Σαφείς αιχμές κατά του Πάνου Καμμένου και απαντήσεις για τα μυστικά κονδύλια έδωσε κατά τη διάρκεια ομιλίας του από το Ηράκλειο της Κρήτης ο πρώην υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς.

«Η δημοκρατία ο πατριωτισμός απαιτούν υπευθυνότητα και σοβαρότητα ενάντια σε αυτούς που απειλούν και εκβιάζουν. Γιατί πρέπει να σας πω ότι ούτε εκβιάζω ούτε εκβιάζομαι, ούτε αντέχω τις ατζέντες που χτυπάνε και υπονομεύουν την εξωτερική πολιτική και τη δημοκρατία», είπε αρχικά ο Νίκος Κοτζιάς.

Και συνέχισε:«Είχα τις διαφωνίες μου με την κυβέρνηση. Τα ακούω επειδή παραιτήθηκα. Ότι είναι ύποπτο που παραιτήθηκα. Η εντιμότητα είναι προς ύβρη. Το δικό μου στόμα και του ΠΡΑΤΤΩ δεν κλείνει. Ούτε στα στρατοδικεία κλείσαμε τα στόματα μας».

Αναφερόμενος στα μυστικά κονδύλια των υπουργείων και τον τρόπο ελέγχου από την Βουλή είπε: «Στη δημοκρατία η Βουλή είναι το κέντρο της δημοκρατικής βούλησης του ελληνικού λαού. Γι’ αυτό έφτιαξα νόμο με τον οποίο προβλεπόταν ο έλεγχος από τα απόρρητα του υπουργείου Εξωτερικών. Ουδείς μας το επέβαλε παρά μόνο η δημοκρατική μας συνείδηση. Και πώς γίνεται αυτός ο έλεγχος; Τις αποφάσεις τις εισηγείται το υπουργείο Εξωτερικών στη Βουλή. Ποιος το εισηγείται από το υπουργείο Εξωτερικών; Ένα ανώτατο υπηρεσιακό συμβούλιο. Αυτοί τα εισηγούνται στη Βουλή. Η Βουλή αποφασίζει και για να εκδοθούν τα ποσά αυτά από τις διευθύνσεις του υπουργείου και όχι από τον υπουργό χρειάζεται να συνοδεύεται από απόφαση της Βουλής. Δεν μπορείς να κάνεις κόλπα ότι τάχα μου θέλω ή δεν θέλω», τόνισε ο Νίκος Κοτζιάς.

«Εμείς στείλαμε 93 υποθέσεις στη Δικαιοσύνη. Κάποιοι πήγαν φυλακή. Όταν κάποιοι πουλάνε βίζες στην Κων/πολη είναι εγκληματίες».

Για τον Πάνο Καμμένο

Αναφερόμενος εμμέσως πλην σαφώς στον Πάνο Καμμένο είπε πως «η Δημοκρατία υπονομεύεται όταν δεν παλεύεις ενάντια στην διαφθορά. Υπονομεύεται όταν ανοίγεις το στόμα σου για να πουλήσεις ομορφιά και εξυπνάδα. Ο πατριωτισμός όμως απαιτεί υπευθυνότητα και σοβαρότητα και χρειάζεται ένα κίνημα ενάντια στο εκφυλισμό και σε όσους απειλούν και εκβιάζουν. Εκμαυλίζεται ο δημόσιος βίος με fake news…» και συνέχισε:

Το δικό μου στόμα και το στόμα του Πράττω δεν εκλείνει. Οι απειλές ζωής, οι σφαίρες και οι σακούλες με αίματα δεν είναι Δημοκρατία. Προσωπικά ούτε εκβιάζω ούτε εκβιάζομαι. Θέλουμε ένα πολιτικό σύστημα ενάντια στην διαφθορά και τους εκβιαστές. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ ήταν κυβέρνηση σωτηρίας, τώρα όμως ήρθε η ώρα για άλλες συμμαχίες».

Απαντώντας σε ερώτηση για τους λόγους της παραίτησης του, ο Νίκος Κοτζιάς αναφέρθηκε ευθέως στον Πάνο Καμμένο, λέγοντας ότι υπονόμευσε την εξωτερική πολιτική με την στάση του.

«Υπερασπίστηκα την αξιοπρέπεια την δική μου και της κυβέρνησης. Λένε κάποιοι στον ΣΥΡΙΖΑ ότι ο Κοτζιάς έβαλε πάνω από το εμείς το εγώ. Και τους απαντώ: Δεν ήξερα ότι ο Καμμένος είναι το εμείς. Μόνο σε σταλινικό καθεστώς δεν μετράνε η αξιοπρέπεια και η τιμή».

