Στην εξοικείωση των ατόμων με προβλήματα όρασης με την τέχνη της φωτογραφίας σκοπεύει να συμβάλει το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κλικ-able Project», το οποίο απευθύνεται και σε επαγγελματίες φωτογράφους που ενδιαφέρονται να εξερευνήσουν νέα μονοπάτια για την τέχνη της φωτογραφίας.
Οπως εξηγεί στο «Βήμα» ο εκπρόσωπος του πολιτιστικού οργανισμού Liminal που προτείνει τη μετάβαση σε μια περισσότερο συμπεριληπτική και προσβάσιμη τέχνη, κ. Χρίστος Παπαμιχαήλ, αφορμή για τη σχεδίαση του «Κλικ-able Project» στάθηκε η γνωριμία του με τον Partha Bhowmick σε ένα συνέδριο στη Σιγκαπούρη για το τι συμβαίνει σε σχέση με την προσβασιμότητα και τη συμπερίληψη στην Ασία. «Εκεί τον γνώρισα και μου εξήγησε ότι εφαρμόζει αυτά τα εκπαιδευτικά προγράμματα περισσότερο από 10 χρόνια. Στις αρχές Νοεμβρίου θα μεταφέρει την τεχνική του στην Αθήνα» περιγράφει.
Το πρόγραμμα πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον ινδικό οργανισμό Beyond Sight Foundation στο πλαίσιο του δεκαετούς εκπαιδευτικού του προγράμματος «Blind With Camera» και θα υλοποιηθεί από τον Νοέμβριο του 2018 έως τον Μάιο του 2019, ενώ περιλαμβάνει τρεις αλυσιδωτές φάσεις: ένα τετραήμερο εργαστήριο, δέκα φωτογραφικές συναντήσεις και μία έκθεση φωτογραφίας. Ολες οι δράσεις είναι δωρεάν.
Σκοπός είναι η εκπαίδευση ατόμων με οπτική αναπηρία πάνω σε τεχνικές της φωτογραφίας και η ενδυνάμωσή τους με δεξιότητες που ενισχύουν τα εκφραστικά τους μέσα, η εκπαίδευση επαγγελματιών φωτογράφων, αλλά και η διεύρυνση-εμπλουτισμός του κοινού στο οποίο απευθύνονται καθώς και η καταγραφή και απόκτηση τεχνογνωσίας συμπεριληπτικής εκπαίδευσης για την τέχνη της φωτογραφίας, η ενημέρωση της καλλιτεχνικής κοινότητας πάνω σε θέματα που αφορούν τη συμπερίληψη στον πολιτισμό και η επαφή και η ενεργή συμμετοχή ατόμων με οπτική αναπηρία στην πολιτιστική και καλλιτεχνική πραγματικότητα.
Το τετραήμερο εργαστήρι θα πραγματοποιηθεί από τις 8 έως τις 11 Νοεμβρίου. Την πρώτη ημέρα επαγγελματίες φωτογράφοι θα μάθουν τεχνικές και μεθόδους διδασκαλίας της τέχνης της φωτογραφίας για τα εν λόγω άτομα τις οποίες θα τους μάθουν τις επόμενες τρεις ημέρες του εργαστηρίου. Οι εισηγήσεις θα γίνουν στον «Χώρο» στην Πλατεία Θεάτρου 6. Οι δηλώσεις συμμετοχής θα γίνονται δεκτές έως την 1η Νοεμβρίου ηλεκτρονικά στη διεύθυνση goo.gl/hEczN9 και τηλεφωνικά στο 697482293. «Το στοίχημα είναι να καταφέρουμε να βρούμε τους ανθρώπους οι οποίοι θα εμπνευστούν από αυτό το σεμινάριο και θα το εξελίξουν» σχολιάζει ο κ. Παπαμιχαήλ.
Η δεύτερη φάση του project θα ξεκινήσει τον προσεχή Δεκέμβριο και θα ολοκληρωθεί τον Απρίλιο του 2019 και περιλαμβάνει δέκα  φωτογραφικές συναντήσεις για την ομάδα συμμετεχόντων που δημιουργήθηκε στην πρώτη φάση. Οι συναντήσεις αυτές θα πραγματοποιηθούν επίσης σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, υπό την καθοδήγηση των επαγγελματιών φωτογράφων.
Τον Μάιο ολοκληρώνεται το project με την έκθεση φωτογραφιών, αποτέλεσμα των εκπαιδευτικών συναντήσεων της προηγούμενης φάσης. Η έκθεση θα είναι προσβάσιμη σε επισκέπτες με οπτική αναπηρία καθώς θα υπάρχουν ακουστικές περιγραφές ενώ κάποιες φωτογραφίες θα μπορέσουν να τις αγγίξουν.
Το Beyond Sight Foundation έχει ως στόχο την προώθηση της συμμετοχής ανθρώπων με προβλήματα όρασης στις τέχνες και στον πολιτισμό, σε συνάφεια με το Αρθρο 30 της συνόδου των Ηνωμένων Εθνών για τα δικαιώματα των ανθρώπων με αναπηρία (UNCRPD). Το «Blind With Camera» είναι ένα μοναδικό στο είδος του εγχείρημα για τα δεδομένα της Ινδίας και όχι μόνο. Δείτε περισσότερα εδώ: www.blindwithcamera.org.
H δράση υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Σημεία Στήριξης» που συγχρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ιδρυμα Ιωάννη Σ. Λάτση, το ΤΙΜΑ Κοινωφελές Ιδρυμα, τη Φιλανθρωπική Οργάνωση Hellenic Hope, το Ιδρυμα Καπετάν Βασίλη και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου, το Ιδρυμα Α. Γ. Λεβέντη και το Ιδρυμα Μποδοσάκη.