Στις 24 Αυγούστου ένας 33χρονος που εξέτιε ποινή φυλάκισης 71 ετών για συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, ληστείες, κλοπές, απόπειρα ανθρωποκτονίας και άλλα αδικήματα δραπετεύει από τις αγροτικές φυλακές Τίρυνθας όπου κρατούνταν. Στις 27 Αυγούστου ξεκινά η δράση της 5μελους ομάδας που συνέστησε και από τότε στο «βιογραφικό» τους περιλαμβάνονται ένοπλες ληστείες σε κοσμηματοπωλεία καθώς και σε διαρρήξεις οικιών σε περιοχές της Αττικής και σε άλλες περιοχές της χώρας. Ανάμεσα στα κοσμηματοπωλεία που είχαν «χτυπήσει» ήταν γνωστό κατάστημα στην οδό Πανεπιστημίου στο κέντρο της Αθήνας στις 5 Οκτωβρίου. Οι άλλες επιχειρήσεις που μπήκαν στο στόχαστρο τους ήταν σε Χαλκίδα, Αγίους Αναργύρους και Τρίπολη.

Όπως τόνισε ο διευθυντής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής κ. Γεώργιος Ψωμάς: «Η εξάρθρωση της συγκεκριμένης ομάδας παρουσίασε στο πεδίο των ερευνών ιδιαιτερότητες και δυσκολίες καθώς οι δράστες είχαν αναπτύξει οργανωμένο σχέδιο το οποίο προέβλεπε τις επιμέρους κινήσεις τους σε όλα τα στάδια της δράσης τους με αποτέλεσμα να δυσχεραίνεται ο εντοπισμός τους. Κύριο χαρακτηριστικό τους ήταν ότι χρησιμοποιούσαν ως ορμητήριο την περιοχή του Ζεφυρίου, ήταν εξοπλισμένοι με βαρύ οπλισμό (καλάσνικοφ-πιστόλια) γεγονός που τους καθιστούσε πολύ επικίνδυνους απέφευγαν δε να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα κατά τη διάπραξη των ληστειών.»

Η εκπρόσωπος Τύπου Ελληνικής Αστυνομίας, κυρία  Ιωάννα Ροτζιώκου επεσήμανε κατά την παρουσίαση της υπόθεσης ότι στο πλαίσιο αστυνομικής επιχείρησης, που πραγματοποιήθηκε απογευματινές ώρες της Παρασκευής 19 Οκτωβρίου σε διάφορες περιοχές της Αττικής (Ασπρόπυργο, Άνω Λιόσια, Ζεφύρι, Εξάρχεια) και στη Φθιώτιδα, με τη συνδρομή ομάδας της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Ομάδας (Ε.Κ.Α.Μ.) και Ομάδων Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας (Ο.Π.Κ.Ε.), συνελήφθησαν πέντε άτομα (27χρονος, 29χρονος, δυο 33χρονοι και 35χρονος) εκ των οποίων οι τρεις ημεδαποί Ρομά και δύο αλλοδαποί από την Αλβανία. Οι δράστες έχουν ξαναπασχολήσει στο παρελθόν για διάφορα αδικήματα ενώ οι Ρομά έχουν κατηγορηθεί και για αρπαγές ανηλίκων.

Εξιχνιάστηκαν συνολικά 13 περιπτώσεις εγκληματικών ενεργειών και συγκεκριμένα πέντε ληστείες κοσμηματοπωλείων, τρεις κλοπές οχημάτων, μία κλοπή σε σούπερμαρκετ, τρεις κλοπές σε οικίες.

Επιπροσθέτως κατηγορούνται και για ληστεία σε έξοδο της Αττικής Οδού κατά την όποια οι δράστες αφαίρεσαν όχημα από διερχόμενο πολίτη. Τότε ένας εκ των δραστών παραβίασε ερυθρό σηματοδότη στη λεωφόρο Δημοκρατίας στο Μενίδι και προσέκρουσε σε άλλο όχημα. Στη συνέχεια προσέγγισε άλλο όχημα που ήταν προσωρινά σταθμευμένο στο σημείο και με την απειλή πιστολιού ακινητοποίησε τον οδηγό και μια γυναίκα συνοδηγό και τους εξανάγκασε να βγουν από το αυτοκίνητο τους μαζί με ένα 3χρονο κορίτσι. Ακολούθως επιβιβάστηκε στο αυτοκίνητο και τράπηκε σε φυγή.

Η κυρία Ροτζιώκου πως τα μέλη της εγκληματικής ομάδας «τηρούσαν αυστηρούς κανόνες ιεραρχίας στα πρότυπα στρατιωτικών μονάδων, επιτυγχάνοντας με αυτόν τον τρόπο την απαιτούμενη επιχειρησιακή αποτελεσματικότητα.» Ειδικότερα ο 33χρονος «αρχηγός» της σπείρας είχε καταφέρει να τον «υπακούουν» όλοι πιστά και να τηρούν κατά γράμμα τις εντολές του.

