Για ιστορική στιγμή για την εξωτερική πολιτική της Ελλάδας, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην πΓΔΜ έκανε λόγο ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στην τελετή παράδοσης παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών, ενώ χαρακτήρισε πολύτιμο συνεργάτη τον Νίκο Κοτζιά.

«Το 2015 παραλάβαμε μία χώρα όχι μόνο με οικονομικά προβλήματα, απαξιωμένη στις αγορές και στους δανειστές, παρία στη διεθνή οικονομική σκηνή, αλλά και μια χώρα με υποβαθμισμένο γεωπολιτικό ρόλο» είπε ο κ. Τσίπρας.

«Σήμερα το κύρος και η γεωπολιτική δυναμική της χώρας έχει αναβαθμιστεί. Αποτελεί ηγετική δύναμη στα Βαλκάνια και πυλώνα σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και ταυτόχρονα επεκτείνεται» συμπλήρωσε.

Αναφερόμενος στη Συμφωνία των Πρεσπών έκανε λόγο για μεγάλη επιτυχία, σημειώνοντας πως είναι πολύ δύσκολο σε καιρό ειρήνης μία χώρα να αλλάζει το συνταγματικό της όνομα. Όπως είπε σήμερα υλοποιείται με αποφασιστικότητα μία εθνική γραμμή, που καθορίστηκε από το 2008 στο Βουκουρέστι.

«Σήμερα είναι ιστορική, συμβολική ημέρα για την εξωτερική μας πολιτική» μετά την χθεσινοβραδινή ψηφοφορία στην ΠΓΔΜ, τόνισε.

«Δεν υπάρχει αλόγιστη σπατάλη κονδυλίων, δεν υπάρχουν μαύρες σακούλες»

Ως αθλιότητες απέρριψε ο Αλέξης Τσίπρας κατά την τελετή παράδοσης- παραλαβής στο υπουργείο Εξωτερικών τα περί απόρρητων κονδυλίων.

«Είχα αναδείξει ότι η διαδικασία για τα απόρρητα κονδύλια γίνεται εκτός ελέγχου. Μειώσαμε τον απόλυτο αριθμό (είναι πέντε με έξι φορές μικρότερος), αλλά και δημιουργήσαμε πλαίσιο διαφάνειας» τόνισε και συνέχισε: «Κάθε χώρα που σέβεται τον εαυτό της οφείλει να έχει μία εξωτερική πολιτική που στηρίζει. Τα ειδικά κονδύλια είναι αναγκαία, αλλά με θεσμικό πλαίσιο ελέγχου».

Δεν υπάρχει αλόγιστη σπατάλη κονδυλίων, δεν υπάρχουν μαύρες σακούλες τόνισε ο πρωθυπουργός

«Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να πλήξει το κύρος της εξωτερικής πολιτικής και της χώρας» διεμήνυσε. Πρόσθεσε δε πως μπορεί να ενημερώσει την αντιπολίτευση για τη διαχείριση των κεφαλαίων, ευρώ προς ευρώ.

Διαβάστε ακόμη:

Ο Κοτζιάς παραδίδει στον Τσίπρα το ΥΠΕΞ: Φεύγω και είμαι ευτυχής- Κάναμε σοβαρό βήμα ελπίδας