«Όμως η δημοκρατία θέλει ευθύνη. Δεν μπορεί η δημοκρατία να γίνεται αντικείμενο χλεύης. Να μην την αντιμετωπίζεις με σοβαρότητα και ευθύνη. Γιατί κάποιοι που προσπαθούν να βγάλουν στοιχεία από τα ελληνικά απόρρητα είναι κάποιος από αυτούς και ο αντιπρόεδρος της Βουλής που ο άνθρωπος δεν καταλαβαίνει που βρίσκεται και τι κάνει. Εγώ λέω ότι είναι ψευδή όσα δημοσίευσαν» είπε και συνέχισε:

«Αλλά ας υποθέσουμε ότι η Ελλάδα χρηματοδοτεί κάποιους στο εξωτερικό. Θα μπορέσει να μας εμπιστευθεί ποτέ κανείς με αυτά τα καραγκιοζιλίκια που κάνουν ορισμένοι; Για να χτυπήσουν εμένα ενώ χτυπάνε την χώρα; Για να χτυπήσουν την εξωτερική πολιτική και την κυβέρνηση ενώ χτυπάνε και υπονομεύουν την διεθνή θέση της χώρας. Οι άνθρωποι και η σοβαρότητα τους είναι μικρότερη της δημοκρατίας που εμείς προωθούμε», σημείωσε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Για το Μακεδονικό

Αναφερόμενος στο θέμα της ΠΓΔΜ διερωτήθηκε: «Θέλουμε διαμελισμό της γειτονικής χώρας, όπως θέλουν κάποιοι – και θα μιλήσω όταν έρθει η ώρα – ή ειρηνική συμβίωση και ανάπτυξη στα Βαλκάνια;».

«Είμαστε πατριώτες, που υπερασπιζόμαστε την πατρίδα από αυτούς που την θέλουν αδύναμη πίσω από ψεύτικες σημαίες υπερεθνικισμού. Τι θέλουν οι υπερπατριώτες; Λένε καλύτερα να γίνει πόλεμος παρά η Βόρεια Μακεδονία. Να μην αναγνωρίσουμε τους Σκοπιανούς να τους αφήσουμε στους Τούρκους», είπε ο Νίκος Κοτζιάς.

«Η Ελλάδα σήμερα για να έχει προοπτική και δυνατότητες είναι χρειάζεται συμμαχίες και ταυτόχρονα να αναπτύσσει την τοπική πολιτική», τόνισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ο Νίκος Κοτζιάς απέρριψε κατηγορηματικά ότι η Αθήνα παραχωρεί την γλώσσα και την ταυτότητα στους Σκοπιανούς,  λέγοντας μάλιστα ότι ο πρώτος που έκανε λόγο για Μακεδονική γλώσσα ήταν ο Ευάγγελος Αβέρωφ και ότι ο πρώτος που χρησιμοποίησε τον όρο Μακεδονία για τους Σκοπιανούς ήταν ο Αντώνης Σαμαράς.

Είπε επίσης ότι πετύχαμε να αλλάξουν το όνομα τους από Μακεδονία σε Βόρεια Μακεδονία και κατεβάζουν όλα τα σύμβολα του αλυτρωτισμού και τα βιβλία τους.

«Δεν είναι όλη η Μακεδονία Ελληνική» είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του και διευκρίνισε: Δεν μπορούμε να αγνοούμε τις διεθνείς συνθήκες. Με τη συνθήκη του 1913 μοιράστηκε ουσιαστικά σε τέσσερα κομμάτια είπε και τόνισε ότι απαιτείται η χώρα να επενδύσει στην Παιδεία».

Για τα ελληνοτουρκικά

Για τα ελληνοτουρκικά, ο Ν. Κοτζιάς προανήγγειλε ότι θα μιλήσει εκτενώς στην Κομοτηνή τις επόμενες ημέρες, αλλά έδωσε το περίγραμμα της τακτικής που άσκησε: «Προσπαθούμε να κρατάμε το θηρίο που λέγεται Τουρκία, ώστε να μην βγάλει τα εσωτερικά του επάνω μας, αλλά αυτό να μην εκλαμβάνεται ως ένδειξη αδυναμίας».

«Στις αρχές του επόμενου χρόνου σχεδιάζαμε την αιγιαλίτιδα ζώνη για την Κρήτη. Είμαστε σε συνομιλίες με τους Αιγύπτιους για να οριοθετήσουμε την ΑΟΖ».

Μίνι απολογισμός θητείας

Ο τέως υπουργός Εξωτερικών ξεκίνησε την ομιλία του κάνοντας έναν μίνι απολογισμό της θητείας του. Είπε ότι η Δύση βρίσκεται σε τάση παρακμής και ότι με γοργούς ρυθμούς αναπτύσσεται η Κίνα καθώς σήμερα έχει τα 2/5 της παγκόσμιας παραγωγής.

«Σε αυτή τη νέα τάξη πραγμάτων υπάρχει αναταραχή ανασφάλεια και αυτό συμβαίνει και στην περιοχή μας. Χρειάζεται μια ενεργητική εξωτερική πολιτική. Στον κόσμο που αλλάζει ο μεγαλύτερος εχθρός είναι η αδράνεια» είπε και πρόσθεσε:

«Απαιτείται μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Κυπριακό: Η επόμενη διαπραγμάτευση θα ξεκινήσει από καλύτερη θέση Έχει μπει το θέμα της ασφάλεια και των εγγυήσεων και πλέον η Κύπρος έχει αναβαθμίσει την θέση της».

«Στην ίδια κατεύθυνση δουλεύουμε και για την Αλβανία. Έχουμε κάνει μια συνεννόηση πακέτο με την Αλβανία και κάναμε ήδη μετά από 77 χρόνια βρήκαμε τα λείψανα των ηρώων μας και τα ενταφιάσαμε».

Για πρώτη φορά προχωράμε στην επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης. Μεγαλώνουμε την Ελλάδα γι’ αυτό σκούζουν. Προσθέτουμε μια έκταση σαν τη Θεσσαλία… Ασκούμε κλιμακωτά τα δικαιώματα μας».