Την περασμένη Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, παρουσιάστηκε το βιβλίο των Ρόμπερτ Α. Μακ Κέιμπ και Κατερίνας X. Λυμπεροπούλου, «Ο τελευταίος μοναχός των Στροφάδων. Αναφορά από ένα άγνωστο νησί του Ιονίου.» Το εξαιρετικά ενδιαφέρον αυτό βιβλίο, αναφέρεται σε ένα οχυρωμένο μοναστηριακό συγκρότημα με εκκλησία στη βραχονησίδα Σταμφάνη των Στροφάδων νήσων, το οποίο έχει τις ρίζες του στον 13ο αιώνα και αποτελεί μοναδικό παράδειγμα «οχυρωμένης εκκλησίας» στον ορθόδοξο κόσμο.
Ο βασικός πρωταγωνιστής του βιβλίου, όπως φαίνεται και στον τίτλο του, είναι ο πατέρας Γρηγόρης, ο ιερομόναχος που επί 38 χρόνια έζησε εκεί, στο βορειοανατολικό άκρο της Σταμφάνης. Ο πατέρας Γρηγόρης έφυγε από τη ζωή τον Ιούλιο του 2017 και δεν έζησε τον πρόσφατο σεισμό του Οκτωβρίου του 2018, ο οποίος κάνει το αίτημα για αναστήλωση της Ιεράς Μονής Στροφάδων και Αγίου Διονυσίου επιτακτικότερο παρά ποτέ.
Προφητικά μάλιστα αποδείχτηκαν τα λόγια του: «Αν πέσει τώρα, είναι χαμένη υπόθεση. Αυτά δεν μπορούν να ξαναχτιστούν. Κανένας δεν μπορεί να χτίσει κάτι τέτοιο τώρα». Ο πατέρας «προέβλεψε» την καταστροφή σχολιάζοντας τις τελευταίες φωτογραφίες των Στροφάδων, (πριν τη μεγάλη καταστροφή) του φωτογράφου Μακ Κέιμπ, που μαζί με τη συνοδευτική έρευνα αποτελούν το περιεχόμενο του βιβλίου.
Ο Λάμπης Καλόφωνος, ο βαρκάρης που επισκεπτόταν το νησί για προμήθειες (όταν το επέτρεπαν οι καιροί) αναφέρεται στα 18 πηγάδια και τις «υπόγειες δεξαμενές» της βραχονησίδας, στο πρωτογενές δάσος του απομονωμένου και επίπεδου νησιού, στα κειμήλια των παρεκκλησιών του, στη στρατιωτική θητεία των μοναχών μπροστά στις επιδρομές που δέχτηκαν στον ρου της ιστορίας και σε άλλα ζητήματα όπως οι αγροτικές συνήθειες των μοναχών και φυσικά το τραυματικό βίωμα των σεισμών.
Ο Ρόμπερτ Μακ Κέιμπ γεννήθηκε στο Σικάγο του Ιλινόις το 1934 και άρχισε να τραβά φωτογραφίες το 1939, με την Kodak Baby Brownie που του έδωσε ο πατέρας του, εκδότης καθημερινής εφημερίδας στη Νέα Υόρκη. Το 1954 το National Geographic Magazine του ανέθεσε την φωτογράφηση των Κυκλάδων και έτσι επισκέφθηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα την οποία έκτοτε, δεν έπαψε να φωτογραφίζει. Έχει εκδώσει 15 βιβλία με φωτογραφίες από την Ελλάδα, την Κούβα, την Κίνα, την Ανταρκτική και το Σέντραλ Παρκ της Νέας Υόρκης. Το πιο πρόσφατο βιβλίο του είναι το «Μύκονος: 1955 – 1957», ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται πολλά βιβλία που αφορούν περιοχές της χώρας μας.
Απόφοιτος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου της Αθήνας, η Κατερίνα Χ. Λυμπεροπούλου ασκεί το επάγγελμα της δημοσιογράφου εδώ και 30 περίπου χρόνια. Έχει εργαστεί σε ελληνικές εφημερίδες («Το Βήμα», «Απογευματινή» κ.α.) ενώ ο γάμος της με τον ζακυνθινής καταγωγής Διονύσιο I. Τσιλιμίγκρα τη συνέδεσε με τα νησιά του Ιονίου και τις Στροφάδες. Είναι γονείς ενός παιδιού, του Γιάννη.
Το βιβλίο – τεκμήριο κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Πατάκη.