Υλικά (για 4 άτοµα)

  • 1.500 ml ζωµός κοτόπουλου, σπιτικός ή ψυγείου, ή από βιολογικό κύβο
  • 80 ml έ.π. ελαιόλαδο
  • 100 γρ. κρεµµύδια, ψιλοκοµµένα
  • 300 γρ. πράσα, κοµµένα σε µισοφέγγαρα
  • 400 γρ. ρύζι για ριζότο (π.χ. αρµπόριο)
  • 200 ml λευκό κρασί
  • 150 γρ. κουνουπίδι, σε µικρά µπουκετάκια
  • 150 γρ. σελινόριζα, σε κύβους µεσαίου µεγέθους
  • αλάτι
  • 20 γρ. σταφίδες
  • 10 γρ. θυµάρι, τριµµένο
  • 80 γρ. παρµεζάνα, τριµµένη
  • 60 γρ. φρέσκο βούτυρο

Εκτέλεση

  1. Ζεσταίνουµε τον ζωµό και τον διατηρούµε ζεστό καθ’ όλη τη διάρκεια της παρασκευής. Ζεσταίνουµε µια δεύτερη κατσαρόλα σε µέτρια προς δυνατή φωτιά, προσθέτουµε το ελαιόλαδο και «ιδρώνουµε» τα κρεµµύδια µε τα πράσα. Μαγειρεύουµε µέχρι να µαλακώσουν καλά και να πάρουν ένα ελαφρώς ξανθό χρώµα.
  2. Προσθέτουµε το ρύζι και τσιγαρίζουµε για περίπου 2-3 λεπτά. Σβήνουµε µε το κρασί και αφήνουµε να απορροφηθεί εντελώς προτού προσθέσουµε τον ζωµό. Προσθέτουµε τον ζεστό ζωµό σε µικρές δόσεις, ανακατεύοντας διαρκώς και αφήνοντας να απορροφηθούν όλα τα υγρά πριν από την επόµενη δόση. Η ποσότητα του ζωµού σε κάθε προσθήκη θα πρέπει να είναι τόση ώστε να καλύπτει σχεδόν όλο το ρύζι. Σκοπός µας είναι να βλέπουµε τον βρασµό, αλλά να τον διατηρούµε σε χαµηλά επίπεδα.
  3. Επειτα από 10 λεπτά, προσθέτουµε το κουνουπίδι και τη σελινόριζα, αλατίζουµε και συνεχίζουµε το µαγείρεµα µε τον ίδιο τρόπο, µέχρις ότου το ρύζι γίνει al dente. Αποσύρουµε την κατσαρόλα από τη φωτιά και προσθέτουµε τις σταφίδες, το θυµάρι, την παρµεζάνα και το βούτυρο. Σκεπάζουµε την κατσαρόλα και «ξεκουράζουµε» το ριζότο για 2-3 λεπτά.