Αρχηγός της ομάδας ήταν ο 33χρονος αλλοδαπός συλληφθείς (δραπέτης από κατάστημα κράτησης), ο οποίος καθοδηγούσε τα υπόλοιπα μέλη, επέλεγε τους στόχους και τον ρόλο των μελών στην κάθε ληστεία, καθώς επίσης σχεδίαζε τον τρόπο με τον οποίο θα δρούσαν.

Σημαντικό ρόλο διαδραμάτιζε και ο 29χρονος ο οποίος αναλάμβανε την εύρεση των απαιτούμενων «πόρων» για την ληστεία (π.χ. κλεμμένα αυτοκίνητα και μοτοσικλέτες, καταλύματα και οπλισμό).

Σημείωσε ακόμη πως «χαρακτηριστικά στοιχεία της καλά δομημένης δράσης τους και της επιχειρησιακής τους ετοιμότητας κατά τη διάπραξη των ληστειών αποτελούν η χρήση: «σκληρού» οπλισμού (πολεμικών τυφεκίων τύπου kalashnikov και πιστολιών), κλεμμένων οχημάτων στα οποία τοποθετούσαν πλαστές πινακίδες, είτε οχημάτων φιλικών και συγγενικών τους προσώπων, κωδικών λέξεων οι οποίες είχαν προκαθορισμένη σημασία, ενώ παράλληλα τα μέλη της οργάνωσης απέφευγαν την χρήση κινητών τηλεφώνων.»

Χρησιμοποιούσαν και κωδικούς επικοινωνίας όπως «Ρόδα», που σήμαινε κλεμμένα οχήματα, «oμίχλη» που σήμαινε αντικλεπτικό σύστημα καπνού στα κοσμηματοπωλεία ενώ «σκεπή» ήταν τα σπίτια – καβάτζες.

Επίσης για να δυσχεραίνουν τον εντοπισμό τους από τις διωκτικές Αρχές, έδιναν ιδιαίτερη έμφαση στην κάλυψη των χαρακτηριστικών των προσώπων τους. Πέρα από τα συνήθη μέσα κάλυψης (π.χ. γυαλιά οράσεως – ηλίου, μαντήλια, κουκούλες, σκουφιά κ.α.), είχαν προμηθευτεί και μάσκα σιλικόνης, την οποία χρησιμοποιούσαν για να παραπλανούν τους υπαλλήλους των κοσμηματοπωλείων, προκειμένου να τους επιτρέψουν την είσοδο, από τις θύρες ελεγχόμενης πρόσβασης.

Τα μέλη του κυκλώματος επιχειρούσαν συνήθως σε ομάδες των τριών, τεσσάρων και πέντε ατόμων, ως εξής: αρχικά ένας εκ των δραστών εισερχόταν στο κατάστημα, είτε φορώντας ειδική μάσκα σιλικόνης, είτε καλύπτοντας τα χαρακτηριστικά του με γυαλιά οράσεως.

Αφού κατόρθωνε να πείσει τους υπαλλήλους να του ανοίξουν τη θύρα, στη συνέχεια εισέρχονταν οι συνεργοί του, οι οποίοι με την απειλή όπλων αφαιρούσαν τα κοσμήματα από τις προθήκες και τα χρηματοκιβώτια των κοσμηματοπωλείων.

Από τις έρευνες που πραγματοποιήθηκαν τόσο σε οικίες και οχήματα όσο και από την κατοχή των συλληφθέντων βρέθηκαν μεταξύ άλλων και κατασχέθηκαν ένα καλάσνικοφ, 4 πιστόλια, κυνηγετική καραμπίνα, γεμιστήρες και πλήθος φυσιγγίων διαφόρων διαμετρημάτων, 6.165 ευρώ, πλαστό Ειδικό Δελτίο Ταυτότητας Ομογενούς, πλαστή άδεια οδήγησης Ελληνικών Αρχών, πλαστή Άδεια Διαμονής, ζεύγος πλαστών πινακίδων κυκλοφορίας, ειδική μάσκα προσώπου σιλικόνης, ρούχα και υλικά κάλυψης των χαρακτηριστικών του προσώπου, μικροποσότητα κοκαΐνης και αποσπάσματα κάνναβης, πλήθος κοσμημάτων και κινητών τηλεφώνων, αυτοκίνητο και διάφορες πινακίδες κυκλοφορίας.

Το οικονομικό όφελος που αποκόμισε η εγκληματική ομάδα από την παράνομη δράση της υπολογίζεται ότι υπερβαίνει το χρηματικό ποσό των 800.000 ευρώ.

Οι συλληφθέντες με τη δικογραφία που σχηματίσθηκε σε βάρος τους οδηγήθηκαν στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών.