Έπειτα από τα «μπιστόλια», τους «εκβιαστές» και τους «διεφθαρμένους» που κατήγγειλε ο Νίκος Κοτζιάς χωρίς να δώσει ονόματα, κάποιοι πίστεψαν ότι ο πρώην ΥΠΕΞ θα σιωπήσει. Λογάριαζαν χωρίς τον ανεξέλεγκτο χαρακτήρα του. Και μπορεί κάποιοι να πιστεύουν ότι όσα όλα είπε χθες από την Κρήτη αφορούσαν μόνο τον Πάνο Καμμένο, η αλήθεια όμως είναι διαφορετική.

Ο Κοτζιάς είναι πολύ έξυπνος για να πέσει στην παγίδα και να γίνει το εξιλαστήριο θύμα της όλης ιστορίας. Και παρά τις κολακείες του πρωθυπουργού το Σάββατο είναι σίγουρο ότι αν προκληθεί θα μιλήσει για όλους και για όλα.

«Και τι άλλο επιδιώκουν αυτές οι ύβρεις και οι επιθέσεις στη δημόσια ζωή του τόπου; Γιατί δεν είναι προσωπικές επιθέσεις, είναι πολιτικές επιθέσεις απέναντι στην πολιτική και τη δημοκρατία. Επιδιώκουν να φοβηθεί όποιος έχει το θάρρος, το σθένος, να λέει τη γνώμη του, να φοβηθεί και να κλείσει το στόμα του. Και το δικό μου στόμα και του «Πράττω» δεν κλείνει. Είναι πολύ αργά για να το κλείσουν. Οι απειλές ζωής, οι σφαίρες και οι σακούλες με αίματα δεν είναι Δημοκρατία. Προσωπικά ούτε εκβιάζω ούτε εκβιάζομαι» επεσήμανε χθες δίνοντας το στίγμα των προθέσεών του.

Αυτό που καθίσταται φανερό είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας έχει να αντιμετωπίσει ένα δικέφαλο τέρας.  Από τη μια ο Πάνος Καμμένος που αδιαφορεί για τις προειδοποιήσεις του πρωθυπουργού του. Κι από την άλλη ο Νίκος Κοτζιάς που είναι ανεξέλεγκτος, κυκλοθυμικός και δεν πρόκειται να κλείσει το στόμα του. Ειδικά αν αισθανθεί ότι απειλείται ο ίδιος ή το έργο του. Ίσως και αυτός να ήταν ένας λόγος που ο Τσίπρας τον «καθάρισε» κανονικά και θα συνεχίσει με θύμα τον Πάνο Καμμένο. Ο πρωθυπουργός θέλει να έχει τον απόλυτο έλεγχο σε κόμμα και κυβέρνηση, θέλει να είναι ο κυρίαρχος και την επόμενη ημέρα και κανείς να μην τον αμφισβητεί. Άλλωστε είναι μόλις 44 ετών, όπως λέει και ο Βερναρδάκης…

Ηγετική παρουσία

Η χθεσινή παρουσία του Νίκου Κοτζιά και του «Πράττω» στην Κρήτη ήταν ηγετική. Όχι γιατί πρόκειται η κίνησή του να διεκδικήσει (τουλάχιστον άμεσα) βουλευτικούς θώκους, αλλά γιατί έδωσε σε όλους να καταλάβουν ότι ξέρει. Ότι έχει στοιχεία, αποδείξεις και ονόματα που αν χρειαστεί θα τα ρίξει στο τραπέζι και θα προκληθεί σεισμός. Όταν λέει σε ερώτηση για ποιο λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επέλεξε τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ σημείωσε «τα μέτρησε αλλιώς, ίσως έχει άλλη σχέση με τον εταίρο», αυτό είναι ένα άλλο μήνυμα να τελειώνει με τον Καμμένο. Κι όταν συνεχίζει:: «Εγώ δεν έχω την σχέση που έχει η κυβέρνηση με τον εταίρο. Τον καταγράφω τι κάνει διεθνώς. Αποσταθεροποιεί τη χώρα. Η FYROM δεν είναι εχθρός μας», ουσιαστικά λέει ότι έχει αποδείξεις για το ρόλο του Καμμένου.

Και ταυτόχρονα ο Κοτζιάς διεκδικεί την αλλαγή της αριστερής ταυτότητας και την επαναφορά στον σωστό δρόμο:

«Με τη στάση μου υπερασπίστηκα την αξιοπρέπεια της χώρας και της κυβέρνησης, αλλά και του εαυτού μου. Πολλοί λένε ότι ο Κοτζιάς έβαλε το εγώ του πάνω από το εμείς. Δεν ήξερα ότι το εμείς στην Αριστερά είναι ο Καμμένος. Το εμείς είναι η πολιτική μας και όχι τα πρόσωπα. Δεν πρόκειται να υπερασπιστώ τον εαυτό μου, δεν έχει κανένα νόημα. Δεν υπάρχουν δύο υπουργεία Εξωτερικών. Όλοι ξέρουν ποιος είμαι και τι κάνω. Όμως θα υπερασπιστώ με όλες μου τις δυνάμεις την Πολιτική από τα φαινόμενα απαξίωσης», ανέφερε ο πρώην υπουργός.

Όλα όσα είπε δείχνουν ότι δεν θα σταματήσει να μιλά και θα κρατά πολύ κόσμο στο χέρι. Και τον Τσίπρα, και τον Καμμένο και άλλους υπουργούς. Και ο πρωθυπουργός θα πρέπει κι αυτός να λάβει τα μέτρα του.

Ωστόσο, από όλη αυτή την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί είναι φανερό ότι πλήττεται καίρια η εικόνα της κυβέρνησης. Από τη μια ένας υπουργός, ο Καμμένος που παίζει προσωπικό παιχνίδι και είναι σίγουρο ότι θα απαντήσει στις απειλές κι επικρίσεις. Κι από την άλλη ο Κοτζιάς που επιδιώκει να κρατηθεί στην επιφάνεια της πολιτικής και γιατί όχι να παίξει ενεργό ρόλο στην «μετά ΣΥΡΙΖΑ εποχή». Και θα χρησιμοποιήσει όλα τα «χαρτιά», όλους του άσους που διαθέτει.

Στη μέση ο Αλέξης Τσίπρας που έχει χάσει το παιχνίδι, αισθάνεται αδύναμος να «υποτάξει» νυν και πρώην υπουργούς, δέχεται προσωπικά «ταμπούρια» και μάχες χαρακωμάτων. Και την ίδια ώρα πιστεύει ότι μπορεί να ανατρέψει όλα τα προγνωστικά και να κυριαρχήσει στις επόμενες ή στις μεθεπόμενες εκλογές με μια «γαλάζια» παρένθεση ολίγων μηνών.

Η κυβέρνηση, αλλά το χειρότερο, η χώρα βρίσκονται σε βαθιά πολιτική κρίση μιας και ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, δεν υπάρχει κοινή στρατηγική και η αποσύνθεση είναι δεδομένη.

Όλα για την επόμενη ημέρα

Ο Τσίπρας αδιαφορεί για τη ζημιά που γίνεται και το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι η επόμενη, δική του ημέρα: «Οι διαθέσεις και οι σχεδιασμοί του κ. Τσίπρα και της ομάδας του κατέστησαν σαφείς στη συνεδρίαση της ΚΕ του προηγούμενου Σαββατοκύριακου. Εκεί διαμορφώθηκε ένα νέο εσωκομματικό τοπίο.

Σε αυτό εν πολλοίς λύνει και δένει πλέον η ομάδα των λεγόμενων προεδρικών, με το βλέμμα προφανώς στην εκλογική αναμέτρηση, στην κατάρτιση των ψηφοδελτίων και – κυρίως – στην επόμενη μέρα των εκλογών και στο ποιος θα κάνει κουμάντο στο κόμμα.

Κατά τα όσα έγιναν φανερά στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της νέας Πολιτικής Γραμματείας, η επιρροή της ομάδας Παππά ήταν μεγάλη.

Αυτό αντικατοπτρίστηκε στο γεγονός ότι ο ίδιος ο κ. Παππάς βγήκε εντυπωσιακά ενισχυμένος από την εσωκομματική κάλπη. Την ίδια στιγμή, στελέχη τα οποία μέχρι πρότινος διέθεταν μεγάλη επιρροή στο κόμμα, έλαβαν ισχυρά μηνύματα από την ομάδα των «πραιτωριανών». Νίκος Βούτσης, Νίκος Φίλης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιάννης Δραγασάκης περιορίστηκαν στη μετριότητα σε ό,τι αφορά τις ψήφους που συγκέντρωσαν, και έτσι φανερώθηκε ότι ο έλεγχος του Μεγάρου Μαξίμου στο κόμμα είναι πλέον ασφυκτικός, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το επόμενο διάστημα.

Όπως γίνεται πλέον σαφές, στον δρόμο προς τις εκλογές ο κ. Τσίπρας δεν σχεδιάζει με βάση ιδεολογικές στροφές και μεταλλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. Μοναδικό του μέλημα είναι ο έλεγχος του κόμματος και η «εκκαθάριση» προσώπων και ομάδων τα οποία θεωρεί ότι θα του δημιουργήσουν πρόβλημα».