμβάν στον Πορθμό Κερτς, που συνδέει την Αζοφική και την Μαύρη Θάλασσα.

«Ως παράκτια χώρα της Μαύρης Θάλασσας, υπογραμμίζουμε ότι η διέλευση μέσω του Πορθμού Κερτς δεν πρέπει να αποκλεισθεί», αναφέρεται στην ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, στην οποία απευθύνεται έκκληση για αποφευχθούν κινήσεις που θα θέσουν σε κίνδυνο τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Στην Βαρσοβία, το πολωνικό υπουργείο Εξωτερικών κατηγόρησε την Ρωσία για παραβίαση των διεθνών κανόνων μέσω της επιθετικής της συμπεριφοράς κατά των ουκρανικών πλοίων στην Αζοφική Θάλασσα.

«Καταδικάζουμε με σφοδρότητα την επιθετική συμπεριφορά της Ρωσίας και καλούμε την ηγεσία της χώρας να σεβασθεί το διεθνές δίκαιο», αναφέρεται στην ανακοίνωση του πολωνικού υπουργείου Εξωτερικών.

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk