Νέος γαστρονομικός οδηγός για την Ελλάδα, είναι ο Gault Millau,  γιατί στην Γαλλία υπάρχει από το 1965. Είναι δηλαδή 53 ετών. Δημιουργήθηκε από τους Henri Gault και Christian Millau κριτικούς γεύσης και εστιατορίων που θέλησαν να δώσουν την έμφαση στην ποιότητα του φαγητού, ξεχωρίζοντας έτσι από τον οδηγό Michelin που «μετρούσε» στις αξιολογήσεις του και άλλα στοιχεία πέραν αυτού.

Ο Gault & Millau δίνει μια βαθμολογία από το 1 ως το 20 με άριστα το 20. Και αξιολογεί μόνο την ποιότητα του φαγητού.  Το σέρβις, οι τιμές και η ατμόσφαιρα του εστιατορίου δίνονται ξεχωριστά ως παρατηρήσεις. Οι «δοκιμαστές» του είναι επαγγελματίες κριτικοί, που πηγαίνουν απροειδοποίητα στα εστιατόρια και όπως μας είπε ο Come de Cherisey πρόεδρος του Διεθνούς Gault & Millau «πληρώνουν πάντα τον λογαριασμό τους» και ο οδηγός δεν πληρώνεται από τα εστιατόρια που αναδεικνύει στις σελίδες του.

Οι μαγειρικοί σκούφοι είναι τα δικά τους αστέρια.  Ένα εστιατόριο μπορεί να έχει από 1 έως 5 σκούφους.

Ο οδηγός Gault & Millau θεωρείται ένας από τους δύο πιο αναγνωρισμένους παγκοσμίως οδηγούς εστιατορίων και βρίσκεται σε 18 χώρες. Για την Ελλάδα πρόεδρος θα είναι ο κ. Στέλιος Γρηγοριάδης.

Η εκδήλωση για την έναρξη των εργασιών του Gault & Millau στην Ελλάδα έγινε στην πάντα φιλόξενη Γαλλική Πρεσβεία. Την εκδήλωση άνοιξε ο πρέσβυς της Γαλλίας κος Chantepy, και τον ακολούθησαν στο βήμα ο πρόεδρος της Gault & Millau International κ. Come de Cherisay υποσχόμενος ότι «η ελληνική κουζίνα και τα προϊόντα της θα ταξιδέψουν μέσα από το διεθνές δίκτυο του Gault&Millau και η χώρα μας θα μπει στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη» (η Ελλάδα βέβαια δεν περιμένει έναν οδηγό εστιατορίων, όσο καλός κι’ αν είναι  για να μπει στον παγκόσμιο γαστρονομικό χάρτη, η ελληνική διατροφή και τα προϊόντα μας έχουν γίνει αντικείμενο πανεπιστημιακών μελετών εδώ και πολλά χρόνια και είναι πασίγνωστα η μεν πρώτη για τα οφέλη της στην υγεία τα δε δεύτερα για την ποιότητά τους). Μίλησε κατόπιν ο πρόεδρος του ελληνικού τμήματος της εταιρείας κος Στέλιος Γρηγοριάδης.

Παρόντες στην εκδήλωση πάμπολοι σεφ και δημοσιογράφοι. Προσωπικότητες όπως ο Γάλλος γευσιγνώστης και δημοσιογράφος Sebastien Ripari, o Ηλίας Μαμαλάκης, ο Στέλιος Παρλιάρος, η Ντίνα Νικολάου και ο Δημήτρης Κατριβέσης μίλησαν για την αγάπη τους στην ελληνική κουζίνα και στα προϊόντα της και καλωσόρισαν τον θεσμό στον τόπο μας.